Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Boran Yıldırım
Üye 29 Ağustos 3 Cevap
0

İnsanlar neden ayrımcılık yapma ihtiyacı duyar?

555 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 30 Ağustos

Doğrudan ya da dolaylı menfaat!

Ayrımcılık için neden bulmaya kalksak o kadar çok neden bulunur ki: Statükoyu (mevcut konumu) koruma, doğrudan menfaat ( bu argüman üzerinden manipülasyon ve dolayısı ile

Kitlelerin yedeklenmesi), dolaylı menfaat ( efendinin sofrasından nemalanma), var olan satatükocu yapının devam edeceği sanrısı ile uzak uzak gelecekte onun lehine şimdiden konumlanmanın getirisi hesabı, bilgisizlik kaynaklı sıradan cehalet ve bilgisizlik aşılı örgütlü cehalet. En aşılmaz olanı da en sonuncusu…

Tüm Reklamları Kapat

Fakat aksi içi daha fazla neden sayabiliriz, dayanaklı, bilimsel ve evrimimize denk: Ortaklaşmacı yaşamın zorunluluğu, genetik kökenimizin bir oluşu, birbirimize mecburiyetimiz, doğamızın zorunlu-gönüllü ( kavranmış zorunluluk) iyi oluşu, evrimin sadece yeni durumlara uyuma eyvallah deyişi, hiçbir şeyin hiçbir kimsenin tekelinde olmayışının her alanda ve defalarca somutlanışı ve en önemlisi hiçbir nehrin geri akmayışı misali aklın ve bilimin öncülüğünde türümüzün , çalkantılı, gidiş-gelişli serüvenine rağmen tıpkı ışık misali hep ileriye akışı ve bu akışın tüm toplumsal normlarımızı ( Toplumların eşitsiz gelişim yasası gereği her yerde aynı şekilde ve oranda olmasa da) belirleyişi gibi…

Umutsuzluk yasak! Pazarda, bir taburenin üstünde, kaslarına ve dişlerine bakılarak, açık arttırma ile satılanların (köleci toplum) torunlarıyız. Fakat bugün bunu açıktan savunan tek bir kişinin, dünya geneli bunu norm kılan tek bir hukuk metninin ( dolaylı olarak ve netice itibarı ile bu sonuca varan örneklere rağmen) olmayışı, normlarımızda ve eğilimlerimizde akışın hep daha uyumlu ve barışık olana doğru olduğuna işaret eden en önemli veridir.

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. (2010). Anti-Duhring. ISBN: 9789757399421. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 522.
  2. Friedrich Engels. (2015). Ailenin, Özel Mülkiyetin Ve Devletin Kökeni. ISBN: 9789757399049. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 256.
  3. Charles Darwin. (2013). Türlerin Kökeni. ISBN: 9789753510103. Yayınevi: sol ve onur yayınları. sf: 664.
  4. Charles Darwin. (2016). İnsanın Türeyişi. ISBN: 9789753510196. Yayınevi: sol ve onur yayınları. sf: 292.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Erhan Lale
Bilim meraklısı 30 Ağustos

Evrimsel gelisim bir rekabet ortami yaratiyor. Bilim insanlari görece zayif ve dayaniksiz olan insanin rekabet ortaminda hayatta kalabilmesinin bir sebebinin dayanisma-sosyallesme güdüsü ile ilintili oldugunu düsünüyor.

Ironik bicimde insanlar arasinda ayrimciligin olmasinin sebebi de sosyal dayanismada olusturulan hiyerarsidir: Insanlar cevresindeki insanlari (ve diger canlilari) kendilerine yakinligina göre kategorize ederler ve buna göre deger atfeder. Ayni kategoriye girme miktari arttikca dayanisma da artmaya meyillidir. Aile, akrabalar, asiret, köy, etnisite gibi dogustan gelen özellikler olabilecegi gibi din, cemaat, mezhep, desteklenen takim gibi sonradan edinilen özellikler de olabilir.

"Prisoner’s Dilemma" gösteriyor ki hayata dar bir perspektifle bakan, bilgisiz ve deneyimsiz insanlr kisa vadeli cikarlarin pesinde kosmaya meyilliler ve burada ayrimcilik avantajli gibi görünüyor. Ufkunu genisleten, uzun vadeli düsünen, bilgili ve deneyimli insanlar dayanisma yapmaya daha meyilliler. Carl Sagan'in "Soluk Mavi Nokta" da bu durumun absürdlügünü söyle dile getirmisti: "Dünyanin bir köşesinde yaşayanların, başka bir köşesinde yaşayan ve kendilerinden zar zor ayırt edilebilen diğerlerine zulm etmeye, birbirini öldürmeye ne kadar cok istekliler!"

Tüm Reklamları Kapat

Muzaffer Şerif’in "grupların işbirliği ve çatışması" konulu sosyal deneyinde ayni gelir düzeyine sahip, ayni bölgede yasayan birbirine benzer iki grup ögrenci yakin bir bölgede kamp kurdular. Ortada rekabeti gerektiren bir durum olmamasina ragmen etik kurallarin ihlaline varan bir catisma ortami olustu. Bir grupta yeralan cocuk sadece karsi grupta yer aldigi icin bir diger cocuga siddet uygulamaya meyilli olabiliyordu, oysa kendisinin ayni grupta olmamasinin tek sebebi sansti.[1][1]

Kaynaklar

  1. Muzafer Sherif, Carolyn Wood Sherif, et al. Interdisciplinary Relationships In The Social Sciences. (30 Ağustos 1969). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Interdisciplinary Relationships in the Social Sciences doi: 10.4324/9780203788363. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Itır Eylül Ceylan
İnsan 1 Eylül

Ayrımcılık, insanların farklılıkları korku, cehalet, önyargı veya güç arzusu gibi nedenlerle tehdit olarak algılamalarından kaynaklanabilir. İnsanlar, kendi kimliklerini veya gruplarını koruma ve güçlendirme isteğiyle, farklı grupları dışlayarak ya da aşağılayarak kendilerini üstün hissetmek isteyebilirler. Bu tür davranışlar, toplumsal normlar, kültürel geçmiş, ekonomik kaygılar veya kişisel deneyimler gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle şekillenebilir. Ayrıca, önyargılar ve kalıp yargılar da ayrımcılığın temel nedenlerinden biridir; insanlar, başkalarını kategorilere ayırarak kendi dünyalarını basitleştirme eğilimindedirler. Ancak bu basitleştirme, genellikle yanlış ve zararlı sonuçlar doğurur. Eğitim, empati geliştirme ve toplumsal farkındalık gibi unsurlar, ayrımcılığı azaltmada önemli rol oynar.[1]

Kaynaklar

  1. E.C. Yapay Zeka. Alındığı Tarih: 1 Eylül 2024. Alındığı Yer: ChatGPT | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close