Bu soruyu hep merak etmişimdir neden insanlar süt dişlerini döktükten sonra hayatları boyunca hep aynı dişleri kullanırken diğer hayvanlar sürekli diş yeniler. Diş ağrısını çok çekmiş bir insan olarak hep merak etmişimdir.
Dediklerinde çok haklısın, diğer omurgalılar yenilenme özelliğine sahipken diş olsun vücut parçası olsun bizde bu özellik yetişkinlikte kayboluyor. Aslında hala DNA'mızda bu yenilenme özelliği var yani yenilenme özelliği derken oluşturma geni diyebiliriz. Ama ' kapalı ' durumda.
Yeniden dişlerimizin oluşmamasının sebebi ise diş kök hücrelerimizin olmaması. Bir kere oluşuyorlar ve geriye yenilenme için kök hücre kalmıyor.
Neden kalmıyor cevabına da kompleks bir yapı olmamız cevabını önerebilirim. Vücudumuzun tüm parçaları kök hücrelerden oluşuyor ve yetişkinlikte bu kök hücreler bazı dokularda hala kalabiliyor ve yenilenmeye yardımcı oluyor. Kas, sperm, kemik iliği vb. Fark edersen bu dokular hep bir değişkenlik isteyen ve sürekli bakıma ihtiyacı olan dokular. Ama dişler pek öyle görünmüyor çok ama çok uzun süre bizimle beraber kalabiliyorlar ve dayanıklılar.
Kısaca dişlerimiz tekrardan büyümez çünkü diş kök hücremiz bulunmamakta.