Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bahri Can Ünal
Üye 13 Temmuz 2020
3

İnsanlar bir işi mutlu oldukları için mi yapar yoksa yaptıkları için mi mutlu olurlar? Hayvanlarda bu durum nedir?

301 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Muhendis,teknisyen,ic mimar 13 Temmuz 2020

Buna farkli mutluluk cesitleriyle hem evet hem hayir diyebiliriz. Ne hayvanlarda nede insanlarda bir cok seyi mecbur olduklari icin yaparlar. Ama yaptiklarini basardiklarinda basarmanin hazziyla mutlu olurlar. Bazende mutlu olmak icin bazi isleri yaparlar. Mesela hobiler eglencelik aktiviteler. Mutlulugun cesidi isin sebebi veya sonucu olabilir.

109 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 16 Temmuz 2020

Dopaminerjik - seratoninerjik sistemleri - ödül merkezi- ni anlamak için iyi bir soru.

Bir işi yapmaya evrimsel olarak güdülenmiş birey, güdüyü bu ödül mekanizmasından rüşvet olarak alır. En bariz örneği de üremek. Eğer haz rüşveti verilmeseydi, üreme eylemi şimdiki gibi devam edebilir miydi... Yeme için verilen lezzet rüşveti de aynı şekilde, bizi yaşamda tutmaya güdüleyen bir yan etki. Bu gibi faaliyetlerde, güdülenme etkisiyle bir şeyi daha çok, rüşvete hazza ulaşmak için yaparız.

Diğer yandan sofistike ihtiyaçlarımız anlama, bir konuda uzmanlaşma, yeni bir şey öğrenme ihtiyaçlarımız söz konusu. Aslında burada da aynı sistemler çalışmaktadır. Yeni bir şey öğrenme kavrama, ödül merkezini uyarır. Böylece yeni bir şey daha öğreniriz. Bu, ödül merkezinin gelişime uygun kullanımıdır. Bir bilim insanı bu gelişim periyodunda tutarlı sürelerde kalabilmesi yönüyle olumlu duygudurumda kaldığı için benzer şekilde devam eder.

Tüm Reklamları Kapat

Zararlı alışkanlıklar, bağımlılıklar gibi intihar araçları, sağlıklı duygudurumu sabote eder. Böyle kişiler ufak sahte geçici bir rüşveti, yaşamıyla ödeyen bireylerdir. (Miktardan bağımsız)

Hayvanlar beyin gelişimiyle orantılı olarak daha çok güdüsel yaşarlar. Beynin haz peşinde koşma yönü itibarı ile aslında çok farkımız olmamasına rağmen kognitif fonksiyonların gelişmişliği, kompleks düşünce mekanizmalarını doğurduğu için felsefe sanat varlık yorumu gibi çıkarımlara sahibiz.

Bunların yanında bireye bağlı değişkenler de söz konusu. Bir faaliyeti mutlu olmak için yapma, ya da mutlu olduğu için bir şeyi yapmanın istemi kişinin duygusal ya da mantıksal yaklaşımından gelebilir. Hatta bu zamanla birbirine dönüşebilir birey açısından. Bu yüzden böyle net bir ayrımı mutlak anlamda yapmak mümkün değil gibi, istatistiki olarak bir çıkarım söz konusu olabilir belki açıkladığım nedenlere bağlı.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close