Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Denizalp Aydın
Üye 29 Mart 2023 2 Cevap
2

İnsan suça kendi mi yönelir, yoksa toplum mu onu suça teşvik eder?

454 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilim Sever 12 Nisan 2023

Bazı durumlarda, kişisel nedenlerden dolayı bir insan suça yönelebilir. Örneğin, zihinsel bozukluklar, kişisel travmalar, madde bağımlılığı gibi faktörler suç işleme riskini artırabilir. Ancak, genellikle suçların büyük bir bölümü, sosyal ve ekonomik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır.

Örneğin, yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik, ayrımcılık, sosyal dışlanma ve benzeri faktörler, insanların suça yönelmesine neden olabilir. Bu nedenle, toplumsal koşulların iyileştirilmesi ve sosyal hizmetlerin geliştirilmesi, suç oranlarını azaltmada etkili bir yöntem olabilir.

Ayrıca suça eğilimli olduğu düşünülen bazı genler bulunmuştur, ancak bu genlerin varlığı tek başına bir insanın suça eğilimli olacağı anlamına gelmez. Çünkü, genlerin aktivasyonu, insanın çevresel faktörler ve deneyimleriyle de etkileşim halindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kevin M. Beaver, et al. (2014). Genetic And Environmental Influences On Antisocial Behavior And Psychopathic Traits. Journal of Criminal Justice, sf: 272-279. | Arşiv Bağlantısı
  2. R. H. C. Bull. (2003). Handbook Of Psychology In Legal Contexts. ISBN: 9786610271481. Yayınevi: John Wiley & Sons.
  3. A. Raine. The Anatomy Of Violence: The Biological Roots Of Crime.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aybars Uyar
Aybars Uyar
2,791 UP
İlgi alanım 12 Nisan 2023

Kendi öznel yorumumu yapacağım. İnsanlar doğduklarında tamamen sıfır olurlar. Her ne kadar bazı söylemlerde anneden aktarılan bilinç var dense de kanıtlanabilir bir durum yok elimizde. Duyduğun, hissettiğin, gördüğün, inandığın ne varsa seni sen yapan özelliklerin hepsi bunlar. Hayata geldiğinde belli değiştirilemez özelliklerle dünyaya geliyorsun ama insanlar bu özelliklere göre sınıflandırılmaz (en azından öyle olmalı). Hayatta inandığın ve deneyimlediğin şeyler senin kararlarını ve fikirlerini doğrudan etkiler. Bu yüzden belli coğrafyalar kendi insanını çok keskin bir şekilde belli ediyor. Bir insanın konuşmasını duyunca, üslubunu görünce onun nereli olduğunu, hangi takımı tuttuğunu, hangi siyasi görüşü desteklediğini net bir şekilde anlıyorsun. Yaşadığın şehrin semtlerinde bile çok keskin ayrımlar var. Sonuçta kimse bir semte orada uyuşturucu satıldığı, çocukların okumadığı, akşam dışarda rahat yürünülmediği için gitmiyor. O semtin veya şehrin veya ülkenin çoğunluğu azınlık popülasyonun başta fikirleri olmak üzere tüm hayatını etkiliyor. Her ne kadar açık fikirli olduğunu düşündüğüm insanlar olsalar da eşcinselliği hala kafalarında normalleştiremeyen bir sürü tanıdığın vardır. Ya da inanılmaz modern olup kürtaja hayır diyen. Bunlar yaşadığın toplumun senin üzerinde bıraktığı ve değiştirmesi zor olan tabulardır. Bu demek değildir ki doğduğun toplum senin kaderindir ve olduğu gibi akışına bırak. Tam tersine Atatürkün fikirleri de bu toplumdan çıkmıştır. Ama topluma karşı olarak. Aynı yurt dışındaki gençlerin siyaset bilmemesi gibi toplumun gündeminden uzak meselelere karşı senin de fikrin diğer konulara göre daha az olur. Yani toplumun etkisi kaçınılmaz. Ama bunu şekillendirmek insanin kendi elinde.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close