Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
4

İnsanı materyalist bir bakış açısıyla basitleştirmek felsefi olarak paradoks mudur?

İnsan, tamamen atomlar ve bir dizi kimyasal tepkimenin evrimleşerek geliştiği bir organizmadan ibaret. Ancak diğer bütün canlı türlerinden ayrılan özelliği var: düşündüğünü düşünmesi. Bu bağlamda, belki de bilimin, insanı basitleştirmenin, aslında karmakarışık olan zihnin paradoksu olduğu söylenmz mi?
852 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Mete İçen
Felsefe Okuru

18. yüzyılda mekanikçi ve dirimselci olarak başlayan tartışma, 21. yüzyılda materyalistler, dirimselciler ve agnostikler olarak hala devam etmektedir.

"Ancak diğer bütün canlı türlerinden ayrılan özelliği var: düşündüğünü düşünmesi. Bu bağlamda, belki de bilimin, insanı basitleştirmenin, aslında karmakarışık olan zihnin paradoksu olduğu söylenmez mi?"

Tüm Reklamları Kapat

Sorusuna, materyalistler:

"Yapay zeka ile, insan zihnine benzeyen şekilde bir bilgisayar yapabiliriz. Bu bilgisayarın kendini anlaması bir paradoks yaratmıyorsa, insanın da kendini anlaması paradoks değildir."

Tüm Reklamları Kapat

Şeklinde cevaplarlar. Buna karşın dirimselciler:

"Organik bir yapay zeka düzeyini kodlamak imkansızdır ve insan limitinin üstündedir. Çünkü canlılar, içinde metafiziksel bir öz taşır." Şeklinde karşı argüman sunarlar.

Agnostik zihinciler ise:

"Materyalistler haklıdır. İnsan seviyesinde yapay zeka kodlanabilir. Ancak insan hislerini yaşadığını asla bilemeyiz. Mesela, yapay zekaya iğne batırdığımızda; acı hissettiği için mi, yoksa kodu gereği mi, tepki verdiğini asla bilemeyiz. Bu yüzden bir özün olup olmadığı üstünde yargıya varmak imkansızdır."

Gibi, argümanlar öne sürülüyor. Tabiki sadece yapay zeka üzerinden değil, onlarca örnek üzerinden de bu konuda felsefi tartışmalar devam ediyor.

-----

Materyalizmi, indirgemecilik olarak ele almanın hata olduğunu düşünüyorum. Bu argümanların çokluğundan ve felsefenin doğası gereği soru - cevap üzerine kurulduğundan, bu cevabı buraya sığdırmak biraz zor.

Bıraktığım kitaplar, bu konuda karşıt argümanları cevaplıyor ve zihin üzerine farklı kavrayışlar kazandırıyor. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

Tüm Reklamları Kapat

"Dirimselciler, Prens Borghese' nin arabasının, içindeki at tarafından sürüldüğüne inanan köylülere benzer."

Ramón y Cajal

-----------

Nörofelsefe - Patricia S. Churchland (sayfa 264-535)

Tüm Reklamları Kapat

Madde ve Bilinç - Paul M. Churchland

Zihin felsefesi:

Zihin üzerine teoriler - Stephen Priest

----------

Saygılar

195 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. S. Churchland. (2021). Nörofelsefe. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 264-535.
  2. P. M. Churchland. (2021). Madde Ve Bilinç. Yayınevi: Alfa Bilim.
  3. S. Priest. (2021). Zihin Üzerine Teoriler.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close