Davranışlarımız,sadece sebebini bildiğimiz ve mantıklı gerekçeler sunabileceğimiz düşüncelere göre şekillenmez.Çünkü bilinç dediğimiz kavramın büyük bölümü bilinçaltına aittir. Ve Freud'a göre bilinçaltımız da İd,Ego ve Süperegodan oluşmaktadır.
İd, zihnimizin arzu eden kısmıdır. İlkel bir hayvan yahut bir bebek gibi sürekli yemek,içmek,cinsellik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasını ister ve isterken dış dünya gerçeklerini hesaba katmaz. Dış dünyayı hesaba katan Ego'dur.Ego İd'in ihtiyaçlarının ne zaman ,nasıl karşılanacağı ve ne zaman yok sayılacağı meselelerini halleder. Aynı zaman bunları ayarlarken Süperego'yu dikkate almalıdır. Süperego ise ebeveyn,öğretmen gibi yasa koyucuları ve toplumsal kuralları içselleştiren kısımdır.
Şimdi sorunuzun cevabına gelirsek,insanların davranışlarının tek bir açıklaması olamaz tabi. Çünkü yaptığımız en ufak tercihler dahi beynimizdeki karmaşık bir münakaşanın sonucudur.
Ancak insanların kendilerini aşağılamalarının ,cezalandırmalarının sebebi çoğunlukla Süperego ile ilgilidir. İnsan dış dünyadaki kuralları ve yasaları süperegoyla birlikte kendi içinde de taşır. Ve İd'i onun tarafından cezalandırılması gereken bir davranışta bulunmuşsa bunun faturasını kendimize kesebilir. Bu durumda sebebini bilmediğimiz şekilde kendimize sıkıntılar,üzüntüler ve problemler yaratarak içimizde ki adalet terazisini eşitleyebiliriz. :)
Kaynaklar
- Sarah Tomley. (2017). Freud Bu İşe Ne Derdi. Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları.