Merhaba,
Arkadaşınızın söylemiyle sizin söyleminiz aynı kapıya çıkıyor aslında. Açıklayayım: Evet, canlılık cansızlıktan meydana geldi. Yaklaşık 4.5 milyar yıl önce dünya yüzeyi kimyasal bir çorba idi ve içinde durmaksızın kimyasal tepkimeler yaşanıyordu. Ardından kendi kendini kopyalayabilen ilk madde olarak bilinen Ribozim oluştu, onu takiben RNA ve DNA oluştu. Detaylı bilgiyi kaynak kısmındaki yazıdan edinebilirsiniz.
Canlılığın oluşumu için gerekli şartlar bunlar ve daha birçoğu iken günümüzde böyle bir olayın gerçekleşmesi, gerçekleşip bir de bir insan ortaya çıkarması imkansızdır. Çünkü insan ve diğer canlılar hücrelerden oluşur; gerek hücrenin sitoplazması içerisinde gerekse de çekirdeğinde ise DNA bulunur. Bunlara ek olarak bir insanın oluşabilmesi için hücreye, hücrenin hücre zarına, sitoplazma, çekirdek, mitokondri, lizozom, golgi cisimciği, endoplazmik retikulum, koful ve ribozama... ihtiyaç duyulur.[1]
Sadece DNA'nın oluşması bile hayal bile edemeyeceğimiz kadar kompleks olduğundan ötürü milyonlarca yıl sürüyorken insanı oluşturan bu kadar parçanın 'rastgele' bir araya gelmesi mümkün değildir. Daha önce de söylediğim gibi Ribozim, kendisini kopyaladığında sahip olduğu tüm kompleksiteyi de kopyalayıp aktarmış oldu. Eğer bu hiç yaşanmamış olsaydı yüksek bir ihtimalle bu türden bir canlılık asla yeşermeyecekti.
Sonuç olarak; canlılık, canlılığı oluşturan kimyasal tepkimelerdeki elementlerden çok daha kompleks bir durumdur, ökaryötik hücrelerden oluşan insanların hücreleri de tıpkı canlılık gibi çok komplekstir. Daha canlılığın başlangıcı hakkında bile söyleyemiyorken yüz milyonlarca yıllık gelişmenin günümüzde pat diye oluşuvermesini beklememiz oldukça gülünç ve absürt olurdu. İnsanlar, soyunu devam ettirmek için kendi genlerini bir sonraki kuşağa aktarmak zorundadırlar, aksi taktirde bir insanın ortaya çıkıvermesi için çizgi filmlerdeki büyücülere ihtiyacımız olur.
Zira amip gibi mikroskobik bir canlının oluşması bile bir tür gen aktarımı ile gerçekleşir. :)
Hoşçakalın.
Kaynaklar
- M. Demiryay. Hücre Yapısının Biyolojisi. (25 Ağustos 2017). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
- Ç. M. Bakırcı. Rna Ve Dna'nın Evrimi: Ribozim, Dünya'da Yaşamı Nasıl Başlattı?. (10 Ağustos 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı