Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

İnsan kalbiyle düşünür mü?

Son zamanlarda bazı insanlar Dr Rollin McCraty isimli insanın makalelerini kalbin düşündüğüne bir delil olarak gösteriyorlar. Bu doğru mudur?
740 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
notvery many
Bilgisayar Mühendisi

Dostum 1900 yıllarda özgür irade deneyleri sonrasında, bilhassa libet amcanın deneylerinde, insanlarda "sezgi" denen kavram olmalı diye düşünenler çıktı. Bazıları ise, özgür irade yoktur dediler. McCraty gibi adamlar bu iradenin, kalpten merkezi sinir sistemi yoluyla beyne sinyal götürebileceğini düşündüler. Makalelerini önceden okumuştum. Yani delilleri yabana atılacak cinsten değil, ancak bunu bilimsel olarak net söylemek için beyni biraz daha iyi tanımak lazım. Beyin eskiden bildiğimizin aksine, şu an çift yönlü çalışıldığını anlıyoruz. 1800lerden beri beyin sebeptir, bu yüzden hastaya şu maddeyi verirsek tedavi ederiz vb. gibi yöntemler yerine tam tersi hastanın duygu durumunu kendi iradesiyle değiştirerek beyin MR'ında iyileşmeler gözleniyor. Bu şunun gibi dopamin verilen kişinin mutlu olması - mutlu olan kişinin dopamin salgılaması gibi. Çift yönlü bir sistem. Beyin gerçekten çok kompleks. Ancak McCraty'nin hipotezini delilsiz çürütmekte mantıksız olur. Bunu ya beyni daha fazla keşfederek öğreneceğiz, ya da McCraty gibi adamlar bu kontrollü deneyleri daha fazla yapıp ispatlayacaklar. Ancak ben BDT tedavilerini araştırırken görüyorum ki beyin çoğunlukla sonuç yeri. Beynin bilgi-sezgi manasında beslendiği yer olma ihtimali var. Bu kalp olabilir, omurilik olabilir. Veyahut başka yer. Konuyla alakalı bir kaç makale bırakayım. 1-https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092549270800187X 2- https://www.nature.com/articles/s41598-017-13065-0 3-https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6579/ab1887/meta 4-https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1037/1089-2680.10.3.229?journalCode=rgpa 5 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053811908008926

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap

Ilk once merhaba.Rasyonel olarak dusunmek gerekirse ,her bir organimiz bir biri ile iliskili olan bir organizmani olustururlar ve kalp bunlardan en onemlilerden biri.Esas gorevi kani pompalamak olan bu organ hakkinda insanlar arasinda yanlis dusunceler var."Kalbinin sesini dinle" ve bu gibi ifadeleri gunumuzde co sayda duya biliriz.Peki kalbimizzle hiss ede ve ya dusune bilirmiyiz.Peak Wellbeing arastirmssina esasen bir dosya ortaya cikmisdir.Dosyadan bir parca _"Kalp, noggin'den çok daha az nöron içerir ve görevleri, insanların yanlış yorumladığı şekilde “düşünmek” değildir. Kalbin vücudun çeşitli taleplerine cevap vermesine yardımcı olurlar. Kalbin çok önemli bir işi olduğu için, atımını düzenlemeye yardımcı olan hücrelere sahip olması gerekir. Örneğin, kan basıncımızı doğru seviyede tutmak ve dışarı çıkmadığımızdan emin olmak için her ayağa kalktığımızda veya oturduğumuzda kalplerimiz ayarlanmalıdır. Ancak bu sistem büyük ölçüde bilinçsizce hareket eder, bu bir rahatlama olmalıdır: her hareket ettiğinizde kalbinizin faaliyetlerini bilinçli olarak kontrol etmek zorunda olup olmadığınızı hayal edin!"

Bu kaynaga esaslanarak ,modern yasam insanlarin kalperiyle dusunemedigini kabul etmis durumda.

Tüm Reklamları Kapat

SAYGILARLA Cavad Ibrahimli

281 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Peak Wellbeing. (14 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close