Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arda Erşen
Arda Erşen
1,322 UP
Üye 31 Ocak 2020
8

İnsan üzüldüğünde neden ağlar?

4,969 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Lise Öğrencisi 1 Şubat 2020

Belirli uyaranların beyni uyarması durumunda Kranyal Sinir'den gözyaşı benzleri uyarılıyor ve gözyaşı sentezleniyor. Örneğin duygusal ve refleksif gözyaşlarını, en büyük gözyaşı salgı bezi olan Lakrimal Bez (Lacrimal Gland) salgılıyor. Bu sayede ağlıyoruz.

Ağladığımızda gözümüzden akan "gözyaşı" isimli sıvının asıl amacı göz kapaklarının hareketi sırasında gözün üzerine ince bir tabaka halinde yayılarak gözü nemli tutmak. Denizlerin içerisinde gözü nemli tutmak gibi bir sorun yoktur. Ancak karaya çıkışla birlikte gözün nemli tutulabilmesi için göz kapakları ve gözyaşı evrimleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

584 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (1 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Araştırmacı 11 Haziran 2020
Orijinal Soru: Acı hissettiğimizde, üzüldüğümüzde neden ağlarız?

SORU 1'İN CEVABI: NEDEN AĞLARIZ?

Ağlamanın insan davranışlarının en özgün ve karmaşık olanlarından biri olduğu ortaya çıkmıştır. Ağlamak yalnızca insanlara özgü bir fizyolojik fonksiyondur. Ve gözyaşının kendisi de karmaşıktır –biz aslında üç farklı gözyaşı döküyoruz. Ama gözyaşına dökmenin amacı nedir? Bu aslında gözlerimizin yaşarmasının sebebinin ne olduğuna bağlıdır.

 Bazal Gözyaşı

Gözümüzde her zaman var olan ve gözleri koruyan, besleyen ve kayganlaştıran gözyaşıdır. Bu gözyaşı diğer tip gözyaşından kimyasal olarak farklıdır .

Tüm Reklamları Kapat

Bazal gözyaşının özellikleri:

 •    Sürekli üretilir

•    Kir ve kalıntıları uzak tutar

•    Üç katmandan oluşur: gözyaşını göze bağlı tutan mukus katmanı, nemi koruyan ve işgalci balkterileri dışarıda tutan aköz katman ve yüzeyi kaygan tutan dış lipit katmanı 

Tüm Reklamları Kapat

Refleks Gözyaşları

İkinci gözyaşı türü, gözleri rüzgâr, duman veya soğandaki kimyasal “sin-propanetial-S-oksit“ gibi tahriş edicilerden korumak için büyük miktarlarda oluşan refleks gözyaşlarıdır.

Refleks gözyaşlarının özellikleri:

 •    Zararlı maddeleri yıkayarak atar

 •    Büyük miktarda oluşur

•    Sulu katman mikroorganizmaları durduran antikorlar içerir

 Duygusal Gözyaşları

Bu insanlara özgü gözyaşı türü en gizemli gözyaşı çeşididir. Bilim insanları bugün duygusal olarak neden ağladığımızı bilmemektedirler ancak bu konuda çeşitli teoriler vardır. VassarCollege tarafından yapılan bir çalışmadaki teoriye göre, gözyaşları, savunmasız kaldığımızda yırtıcıları uyandırmaksızın başkalarının bize yanıt vermesine olanak tanımak için gelişen bir çeşit sessiz sinyal sistemidir. Bazıları da gözyaşlarının tutkuyu ifade etmenin  bir yolu olduğuna inanmaktadır. Ayrıca, ağlamanın stresi hafiflettiği şeklinde bir düşünce de bulunmaktadır –kadınların %85’i ve erkeklerin%73’ü ağladıktan sonra kendilerini daha iyi hissettiklerini bildirmiştir. Son olarak, gözyaşlarının, karmaşık bir toplum hayatı içinde,  yakın ilişkiler için gerekli olan empatiyi ortaya çıkartarak güçlü toplumlar oluşturulmasına yardımcı olması ihtimali vardır

.Duygusal gözyaşlarının özellikleri: 

•    Duygu-durumu dengeler 

Tüm Reklamları Kapat

•    Yüksek düzeyde stres hormonu ACTH içerirler

•    Bir endorfin ve doğal ağrı kesici olan ensefalin içerirler

SORU 2'NİN CEVABI:AĞLAMANIN EVRİMİ

https://evrimagaci.org/aglamanin-evrimi-346

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuzun cevabının bu link olduğunu düşünüyorum.


SORU 3'ÜN CEVABI : AĞLAMANIN YARARLARI

Ağlamanın faydaları

1) Mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar

Ağlamak endorfin salgılanmasına neden oluyor. Endorfin insana neşe veren bir hormondur ve zaten mutluluk hormonlarından bir tanesi olarak bilinir. Endorfinin neşe vermenin yanı sıra sağladığı bir fayda da ağrıları azaltmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisi’nde yapılan bir çalışmada ağlayan insanların ruh sağlığının çok daha çabuk düzeldiği saptandı. Özellikle bir mutluluk sonrası gelen ağlamanın ruh sağlığına pozitif yönde maksimum etki yaptığı görüldü.

2) Rahatlamanıza yardımcı olur

Psikologların her zaman nasıl çalıştıklarını düşünün. Size sürekli anlattırırlar; derdinizi, çocukluğunuzu, aklınıza takılanları ve sizi üzen şeyleri. Çünkü bu hem doktorun sizi tanımasını sağlar hem de içinizde biriken sorunları birine anlattığınızda rahatlamanıza yardımcı olur.

3) Sorunlarla yüzleşmenizi sağlar

Sürekli içe atılan dertler ve baskılanan duygular ileriki safhalarda inanılmaz bir şekilde patlayarak sizi psikolojik sorunlara kadar götürebilir. Ağlamak, yüzleşmekten kaçmayıp gözlerinizin önüne getirdiğiniz bir gerçeği anlatıp kurtulmak gibidir.

4) Sakinleştirici işlevi görür

Tüm Reklamları Kapat

Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir. Genellikle insanlar ağladıktan sonra uyumak isterler. Çünkü sakinleştirici vücuda zerk edilmiştir ve insan kendini halsiz hissedebilir.

5) Vücudunuzdaki toksinlerin atılmasını sağlar

Vücudunuzun bir çok toksini göz yaşlarınız ile atabildiğini biliyor muydunuz? Ağlamak hem vücudunuzdaki kimyasalların dışarı atımına yardımcı olur hem de gözünüzü bakterilerden arındırıp temizler.

Tüm Reklamları Kapat

6) Yakın çevrenizle olan ilişkileriniz güçlenir

Biraz garip gibi görünse de ağlamak yakın çevrenizle olan ilişkilerinizin güçlenmesini de sağlıyor.Oldukça kırılgan ve hassas olduğunuz bu gibi anlarda, çevrenizdeki kişilerle aranızda çok daha güçlü bir duygusal bağ kuruluyor.

Tüm Reklamları Kapat

7) Gözünüz ve burnunuzdaki iritanların atılmasını sağlar

Ağlamak gözünüzde bulunan iritanlar ile burnunuzdaki bakteri ve iritanlardan kurtulmanızı sağlar. Ağlarken yaşlar sadece gözünüzden dökülmez, bir kısmı da burnunuzdan çıkar. Ağlarken burnunuzun akmasının bir sebebi de budur

8) Hastalıklara iyi gelir

Ağlamak, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra mide, kemik ve kaslarınız ile ilgili rahatsızlıklara da iyi geliyor. Nasıl mı? Ağlayarak vücudunuzda bu tip rahatsızlara neden olan bazı hormonların vücudunuzdan atılmasını sağlayabiliyorsunuz..

3,110 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Https://Coopervision.com.tr/. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. T24.Com.tr. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esra Yılmaz
Öğrenci 11 Haziran 2020
Orijinal Soru: Acı hissettiğimizde, üzüldüğümüzde neden ağlarız?

Merhabalar, aşağı bağlantısını bıraktığım makaleden çıkarım yaparak ağlamanın temelde üç şekilde olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar gözü nemli tutmak(evrimsel süreçte karaya uyum sağlayamayan gözlerimiz için), enfeksiyonlara karşı korumak(refleksif gözyaşı) ve duygusal açıdan stresi azaltmak için. Duygusal bakımdan ilk ağlamanın anneye duyulan bağlılıktan ona yerini belli etmeye yönelik olduğu ayrıca çok çocuklu ailelerde ağlamanın ebeveynlerin dikkatini çekmeye yönelik olduğu da anlatılmakta yazıda. Ek olarak farklı ağlama sebeplerinin farklı kimyasalların gözyaşı olarak salınımıyla da bir ilişkisi olduğuna değiniyor makale. İyi akşamlar.

409 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close