Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhsin Alperen Yılmaz
Üye 23 Kasım 2020 1 Cevap
0

İnsan için (genel olarak) çöl ortamı mı daha tehlikelidir yoksa buzul ortam mı?

978 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 24 Kasım 2020

Bir hayatta kalma meraklısı olarak bu soru çok ilgimi çekti, bence kesin verilebilecek bir cevap yok. Şartlara göre her ikisinin de çok büyük tehlikeleri var. Biraz daha geniş perspektiften bakmak için listelemeye çalışalım. Problemi aşırı sıcak ve aşırı soğukta hayatta kalmaya indirgeyebiliriz. Genel olarak bu ortamda tek başına, temel eşyalarla hayatta kalabilme senaryosuna indirgeyeceğim.

Aşırı sıcakta hayatta kalmanın zorluğu vücudun fazla ısındığında enzimlerin görevini yerine getirememeye başlaması (40.5°C üzerinde özellikle). Ayrıca susuzluk büyük bir problem ve vücudu kısa sürede etkileyecektir. Bir süre sonra baş ağrıları ve halüsinasyonlar ortaya çıkar. Bu nedenle yavaş ilerlemeniz gerekir ki vücut mümkün mertebe az su kaybetsin. Bu da yolculuk sürenizi uzatır ve psikolojik olarak direnme gücünüzü azaltır.

Kutupta ise daima daha fazla kıyafet giyerek sıcaklığınızı bir şekilde korumak mümkündür. Etrafınız tamamen su kaynağı olduğu için susuzluk problem değildir, fakat bu suyu soğukken içmek iyi bir fikir değildir. Keza idrarı bir torbaya doldurup, bunu vücuda yakın tutarak sıcaklığı korumak gibi yöntemler uygulamak, bununla suyu ısıtmak mümkün. Fakat kutupta açık kalan her yeriniz buz kesiği durumuyla karşı karşıyadır. Her tarafınızı örtmek hareketi de zorlaştırır. En büyük tehlike elbette hipotermidir. Bana kalırsa hipoterminin en kötü yanı, kas gücünüzü direkt etkilemesidir. Dolayısıyla fiziki bir mücadele içerisindeyseniz, çöldeki duruma göre dezavantajlısınız.

Tüm Reklamları Kapat

Hikayelere bakınca birinde dezavantaj olan diğerinde avantaj gibi duruyor ama her ikisi de birbirini götürüyor. Elbette bunlar tek kişilik hayatta kalma senaryolarının yüzeysel durumları. İnsanlar topluluk olarak bu şartlarda uzun yıllar yaşamayı başarabilmişler. Çeşitli tekniklerle, kendi çapındaki teknolojik çözümlerle bu tür zorlukları, çeşitli mücadelelerle aşmak mümkün.

Bana kalırsa çölde hayatta kalmak daha zor, her ne kadar soğuk beni daha çok zorlasa da çöle daha zor derdim. Bunun nedeni, çölde tamamen açıkta olmanız. Tüketim kaynakları çok sınırlı, su yok, gölge yok. Karlarla kaplı bir yerde bir sığınak yapabilme "ihtimaliniz" söz konusu. Barınak çoğu şeyi değiştirir. Bir İglo'nun içerisinde hayatta kalmak, çöldekine göre çok çok daha kolaydır. Susuzluğa uzun süre direnemezsiniz, ama açlığa direnebilirsiniz.

Buna bakınırken ilginç bir haberle karşılaştım. Kaynağa ekliyorum.

147 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Magazine. Who, What, Why: Is It Harder To Run In The Sahara Desert Or The North Pole?. (24 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close