Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İnsan kendini neden devlet ve kurallar adı altında kısıtlama altına sokmak istedi? Bu anlayış yanlış değil miydi?

İnsan geçmişten bu yana özgür olmak için çabalamış, bunun üzerine yasalar ve etik kurallar getirerek bu özgürlüğünü kısıtlamıştır. Özgürlüğümüzün kısıtlanmasında en büyük etken de kurulmuş tüzel bir varlık olan "Devlet" olmaktadır. İnsan kendini neden böyle bir kısıtlama altına sokmak istedi? Bu anlayış yanlış değil miydi?
276 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Değil çünkü insan, avcı-toplayıcı iken tarımın icadı ile yerleşik hayata geçti. Yerleşik hayat ise topluluklar halinde yaşamak anlamına geliyor. Çok sayıda insanın bir arada yaşaması da ancak belirli kuralları ve kurulan toplulukta belirli görevlerin paylaşılmasını şart koşuyor. Bu kuralları yazan ve görev paylaşımını yapan organizasyona da devlet diyoruz zaten. Evet, özgür ve serbest davranabilmek ve yaşayabilmek cazip görünüyor ama bu bireyi zayıf kılıyor. En basitinden besinini, güvenliğini, barınağını, eğitimini, sağlık gerekliliklerini kendisi temin etmek zorunda. Nasıl yapabilir ki? Bunlar topluluklarda görev bölümü ile paylaşılıyor. Güvenlik zaten çok önemli. Yalnız yaşamak doğal düşmanlara karşı korunmasız olmak demek. İnsan besin zincirinde en üst basamağa ancak topluluk halinde yaşayarak çıktı.

Bu ve benzeri sebeplerle topluluk halinde yaşamak her şartta avantajlı. Bu da merkezi bir otoriteyi gerekli kılıyor. Ha, o merkezi yönetimin hangi yöntemi kullanması gerektiği ayrı bir tartışma konusu.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Emre Çelik
Şehir Plancısı

[1]Doğal bir insan topluluğu en fazla 150-180 kişi kadar kalabalık olabilir. [1] Bundan daha fazla insan doğal koşullarda ayrı bir gruba ayrılmak zorunda kalır. Ancak bir organizasyon yoluyla daha kalabalık insan grupları bir arada yaşayabilir. Bu Organizasyon yeterince büyüyünce devlet oluyor. Bu da aslında bir organizasyonun evrimi gibidir. İlk başta bir aile, topluluk, kabile, köy, kasaba, kent, kent birlikleri, devletler, federasyonlar, birlikler vb. olarak git gide daha fazla insanı barındıran ancak daha fazla organizasyon gücü gerektiren bir organizmadır bunlar. İnsanlar bilgilerini ve bilgi paylaşımı yöntemlerini artırdıkça daha fazla kaynağa ulaşmışlardır. Daha fazla kaynağa ulaşmak her zaman daha iyi bir şeydir ve bu yüzden her zaman daha kalabalık insan gruplarına gerek duyulur. Her aşamada sizinle aynı organizasyona sahip başkaları da olduğundan daha fazla kaynağı onlarla paylaşmanız gerekir. Ya da daha güçlü -yani daha kalabalık, bir organizasyon kurarak kaynaklara hakim olabilirsiniz. Bu da bugünkü devletlerin ister istemez ortaya çıkışını açıklıyor, hatta devlet üstü uluslararası kuruluşların da. Özgürlük tek başınayken güzel ancak doğada özgürce dolaşırken ailece dolaşan 10 kişilik bir grubun sırt çantanızdaki meyveleri çalmama özgürlüklerini elinden alan da devlet ve onun ortaklık gücü. Kesinlikle etik veya başka romantik kavramlar değil. Ve evet insanların ellerindeki almak ve zorbalık yapmak da özgürce bir davranıştır. Özgürlük başkalarının sınırı başlayınca bitmez. Kendi sınırınız bitince biter ve bu sınır bulunduğunuz yere/ zamana göre değişir.

Kaynaklar

  1. Y. N. Harari. (2021). Sapiens. ISBN: 9783406777516. Yayınevi: Kolektif Kitap. sf: Peugot Efsanesi.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close