İnsanın kendini diğer canlılardan üstün görmesinin yanlışlığı vurgulanmak istenirken, bazen "zeka" konusu konu bağlamında gereksiz bir şekilde karmaşık hale gelebiliyor.
Diğer canlılardan üstün olduğumuz düşüncesi tabii ki yanlıştır. Ancak dünya düzdür gibi bir şey söyleyerek daha saçma bir şey söylenebilir. Malzeme, çevrenin dikte ettiği yönde şekillenir ve bu sürecin bir bilinci ya da amacı olmadığı için her canlı, kendi evrim sürecinde kendi çevresindeki şartlarda hayatta kalmasını sağlayacak özellikler edinir. Dolayısıyla aslında her canlının diğerlerinden üstün (yani birinin yapabildiği ve bir diğerinin yapamadığı) özellikleri var. Kuşlar gibi uçamıyoruz. Ama kuşlar gibi uçamamamız kuş ve doğa açısından hiçbir şey ifade etmediği ya da kuşun bilgisayar kullanamaması biz ve doğa açısından hiçbir şey ifade etmediği için, birinin yapabilmesi ve diğerinin yapamaması durumuna taktığımız "üstün", "en" ya da "daha" gibi adlar bizim "sınıflandırma" ihtiyacımızdan kaynaklanıyor.
Konuya sadece "birinin yapabildiği/diğerinin yapamadığı" şeklinde yaklaşmak en doğru ve yalın yaklaşım olacaktır ve bunu yapabiliriz çünkü bu farklar var. Biz hayvanlarda farklı zeka tipleri ve seviyeleri var; yani zeka sadece insanlara has bir özellik değil, hiçbir özelliğimiz eşsiz değil. Ancak konuşmak, öğrenmek, duygular, düşünceler gibi kavramlara baktığımızda insan hayvanının üst düzey zeka fonksiyonları diğer hayvanlardan daha ileridir; yani kısacası evet insan bir noktada en zeki canlıdır. Bunu söylemekte hiçbir sakınca yok; sakıncalı ve yanlış olan, bizim de birçok şeyi yapamadığımızı unutup bir özelliğimizin ileride olması yüzünden kendimizi en üstün canlı zannetmek olacaktır.