Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berkay Dumanlıdağ
Üye 15 Aralık 2021
6

İnsanlar kendine bile isteye sorun yaratmasındaki sebep nedir?

816 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esra Demiroğlu
okuyucu-öğrenci 16 Aralık 2021

Davranışlarımız,sadece sebebini bildiğimiz ve mantıklı gerekçeler sunabileceğimiz düşüncelere göre şekillenmez.Çünkü bilinç dediğimiz kavramın büyük bölümü bilinçaltına aittir. Ve Freud'a göre bilinçaltımız da İd,Ego ve Süperegodan oluşmaktadır.

id,ego ve süperegonun bilincimizdeki konumları
id,ego ve süperegonun bilincimizdeki konumları
wikipedia

İd, zihnimizin arzu eden kısmıdır. İlkel bir hayvan yahut bir bebek gibi sürekli yemek,içmek,cinsellik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasını ister ve isterken dış dünya gerçeklerini hesaba katmaz. Dış dünyayı hesaba katan Ego'dur.Ego İd'in ihtiyaçlarının ne zaman ,nasıl karşılanacağı ve ne zaman yok sayılacağı meselelerini halleder. Aynı zaman bunları ayarlarken Süperego'yu dikkate almalıdır. Süperego ise ebeveyn,öğretmen gibi yasa koyucuları ve toplumsal kuralları içselleştiren kısımdır.

Şimdi sorunuzun cevabına gelirsek,insanların davranışlarının tek bir açıklaması olamaz tabi. Çünkü yaptığımız en ufak tercihler dahi beynimizdeki karmaşık bir münakaşanın sonucudur.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak insanların kendilerini aşağılamalarının ,cezalandırmalarının sebebi çoğunlukla Süperego ile ilgilidir. İnsan dış dünyadaki kuralları ve yasaları süperegoyla birlikte kendi içinde de taşır. Ve İd'i onun tarafından cezalandırılması gereken bir davranışta bulunmuşsa bunun faturasını kendimize kesebilir. Bu durumda sebebini bilmediğimiz şekilde kendimize sıkıntılar,üzüntüler ve problemler yaratarak içimizde ki adalet terazisini eşitleyebiliriz. :)

545 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sarah Tomley. (2017). Freud Bu İşe Ne Derdi. Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close