Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Başaran
Emre Başaran
45K UP
Üye 23 saat önce 3 Cevap
4

İnsanlar gerçekten de birşeye inanma, tapınma ihtiyacına sahip mi?

Ben 8. Sınıf öğrencisiyim ve okulda bize din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde "İnsan üstün bir varlığa tapınma ihtiyacı hisseder, bu doğuştan gelir. Din ise bu ihtiyacı karşılar" gibi birşey öğretiliyor. Peki bu ihtiyaca gerçekten sahip miyiz?
241 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 22 saat önce

Sana karşı dürüst olacağım, benim uzunca bir süre ne gelecekten ne de sizlerden, yani yeni nesillerden pek bir beklentim kalmamıştı, umudumu biraz yitirmiştim açıkçası. Fakat son zamanlarda bir şeyi fark etmeye başladım ki, sizin kuşak bu konuda resmen ışık hızıyla, hatta belki de daha hızlı bir şekilde ilerliyor. En önemlisi ne biliyor musun? Sorguluyorsunuz! İşte bu, her şeyin başı, en değerli adım bu. Şöyle bir bakıyorsun, altmışına merdiven dayamış bir dayı, işine geldiği zaman her şeyi didik didik sorguluyor, filozof kesiliyor; ama işine gelmedi miydi, gözünü kulağını kapatıveriyor. Ancak sizin neslin büyük bir çoğunluğu, öyle laf olsun diye değil, gerçekten ta içinden gelerek sorguluyor. İşte bu, öyle parayla pulla satın alınamayacak, inanılmaz bir güç. Ben senin yaşlarındayken, 8. sınıftayken, iki satır bir şey okuyabilmek için kitap bulmak deveye hendek atlatmaktan daha zordu, internet desen zaten ancak hayallerimizde vardı (yani vardı da ulaşması, kesintisiz sahip olması) falan büyük dertti. Bu yüzden senin kalkıp bu konuyu dert etmeni, kafandaki o düşünce legolarını birleştirip bir anlam çıkarmaya çalışmanı ve sonunda 'Bir dakika, bu tam oturmuyor' deyip buraya gelerek bu soruyu sormanı gerçekten yürekten kutluyorum. Çok değerli bir şey yapıyorsun, sakın bu meraklı ve sorgulayıcı yanını kaybetme, hep böyle devam et. Şimdi gelelim senin o güzel soruna:

Hani okulda sana "İnsanların doğuştan bir şeye inanma, tapınma ihtiyacı vardır" diyorlar ya, bilim insanları bu konuda pek de aynı fikirde değil. Yani bu fikir biraz "eski bir masal" gibi, pek de kanıtlanmış sayılmaz. Aslında olay şu: Beynimiz zamanla geliştikçe bazı ilginç huylar edinmiş. Bu huylar normalde başka işler için olsa da, bizim bir şeylere inanma eğilimimizi de açıklayabiliyor. Bir de tabii etrafımızdan, arkadaşlarımızdan görerek öğrendiğimiz şeyler var. Mesela beynimizin HADD diye bir özelliği var; bu da şu demek: En ufak bir tıkırtı duysak ya da beklenmedik bir şey olsa, hemen "Acaba bunu kim yaptı? Yoksa bir hayalet mi?" diye içimizden bir ses fısıldar. Sanki içimizde her an tetikte bekleyen meraklı bir dedektif var gibi. Bir de ToM diye bir yeteneğimiz var; bu da başkalarının ne düşündüğünü, ne hissettiğini anlamaya çalışmamız demek (tabii bazen fena halde yanılırız). İşte bu yüzden, belki de göremediğimiz ama bir şeyler yaptığına inandığımız güçler hakkında düşünmeye başlamış olabiliriz. Hani beynimiz bazen "Acaba şu bulut bana mı kızgın bakıyor?" diye komik senaryolar kurar ya, onun gibi bir şey. Bilim insanları da diyor ki, din dediğimiz şey herkeste olması gereken bir "ihtiyaç" değil; yani sanki her sabah kalkıp "bugünkü inanma vitaminimi alayım" dememiz gerekmiyor. Daha çok, toplum içinde yaşarken, beynimizin olaylar arasında "Aaa, bak bu bununla ilgili olabilir" diye bağlantı kurma ve "Bu neden oldu ki şimdi?" diye merak etme özellikleriyle birlikte ortaya çıkmış bir şey. Yani, senin böyle bir şeye özellikle ihtiyaç duymaman çok normal. Çünkü bu, karnın acıkınca yemek yemen gibi bir zorunluluk değil. Daha çok, etrafımızdan duyduğumuz, gördüğümüz fikirlerin (hani bir şarkı bir anda popüler olur, herkes söylemeye başlar ya, onun gibi) ve beynimizin bazı düşünme alışkanlıklarının bir araya gelmesiyle ilgili. Kısacası, hepimizin içinde bir "inanma geni" falan yok; olay daha çok beynimizin çalışma şekliyle ve "Herkes inanıyorsa bir bildikleri vardır herhalde" diye etrafımızdan etkilenmemizle alakalı bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mercan Yurdakul
Öğrenciyim 22 saat önce

Ben de 8. sınıf öğrencisiyim ve bu konudan şikayetçiyim. Böyle bir şeyin olma sebebi hükümetin Müslüman olmasından kaynaklı İslamı bu böyle diyerek her yere yaymaya çalışıyorlar sadece iyi görünen kısmını gösterip gerçekten çok kötü olan kısımları gizliyorlar. Seneca'n n da dediği gibi "Din %99'u şekerli kurabiye ve %1'i öldürücü arsenik olan fare zehiri gibidir. Din'in %99'u gerçekler ve iyi mesajlardır ama geriye kalan %1 sizi öldürebilir."...

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 11 saat önce

Şark Kurnazlığı…

Bir şeye inanma ihtiyacı ile bir dine veya inanca inanma ihtiyacı aynı zaman diliminin, aynı düzlemin ve aynı gerekçenin ürünü değildir.

İnsan zihni için boşluk belirsizliktir. Belirsizlik kaygı vericidir. Kaygı verici olan dikkat dağıtır. Dikkat dağıtan ölümcüldür. İlksel atalarımızı inanca yönelten ve belirsizliği, dolayısı ile kaygıyı, dolayısı ile dikkat dağıtıcıyı ve dolayısı ile ölümcül olanı devre dışı bırakma arayışı bundandır. Fakat bununla sınırlı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Genelde buna bel bağlayıp bunu amentü bilenlerin hepsine bakın, hep bir şeyleri görmezden gelme, yok sayma ve öteleme, manipüle etme derdindeler: Akıllı insanın yaptığı şeyi, soru sorma ve sorduğu sorulara cevap arama arayışı… Bu ikinci alternatiftir. Ki herkes adı gibi bilir ki bunun tam olarak karşılığı kuşkudur ve bilimin ebesidir. Ki herkes bilir ki bunun karşılığı akıl yürütmedir ve neticesinde açığa çıkan deney, gözlem ve bilimsel veridir.

İşte bu disiplin bize bir şey söyler: Her şey zamanla bilinebilir. Akıllı insan kafası karıştığında var olana onay vermez cesurca soru sorar. Her şey değişir ve dönüşür. Evren zıtların birliğinin ve çatışmasının nüvesidir. Bilimsel kuşku yaşamın ve aklın temel besinidir. Bugün için ne ve neden olduğunu bilmediklerimizi bir sabite bağlamak akla yatkın değildir.

Türümüzün tarihi aksi yönde ve akıntıya karşı kürek çekme olarak niteleyebileceğimiz bu efsaneleri çürütmenin tarihidir. İşte buna diyalektik materyalizm adı verilir. Ötesinin adı ise “patron sensin, ötesi bizi aşar abi” diyen metafiziğin alanıdır ve bu güne kadar türümüzün yarattığı medeniyete zerrece katkısı olmamıştır, eksileri cabası… Düşünme, sorma, sorgulama, arama, araştırma, sadece inan diyen...

Bir şeyin çoğunlukça makbul ( kabul edilen) olması makul (akla yatkın) olması demek değildir… Sevgiyle…

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close