Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
7

İnsan bir gün öleceğinin farkında olan tek varlık ise bu farkındalık evrimsel açıdan neden diğer canlılarda değil sadece insan türünde gelişmiştir?

Bu bize doğuştan başka bir şey tarafından konan bir özellik olabilir mi? (Doğuştan gelen arzular, Ahlaki farkındalık, iyi-kötü, doğru yanlış ayrımını yapabilme kabiliyeti gibi)
1,381 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Almira Gür
üye/okur

İnsana bu farkındalığı sağlayan yapı "lateral frontal pole prefrontal korteks"tir. (bkz. prefrontal kortekse gelene kadar insan beyninin pek çok çevresel ve genetik etmene bağlı olarak geliştiğini anlamak gerekir ki bunları anlayabilmek için ise, insanın geçirdiği evrim yolunu incelemek gerekir.) Yani insanı insan yapan bu beyin bölgesi; beynin bilişsel olarak karmaşık davranışları planlaması-stratejik planlama, aynı anda birden fazla iş yapabilme, kişilik ifadesi ve karar verme süreçleriyle yakından ilişkilidir. Soyut düşünce kapasitemizi ve kişisel farkındalığımızı anlamak için de en önemli beyin bölgelerinden biridir. Prefrontal kortekste gerçekleşen bu karmaşık görevleri “yürütücü işlevler” olarak adlandırırız. Bu işlevler beynin iyi ile kötü arasındaki farkı söylememize, ortamı değerlendirmemize ve kendi düşüncelerimizi kontrol altına almamıza yardımcı olur.

Bazı hayvanların da (yunuslar, kediler, köpekler ve maymunların) prefrontal korteksleri olsa bile bizimki kadar büyük değildir. Prefrontal korteksimizin dünyadaki diğer türlerin prefrontal korteksinden daha büyük ve gelişmiş olma nedenini ise "dünya görüşümüze ne kadar çok insanın girip, etkileşimde ve iletişimde bulunmasıyla yani sosyal, bilişsel ve duygusal deneyimlerimizle" açıklayabiliriz.

Elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım, umarım faydalanabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

268 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı-Insan Zekasının Evrimi. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı-Nasıl Insan Olduk. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Evrim Ağacı-Prefrontal Korteks. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close