Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsan hayatına göre mi,şekillenir yoksa düşüncelerine göre mi?

615 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Sorunun her kişi için tek bir cevabı bulunmamakta.

Çünkü algı, dış uyaranları yorumlama biçimidir. Çünkü algı, yorumdur. Çünkü algı, tehdit değil, tehdit algısıdır. Çünkü algı, hayatla etkileşim şeklimizdir ve özneldir. Bu açıdan hayatın kendisi, dış uyaranlarla olan interaskiyonumuzdur. Bunu belirleyen de, yorumlama biçimimiz.

Olayların etkisinde kalarak buna göre bir yaşam dizayn eden, ya da olayları etkileyecek yöntemleri bulup olayları kendine göre şekillendiren insan karakterleri mevcuttur. Biri olayların etkisiyle kendi algısın biçimlendirir, diğeri yine bireysel algısı ile etrafını biçimlendirebilir. Kişilik karakter yapıları, ve yaşamla olan etkileşim sabit değildir, değişkendir. Bu nedenle kişi yaşamının farklı dönemlerinde, yaşamı farklı şekillerde ele alıp yorumlayabilir. Anlamamız gereken, hayatı yorumlama biçimimiz sadece çevremizle ilgili bir tutum değil, aynı zamanda bizzat kendimizle alakalı bir etkileşimdir. Bireysel algımız, hormonal düzeni (tehlike ve tehlike algısı farklı olduğu için aynı şartlarda biri güvende hissederken, başka biri tehdit altında hissedebilir) belirler. Gen yapıları ON ya da OFF moda duygudurum üzerinden geçebildiği için, olumsuz duygudurum, kötü gen özelliklerini aktive edebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkin bir birey, rasyonel bakış açısına ulaşmayı, çevresel uyaranların psikolojik etkilerini aşarak, uyaran ile bireysel yorumunu ayırmayı başarmak zorundadır.

211 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İnsanda kendi bizzat yaşamadan tam olarak bir durumu anlayamama problemi vardır. Bu yüzden yaşanılan şeylere dair bilgiler/deneyimler insanı (zihnini) şekillendirir daha çok. Bilinç düzeyi gelişmiş ve empati yeteneği yüksek kişiler (kendi deneyimleri sayesinde) düşünerek de zihinlerini şekillendirebilirler. Ancak insan kendinde olmayanı bilemeyecek bir durumdadır. Örneğin hiç sevgi deneyimlememiş biri sevgiyi bilmez tanımaz, bu yüzden de seven insanların durumuna dair hiç bir empati geliştiremez. Yani empati gücü için de bunların belli ölçüde az veya çok deneyimlenmiş olması zorunludur. Çünkü sevmenin bir 'tadı' vardır. İnsan yemediği bir meyvenin tadını hiç bir zaman bilemeyeceği gibi bu deneyimi yaşamadan nasıl bir şey olduğunu bilemez anlayamaz. Bu nedenle duygular cephesinde iş bu şekildedir. Ancak düşünceler açısından da durum buna benzerdir. Çünkü düşünceler de özünde deneyimlere dayanır. Daha doğrusu düşünceler de düşünce deneyimine dayandıkları ölçüde bilinç için erişilebilirdir. Düşünce deneyimleri insanın hayal dünyasında yaşanır, deneyimlenir. İnsan beyni düşünceleri simüle eder. Bu sekilde düşünceler 'yaşandığı' ölçüde ve şekilde insan için erişilebilir hale gelir gelebilir.

O halde şunu söyleyebiliriz insanın zihni deneyimlerine dayalı düşünceleri ile şekillenir.

Tüm Reklamları Kapat

129 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close