Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

İnsanın genetik(biyolojik) evrimi ile kültürel evrimi arasındaki ilişki nasıldır?

886 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Biyolojik evrim, türlere ait bireylerin yaşam içinde gözlemine müsade etmeyecek kadar yavaş, tür ün birey gibi ele alınması gereken çok uzun vadeli bir süreçtir. Oysa kültürel evrim katlanarak ilerlediği için, her yeni gelişim aşamasında, ivmelenir ve görünür şekilde gelişir. Fütüristler önceleri 10-20 yıllık öngörülerde bulunabiliyorken, günümüzde 5 yıllık öngörüler bile iddialı olamıyor, çünkü gelişim o kadar hızlandı ki, nasıl ilerleyeceği önceden sezilemiyor. Burada sorun, biyolojik evrim ile kültürel evrimin hız farklarından dolayı türe ait bireyler açısından makasın açılıyor olması hali. 50 bin yıl geçmişe ait genetik mirasa sahip insanın, kültürel olarak uzayda yaşamaya çalışması, bu mesafeyi netleştirecek bir yaklaşım olabilir. İnsan olarak birey bazlı bir bakış açısına sahibiz genel olarak. Bu nedenle uzun vadeli değişimlerle çok ilgili değiliz. Küresel ısınmaya olan ilgisizliğimiz de konuyla alakalı. Birey olarak yapabileceğimiz bir sürü şey olmasına rağmen, nasılsa ben görmem olumsuz etkileri, yaşayıp gidiyorum bana ne diyebiliyoruz. Evrimsel değişimler daha sorunlu bu açıdan, bir çok insan evrimin olmadığını iddia bile edebiliyor. Sebebi ideolojik de olsa, uzun vadeli periyodik değişimler birey olarak ilgimizi çekmiyor. Kültürel evrimin temelini kognitif fonksiyonlardan aldığı, ve bilişsel yetilerin gelişmede plastisite nedeniyle neredeyse sınırsız olması nedeniyle, biyolojik evrimle karşılaştırılamaz bir şekilde ivme oluşturma potansiyeli söz konusu. Ortak bilincin, gelişimi doğrusal olarak desteklemesi, mağara yaşam şartlarına uygun genetiğin, uzay şartlarına uyumlanma çabasına olanak sağlaması gibi gariplikleri rasyonalize edebiliyor. Transhümanizm, biyolojik evrimle kültürel evrimin açtığı uzun mesafeyi kapatmak için bir araç olacak gibi görünüyor teorik anlamda. Çünkü bilgilerimiz o kadar arttı ki, biyokimyasal olarak bu beden yapısıyla inanılmaz biçimde gelişemeyeceğimizi artık biliyoruz. Bir çok otör, enerji üretmede fotosenteze geçeceğimizi düşünüyorlar. Fütürsitler de, meka dijital bedenlere geçiş yapacağımızı düşünüyor. Net konuşmak zor da olsa, ileri düzeyde gelişen kognisyon, bu yetersiz bedenden memnun olmama sınırlarını aşmak için dur durak bilmeden çözüm arayacak o kesin.

423 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (14 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close