Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Baris Zerey
28 Ocak 2021 Üye
0

İnsan dışında saçı olan (tüy ya da kürk değil) herhangi bir canlı türü var mı?

Evrimsel süreçte primatlardan bugüne olan süreçte ne gibi bir etki buna yol açmış olabilir, faydası nedir.
341 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
31 Ocak 2021 PhD Veterinary Sciences

Sevgili Begüm B. cevabınıza kesinlikle katılıyorum:))

Benim de ayrıca aklıma at ve aslan yeleleri geldi. Özellikle yelenin sadece erkek aslanlar da olması yine bir cinsel seçilim mekanizması olarak görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Yele Nasıl Evrimleşti. (17 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Begüm B.
31 Ocak 2021 art historian

Insan saçı "kıl" olarak adlandıralım. Yani memeliler için literaturde tüy ya da kürk degil kıl olarak kullanılıyor. Vucudumuzdaki her organizmada oldugu gibi saçların da pek ulvi bir görevi var; beynin alacağı hasarlara karşı onu korumak. Evrimsel süreçte uzun saçın, kuzeye doğru göç eden topluluklarda 'cinsel seçilim baskısı' yüzünden ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Bir diger açıklama;

"Aslında paleoantropolojistler soruyu tersten soruyor. Diğer primatlardan farklı olarak neden tüylerimizi kaybettik? En kabul gören teori termoregülasyon için. Ağaçlardan inip savanada yaşamaya başlayınca gündüz güneş altında, sıcakta dolaşıp avlanabilmek vücut tüylerinden kurtulup, ter bezlerimizin artmasıyla mümkün oldu. Özellikle tırmanma ve alet yapımı kullanımında avuç içi ve ön kolun iç kısımlarındaki tüylerin kaybı işe yaramış görüyor. Tavşanlarda yapılan deneyler bundan Dkk2 geninin sorumlu olduğunu gösteriyor. Ayrıca tüysüz olmak bit, pire ve benzeri parazitler açasından da avantaj oluşturuyor. Başımızda ve cinsel organların çevresinde kalan kılların ise pratikte faydaları başı güneş ışıklarından korumak ve cinsel etkileşimi arttıran koku ve feromonların yayılmasını sağlamak gibi görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tüylerin dökülmüş olmasının bir avantajı da birbirimizin vücut dilinden anlamamızı kolaylaştırmış olabilir. Öfkelenince yanakların kızarması, korkunca terlemek, derinin doğal renginin dışında mavi, yeşil renkler alması hastalık belirtisi olarak kolayca algılanabiliyor. Hatta bu görmede farklı gölgeleri ayırt etmemizi sağlayan konik hücrelerin gelişmiş olmasının da bir açıklaması olabilir. Çünkü hayvanların çoğunda gözlerde iki tip konik hücre bulunurken kuşlarda, bazı sürüngenlerde ve insanlarda 3 tip konik hücre bulunuyor. Kuşlar ve sürüngenlerdekiler farklı dalga boylarını görmeye özelleşmişken insanlardaki daha değişik olarak grinin tonları ve gölgeleri ayırt etmede işe yarıyor. Bu ormanda avcılık esnasında da işe yaramış olmalı.

Uzun saçın evrimi ise sonradan gelişmiş. Uzun saçın, kuzeye doğru göç eden topluluklarda cinsel seçilim baskısı yüzünden ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Yiyecek toplamak zorlaştığından ve avlanmanın erkekler için zor ve hayati tehlike arz eden bir iş olması nedeniyle, bir anlamda erkekler eş olarak kıymete biniyor; buna karşılık, "çok eşlilik masraflı" hale geliyor. Dolayısıyla erkeklerin ilgisini çekebilen uzun saçlı kadınların üreme şansları artıyor. Bu baskı, Buzul Çağı'nda Avrasya bölgesinde zirveye ulaşıyor ve saçın evrimi görece yakın bir geçmişte tamamlanıyor. Kadınların saçlarının giderek uzaması, erkeklerin saç uzunluğunu da etkiliyor haliyle."

Kaynaklar

  1. Patrick Yesudian. Human Hair – An Evolutionary Relic?. (3 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2021. Alındığı Yer: doi: 10.4103/0974-7753.90799. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close