Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Miraç Açıkgöz
Üye 17 Mart 2 Cevap
4

İnsanlar hiç var olmasaydı ne olurdu genelde bu soruyu soruğumda hiçbir şey olmazdı birşey görmezdik diye cevaplar aldım ama kafam hala karışık?

Ne görürdük nasıl birşey görürdük zifiri karanlıkmı görürdük aldığım en yaratıcı cevap şuan arkana bakmadan nasıl görüyorsan var olmasaydın yine öyle görürdün oldu. Bunu hala kafam almıyor?
290 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enver Öztürk
Felsefe severim. 19 Mart

İnsan düşünebilmesi ve etrafındaki olguları algılayabilmesi sonucu çevresindekilerle bağlantı kurar. Mesela felsefede bilgi denilen şey suje(özne) ile obje(nesne) arasındaki etkileşim sonucu doğar. İnsanın özel olduğunu iddia edibileceğimiz tek özelliği özne olmak konusunda epeyce gelişmiş bir sisteme sahip olması.

Burayı bir anekdot gibi vermek istedim düşünce örüntümü anlatabilmek bakımından. Eğer insanlık değil sadece algılayan (suje) konumunda kalan birisi olmasaydı, onun açısından diye bir bakış açısı hakkında konuşamazdık. Çünkü öyle bir bakış açısı olmazdı. Bir nevi tarihi olaylara bakarkenki kaldığın durumu düşünebilirsin. Fransız Devrimi veya Fatih'in İstanbul'u fethettiği zamanda sen diye biri yoktu ve tüm o olaylar yaşanırken sen tam olarak sorduğun soruya benzer bir konumda kalıyordun.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. K. F. Ansiklopedisi. Varoluşçuluk. Alındığı Tarih: 19 Mart 2025. Alındığı Yer: KLU Felsefe Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ataberk Barlas
Araştırma ve Kaynak 19 Mart

Eğer insanlar hiç var olmasaydı, dünyada büyük ölçüde değişiklikler yaşanmış olurdu, ancak "ne görürdük?" sorusu aslında insanın algısının doğasına dayanır. İnsanlar var olmasaydı, dünya var olmaya devam ederdi; ama insanların görsel algısının ve deneyiminin olmadığını göz önünde bulundurursak, “görme” olgusunun kendisi de değişirdi. Görme, gözlerimizin ışığı algılayarak beyin tarafından işlenmesiyle meydana gelir, ancak algıladığımız şeyler çevremizdeki ışık, renk ve şekiller gibi şeylerdir. Eğer insanlar olmasaydı, bu algılama süreci ve buna bağlı olan deneyimler de olmayacaktı. Örneğin, doğada başka canlılar olsaydı, onlar da çevrelerindeki ışığı algılayıp farklı şekilde “görsel” deneyimler yaşayabilirlerdi, ama biz o deneyimlere tanık olamayacaktık. Zifiri karanlık gibi bir durum ise, aslında insan gözünün ışık algılamadığı bir durumda gerçekleşir; ama bizim için görsel algı olmadığı için, “karanlık” diye bir kavram da anlamını kaybederdi. Kısacası, insan olmadığı bir dünyada görme deneyimi de, bizlerin bildiği şekilde var olmazdı. Bu durumu anlamak zor olabilir çünkü bizler her şeyi insan algısıyla değerlendiriyoruz ve görme, duyularımızın en baskın olanıdır.

Kaynaklar

  1. A. Weisman. The World Without Us.
  2. Y. N. Harari. (2021). Sapiens. ISBN: 9783406777523. Yayınevi: C.H.Beck.
  3. S. T. Summaries. The Sixth Extinction: An Unnatural History By Elizabeth Kolbert -- Summary, Review & Analysis.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close