Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
7

İnsanın bu dünyadaki var olma amacı nedir?

16,873 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

İnsan bu dünyaya kendi iradesi ve isteği ile gelmediği için bu soruya cevap vermek pek mümkün değildir. Bu soru dahi kendi içinde pek mantıklı değil. Biz insanoğlu, kendi isteğimizle kendi çabamızla dünyaya gelmedik. Birey olarak ebeveynlerimizin genlerini dünyaya bırakma içgüdülerinin sonucuyuz. Tür olarak da milyonlarca yıl süren evrimsel bir gelişimin ürünleriyiz, bu kadar. O nedenle ortada bir amaç, bir niyet, bir hedef yok. Olsaydı zaten milyarlarca insan bu amacı çok uzun süre önce görmüş, milyarlarca insan aynı amaç altında birleşmiş ve o amaca yönelik ilerliyor olurdu ama bu bile anlamlı değil çünkü bu amaç da insana ait olamaz. Doğmadan, var olmadan önce belirlenebildiği takdirde buna amaç denebilir. O nedenle de herkes var olması durumunu anlamlandırmaya çalışıyor ki bu da pek anlamlı değil. Eğer insanın dünyaya gelmesi, bir amaç güdüyor ise bu amaç kimin amacı? Bunu bilmiyoruz, bilsek de o fikir bize ait değil. Bir aletiz o zaman ki bu da kabul edilmesi zor bir durum.

Bu bilinmezler doğrultusunda herkes kendince bir amaç yaratıyor, hayatını anlamlı kılmaya çalışıyor. Ama büyük çoğunluk da bunu başaramıyor. Bu nedenle bu konuda çok fazla odak, fikir, iddia, kabul ve tartışma var.

Tüm Reklamları Kapat

1,824 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doğukan Ertul
Doğukan Ertul
1,377 UP
Öğrenci

Bu konuda Camus'un Sisifos Söyleni kitabını okuyabilirsin. Camus, felsefi araştırmaları ve akıl yürütmeleriyle hayatın bir anlamı olmadığı sonucuna varır ve bu sonuçtan sonunda insanın kendini tüketmesi -yaşamak, son ana kadar yaşamak- gerektiği sonucuna ulaşır. Bununla da yetinmez, yaşamın bir anlam içermediğini düşünen bir insanın mutlu olması gerektiğini söyler.Kitabı okumanı tavsiye ediyorum :)

2,017 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anonim Felsefeci
Anonim Felsefeci
4,585 UP
Yazılım geliştirici

Görkem Öğe adlı arkadaşımızın üstteki yorumunu okumanızı tavsiye ederim öncelik ile .

İnsanın amacı nedir ? asıl amaç Yaşamaktır .

Tüm Reklamları Kapat

Sırası ile asıl amaç ve asıl amaca ulaşmayı sağlayan yan amaçlar vardır .

1 . ASIL AMAÇ = Uzunca ifade etmek gerekir ise her insan var olduktan sonra sonsuza dek var oluşunu sürdürmeyi otomatik olarak amaç edinmeye programlanmıştır .

Tüm Reklamları Kapat

2 . YAN AMAÇ = var olduğu zaman mekan , gezegen çevre ve koşullar içinde bulunduğu durum , edindiği birikim , vücudu .. ve benzeri asıl amaca ulaşabilmesi için gerekenleri yeteri derece sunmadığı için ve asıl amacına ulaşmayı sağlamadığı için ... ne yazık ki sonsuza dek varlığını sürdürebilmesi çok düşük bir ihtimal olduğu için bu ihtimali gerçekleştirebilmesi için üremeye ve bu sayede tür olarak varlığını sürdürerek o ihtimalin gerçekleşeceği zamana kadar yeni insanlar üretmeye programlıdır .

3 . YAN AMAÇ = Asıl amacına ulaşması için , 2 . yan amacı olan üremeyi yapması gerek ama hem ürettiği yeni insanların varlıklarını sürdürmesi gerek onlarında üremesi gerek ve asıl amacı gerçekleştirmek için hem kendilerini geliştirmeleri gerek hem asıl amaca ulaşmak için çevresini geliştirmesi gerek .. yeni kaynaklar yaratması ... kaynakların sürekliliğini sağlaması .. kazanımlarını sonraki nesillere aktararak sürekli asıl amaca doğru ilerlemesi gerek .

4 . YAN AMAÇ = Var oldukları astronomik cisimde yani gezegende bu yan amaçların hepsini gerçekleştirmeleri için bulundukları astronomik cismin yani gezegenin sürekliliğini ve var olmasını sağlamak zorundalar ve gezegen her zaman onların ihtiyaçlarını karşılamalı .

Asıl amaç olan sonsuza dek yaşamı sürdürmek gerçekleştiği zaman iki tane amaç oluşuyor .

ASIL AMAÇTAN SONRAKİ 1.AMAÇ

Ölümsüz olan canlılar öldürülmedikleri sürece sonsuza dek yaşayabilirler .

Beslenme sorunun çözülmesi gerekiyor , sonsuza dek yaşayan insanlar çoğalarak varlığını sürdüreceği için kaynaklar hızla tükenecektir dolayısı ile yeni gezegenler bulmamız veya yeni gezegenler yaratmamız gerekir .

Beslenme sorununu çözerek bu gezegen bağımlığından kurtulmamız gerekiyor .

Tüm Reklamları Kapat

ASIL AMAÇTAN SONRAKİ 2.AMAÇ

Sonsuza dek varlığımızı sürdürüyoruz ama ölümsüzde olsak öldürülebiliyoruz . Onun için öldürülme sorununu çözmemiz gerekir .

İnsanın otomatik olarak amaçları bunlar .

Asıl amaç sonsuza dek yaşamaktır , Asıl amaca ulaşınca geriye iki amacınız kalır beslenme sorununu ortadan kaldırmak ile öldürülme sorununu ortadan kaldırmak .

Tüm Reklamları Kapat

Bu amaçların tamamını gerçekleştirdiğiniz zaman tek bir gayeniz olur .

Sürekli mutlu olmak , sürekli tatmin olmak .

670 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rüzgar Hızlı
Maalesef insanım

İnsanın yaşam amacı tatmin olmaktır.Bahsettiğim tatmin fizyolojik değil duygusal bir tatmin olduğu için herkeste farklı olması çok doğaldır.Okuduğum yüzlerce makale,konuştuğum onlarca insan daima bir genellemeye gidip azınlıkları görmezden gelmiştir.Sevme-sevgi görme,sayma-saygı görme bir yaşam amacı olabileceği gibi şiddet-şiddet görme de bir yaşam amacı olabiliyor veya bana göre en sığ düşünce olan üremeyi yaşam amacı olarak belirleyen insanlar da var.Kimse hayatını yaşamayı kendisi seçmedi ama herkesin yaşam amacını bulma ve seçme şansı var.Bugün ömrünüzün geri kalanının ilk günü,sizi ne tatmin ediyorsa onu bulun ve o uğurda mücadele edin :)

349 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Şeref Yıldırım
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

İnsanın dünyaya gelme amacı iyilikler ve güzellikler yapmaktır. Bütün kainat insanın emrindedir çünkü insanın aklı ve iradesi vardır. Bu mertebeye sahip insanın oturduğu koltuğun hakkını vermesi lazımdır. Bir vali oturduğu koltuğun hakkını vermek için sıradan halktan farklı işler yapmalıdır. Bütün varlıklardan daha üstün emosyonel ve mental fonksiyona sahip insanın da bu mertebelerin hakkını vermesi gerekir. Bütün amacımız daha kamil bir insan olmaktır. Kamil kelimesi burada ruhsal olgunluğa erişmiş insan manasındadır.

Ruhsal olgunluğa erişmek ise zahmetli ve zordur. Allah'ın insana bahşettiği nimetleri dengeli kullanabilme becerisini kazanabilmek gerekir. Örneğin şehvet insana verilmiştir ki neslini devam ettirebilsin ama bu nimeti dengesizce kullanıp haram işleri yapmamalıdır. Bilindiği gibi pornografik resimlere bakmanın beynin yönetici fonksiyonlarını ve kısa süreli hafızasını kötüleştirdiğini gösteren bir yığın bilimsel çalışma vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Yemek yeme işine tat tomurcukları sayesinde bir lezzet verilmiştir. Bu şekilde türlü türlü gıdaları alma isteğini Allah bize vermiştir fakat bu nimeti de dengesizce kullanıp oburluk yapmamalıyız. Bu şekilde kontrolsüz beslenme periferik damar hastalıkları, inme, sistemik inflamasyon gibi problemlere sebep olur.

Bahsedilen bu örneklerde haddi aşmanın maddi yönden zararlarına örnekler verdim. Fakat bu sınırları aşmak ruhani yönden büyümemize, daha olgun bir insan olmamıza da engel olur.

Tüm Reklamları Kapat

Örnekler çoğaltılabilir fakat konuyu uzatmak istemiyorum. Bize verilen zaman nimetinin bir kısmında da oturup ibadet etmeli rabbimize yakınlaşmalı ve kamil insan olma üzerine düşünmeliyiz.

Düzenli olarak bu vakti ayırmak bizi hedefimize giden yolda kararlı kılmaktadır. Yani ettiğimiz ibadetler bu zorlu yolda durup düşündüğümüz ve kendimize hatırlatmalarda bulunduğumuz zaman dilimleridir.

Sadece maddi bedenimizin ihtiyaçlarını karşılama üzerine yaşamaya çalışmak, olduğumuz makama yakışmayan bir harekettir. Çok daha iyilerini yapabiliriz ve yapmalıyız. Olduğumuz makamın hakkını vermeliyiz.

Yaşamanın amacı yoktur ya da zevk almaktır gibi cevaplar görüldüğü gibi yetersiz kalmaktadır. Ölümden sonrasını yok sayarak sığ bir şekilde bakarak bu soruya cevap vermek görüldüğü gibi imkansızdır. Söylediklerimi içinizde bir yerde bütün insanlar gibi siz de hissediyorsunuz.

Saygılarımla.

924 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close