Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Adamın Dibi
Adamın Dibi
2,731 UP
Üye
2

İnsan Klonlamak Mümkün Mü?

Cevabın Evet Ya Da Hayır Oluşuna Göre Nasıl Olduğunu Açıklamanızı Rica Ediyorum
1,162 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

[2]Bilime ve gelişen teknolojiye bakılırsa veyahut yapılan çalışmalara bakılırsa bu mümkün değilmiş gibi durmuyor. Hatta fare, inek , kedi vb. hayvanların klonlaması tarihten günümüze kadar yapılmış bilim adamları için klonlama bir nevi aynı tohumdan bir sebze yetiştirmek gibi basit dereceye gelmiş. Hayvanlar üzerinde yapılan klonlamanın 2 yöntemi bulunuyor.

1. yöntem ''Yapay embriyo eşleştirme'' bu yöntem tıpkı anne rahminde bulunan çift yumurta ikizlerinden alınan DNA larla bu ikizlerden 1 tane daha oluşturmak gibi işte bilim adamları da ilk olarak ikizleri oluşturan yöntemin laboratuvar ortamında taklit edilmesi ile gerçekleşiyor. Yumurtanın ve spermin birleşmesinden sonraki ilk anlarda, döllenmenin henüz en başındayken embriyonun her bir yarısı kendi başına bölünmeye devam eder ve nihayetinde ayrı, eksiksiz bireylere dönüşürler. Aynı döllenmiş yumurtadan geliştikleri için ortaya çıkan bireyler genetik olarak aynıdır. Yapay embriyo yöntemi de bu süreci birebir uygular, ancak işlem anne rahmi yerine bir petri kabında yapılır ve ardından bu yöntemin denendiği hayvan türünden olan bir anne rahmine yerleştirilir.

2. yöntem hayvan klonlaması üzerinde daha basit ve yaygın bu yöntem ''somatik hücre çekirdeği transferi'' bu yöntem bilim adamları tarafından daha hızlı sonuç doğuran ve bir yumurta hücresinin çekirdeğinin çıkarılıp ve geriye kalan hücre içeriği ile klonlanacak canlıdan alınan somatik hücre kaynaştırılması ile ardından bu yumurta hücresine bölünmeyi başlatacak bir sinyal veriliyor ve bir embriyo gelişmeye başlıyor. Hatta bu yöntem Dolly adlı koyunun klonlaması ile olmuşsa da Dolly dünyaya gelene kadar yapılan çalışmalarda 100 klonlanmış embriyodan yalnızca biri hayatta kalabilmiş.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar üzerinden bunun mümkün olduğu görülüyor ise de bunu insan açısından ve bize en yakın genetik ve DNA[3] yapısını taşıyan memeli grubunda yer alan maymunlarda bu durum ilk başlarda başarısız olmuş. Ancak 2018 yılında Çin de yapılan uzun uğraşlar sonucu primat türüne mensup makak maymunlarının klonlanması gerçekleşmiş. Bu gelişmeye bakılırsa biyo-Tıp Sözleşmesinin 18. maddesine göre sadece araştırma amaçlarıyla insan embriyolarının yaratılması ne kadar yasaklanmışsa da Çin de bu çalışmaların gizlice yürütüldüğü söyleniyor.

Bilim adamlarına göre de bir insan klonlanacak olsa deneyimler, yaşanmışlıklar gibi her türden olayları yaşamamış bir klon meydana gelecek. Çünkü hayatı deneyimleme şekli, içinde yaşadığı çevre ve koşullar baştan aşağı değişecek. Yani eğer klonlanırsak klonumuz bizimle aynı genetiğe sahip olsa da diğer yönlerden farklılık arz edecek.

[1][2]

141 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Nagehan Çavuş. Cloning Fact Sheet. Alındığı Tarih: 1 Nisan 2023. Alındığı Yer: National Human Genome Research Institute | Arşiv Bağlantısı
  2. Nagehan Çavuş. Human Cloning. Alındığı Tarih: 1 Nisan 2023. Alındığı Yer: Center for Genetics and Society | Arşiv Bağlantısı
  3. Nagehan Çavuş. What Is Cloning. Alındığı Tarih: 1 Nisan 2023. Alındığı Yer: Learn Genetics | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close