Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kadir Karlankıç
Üye 21 Haziran 2022 1 Cevap
4

İnsanın oluşumu şuan neden üreme yerine doğadaki element veya yapılardan meydana gelmiyor ?

Evrim ağacı kitabını okurken arkadaşımla evrim üzerine konuşmaya başladık ben canlılığın cansızlıktan meydana geldiğini anlattım arkadaşım ise şöyle bir soru yöneltti senin dediğin gibi olsaydı şuan insanlar üreyerek değil senin dediğin oluşumlar aracılığıyla oluşmaya devam etmez miydi ? Benim de aklım karıştı. Şuan neden insan oluşumu öyle değil ?
616 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
182K UP
Öğrenci - Okur 21 Haziran 2022

Merhaba,

Arkadaşınızın söylemiyle sizin söyleminiz aynı kapıya çıkıyor aslında. Açıklayayım: Evet, canlılık cansızlıktan meydana geldi. Yaklaşık 4.5 milyar yıl önce dünya yüzeyi kimyasal bir çorba idi ve içinde durmaksızın kimyasal tepkimeler yaşanıyordu. Ardından kendi kendini kopyalayabilen ilk madde olarak bilinen Ribozim oluştu, onu takiben RNA ve DNA oluştu. Detaylı bilgiyi kaynak kısmındaki yazıdan edinebilirsiniz.

Canlılığın oluşumu için gerekli şartlar bunlar ve daha birçoğu iken günümüzde böyle bir olayın gerçekleşmesi, gerçekleşip bir de bir insan ortaya çıkarması imkansızdır. Çünkü insan ve diğer canlılar hücrelerden oluşur; gerek hücrenin sitoplazması içerisinde gerekse de çekirdeğinde ise DNA bulunur. Bunlara ek olarak bir insanın oluşabilmesi için hücreye, hücrenin hücre zarına, sitoplazma, çekirdek, mitokondri, lizozom, golgi cisimciği, endoplazmik retikulum, koful ve ribozama... ihtiyaç duyulur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Sadece DNA'nın oluşması bile hayal bile edemeyeceğimiz kadar kompleks olduğundan ötürü milyonlarca yıl sürüyorken insanı oluşturan bu kadar parçanın 'rastgele' bir araya gelmesi mümkün değildir. Daha önce de söylediğim gibi Ribozim, kendisini kopyaladığında sahip olduğu tüm kompleksiteyi de kopyalayıp aktarmış oldu. Eğer bu hiç yaşanmamış olsaydı yüksek bir ihtimalle bu türden bir canlılık asla yeşermeyecekti.

Sonuç olarak; canlılık, canlılığı oluşturan kimyasal tepkimelerdeki elementlerden çok daha kompleks bir durumdur, ökaryötik hücrelerden oluşan insanların hücreleri de tıpkı canlılık gibi çok komplekstir. Daha canlılığın başlangıcı hakkında bile söyleyemiyorken yüz milyonlarca yıllık gelişmenin günümüzde pat diye oluşuvermesini beklememiz oldukça gülünç ve absürt olurdu. İnsanlar, soyunu devam ettirmek için kendi genlerini bir sonraki kuşağa aktarmak zorundadırlar, aksi taktirde bir insanın ortaya çıkıvermesi için çizgi filmlerdeki büyücülere ihtiyacımız olur.

Zira amip gibi mikroskobik bir canlının oluşması bile bir tür gen aktarımı ile gerçekleşir. :)

Hoşçakalın.

233 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Demiryay. Hücre Yapısının Biyolojisi. (25 Ağustos 2017). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Rna Ve Dna'nın Evrimi: Ribozim, Dünya'da Yaşamı Nasıl Başlattı?. (10 Ağustos 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close