Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Beyza Su
Üye
3

İnsanda adaptasyona örnekler verir misiniz?

332 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Mehmet Göksu
Mehmet Göksu
25K UP
Otodidakt

Laktoz, yani sütü sindirebilme.

İnsan, bebekliğini sağ salim atlattıktan sonra hala süt içebilen tek canlı. Böyle olmamızın sebebi de, yaklaşık 12 bin yıl önce başlayan tarım devrimi. Tarım devrimi, yani bitkileri evcilleştirip kendi kontrolümüze almamız, arından da hayvanları evcilleştirmemiz ile, hayvanların sütünü sağabildiğimizi fark ettik. Antik atalarımız yüksek ihtimalle açlıktan ve yokluktan, belki de sırf meraktan başka hayvanların sütlerini içmeye başladılar. Zaman içinde, bebeklik sonrasında bile sütü hala sindirebilen insanlar (bunların sayıları çok azdı), sindiremeyenlere göre daha avantajlı oldular (çünkü çok daha kolay ulaşılabilir ve besleyici bir besin kaynakları vardı). Bu avantajlı (karnı doymuş, enerjik vs.) insanlar toplum içinde daha çok çocuk sahibi olarak genlerini sütü sindiremeyen insanlara göre daha çok yaydılar ve böylece günümüze gelene kadar insan toplumu süt sindirmeye adapte oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Yani laktoz intoleransı aslında insanın normal durumudur. Sütü hala sindirebilmek anormal olandır.

Bire bir aynı durum gluten için de geçerlidir. Gluten sindirememek aslında normal, sindirebilmek ise adaptasyon sonucu oluşmuş bir anomalidir.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Burak Sarıarslan
Bağımsız Araştırmacı

İnsan vücudu, doğada hayatta kalabilmek için belirli ortamlara, olaylara ve sürekli maruz kalınan durumlara karşı adaptasyon adı verilen bir süreçten geçer ve belli bir süre sonra yeni nesillere de aktarılan, eski nesillerine nazaran hayatta kalma ve üreme şansını arttıran yeni özelliklere kavuşurlar.

Bu konuda insan adaptasyonu için şu şekilde örnekler verebiliriz;

Tüm Reklamları Kapat

1) Cilt rengi: İnsanların cilt rengi, güneş ışınlarının yoğunluğuna bağlı olarak evrimleşmiştir. Güneş ışınlarından kaynaklanan zararlı UV ışınlarının etkilerini azaltmak için melanin pigmenti üretimi artmıştır. Bu nedenle, tropikal bölgelerde yaşayan insanların ciltleri daha koyu renklidir, çünkü bu bölgelerde güneş ışınları daha yoğundur.

2)Yüksek rakımlarda yaşama: Yüksek rakımlarda (irtifada) yaşayan insanlar, oksijenin az olduğu bu ortamlara uyum sağlamak için vücutlarında bazı adaptasyonlar geliştirmişlerdir. Bunlar arasında, akciğerlerdeki alveol sayısının artması ve daha fazla kırmızı kan hücresi üreterek deniz seviyesine göre yüksekliği fazla olan yerleşim yerlerinde kandaki alyuvarların dokulara iletilecek oksijen miktarını yeterli tutmayı hedeflemesi de bir başka örnektir.

Tüm Reklamları Kapat

3) İskelet ve kas yapısı: İnsanlar, uzun süre boyunca belirli aktivitelere maruz kaldıklarında, iskelet ve kas yapısında değişiklikler yaşayabilirler. Örneğin, nesiller boyu geçimlerini ve yaşamlarını odunculukla sağlayan bir toplulukta oduncular ağır cisimleri taşımak için güçlü kaslar geliştirebilirler. Ve bu adaptasyon belirli bir süre sonra gelecek nesillere de aktarılarak kas yapılarının normal insanlara göre daha güçlü ve gelişimin yanı sıra gelişebilirliğininde artması anlamına gelir.

Sağlıklı Günler Dilerim.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close