Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arda Öğrenenefe
Üye
4

İnek sütünün zararlı olduğu doğru mu?

İnternette bir video görmüştüm. İnek sütünün içinde bulunan laktoz insan vücudu tarafından sindirilemiyormuş. Hatta ineklerde bulunan östrojen hormonunun sütüne de geçtiği iddia ediliyor. Bunlar doğru mu?
6,498 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Helin Özsel
Helin Özsel
6K UP
Üniversite Öğrencisi

Merhaba Arda,

İnek sütünün toplum içerisindeki kullanımı çok eski zamanlara dayanıyor. Yerleşik hayata geçen insanlar bir takım besi hayvanlarını evcilleştirmeye başladığında bunların etinin yanı sıra sütünden de yararlanmayı öğrenmişti, bu da aslında çok mantıklı çünkü inek sütü laktoz şekeri, birçok vitamin ve yağ bakımından oldukça zengindir ve insanı zorlu şartlar altında tok tutma özelliğine sahiptir.

İnsanlarda süt şekeri olan laktozu sindiren enzim bebekken salgılanır bu enzimin adı da laktazdır. Bebekler büyümeye başladıkları zaman bu enzim çoğu insanda üretilmeyi keser böylece laktozu sindirme zorluğu yaşarız, bunun tıptaki ismi laktoz intoleransıdır. Lakin her insan da bu görülmez özellikle de hayvancılığın yaygınlaştığı bölgelerde insanlar bu enzimi yetişkinlikte dahi salgılayabilecekleri şekilde adaptasyon geçirmişlerdir. Bu senin ilk sorunun yanıtıdır. Kimi insanlar laktozu sindiremezken kimileri ise sindirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ana soruna gelecek olursak eğer, inek sütünün zararı henüz kanıtlanmamıştır çünkü bunu araştırması oldukça zordur. Kimi araştırmalarda meme kanseri gibi kanserleri arttırdığı söylese de bu araştırmaların çoğu asılsız çıkmıştır. Bazı araştırmalar ise içerisinde bulundurduğu kalsiyum sayesinde kolon kanseri riskini azalttığına dair iddialar ortaya koymuştur.

Son olarak östrojen mevzusuna gelirsek sütteki östrojen hormonu östrojen haplarına kıyasla çok ama çok azdır öyle ki bir litre sütte yalnızca 6.4 nanogram östrojen bulunurken bir östrojen hapında 35,000 nanogram östrojen bulunur. Üstelik sütteki östrojen hormonu sindirim yolunda çoğunlukla bozunur buna karşılık haplarda sindirim yollarının asidini önleyici koruma zarları bulunur. Yani sütteki östrojen çok önemsizdir.

Umarım sorunun yanıtına güzel bir cevap olmuştur. İyi günler.[2][3][4]

372 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. M. Ware. Milk: Health Benefits And Nutrition. (16 Mart 2020). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.medicalnewstoday.com | Arşiv Bağlantısı
  2. www.nytimes.com. Nytimes.com. Alındığı Tarih: 9 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.nytimes.com | Arşiv Bağlantısı
  3. R. M. Ware. Milk: Health Benefits And Nutrition. (16 Mart 2020). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.medicalnewstoday.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Kulaoğlu
Düşünür ve araştırmacı

Alerjiler:

Süt alerjisi de bir olasılık. Cilt ve bağırsakta bazı sorunlara yol açabilir.

Kolik

Tüm Reklamları Kapat

Kabızlık

İshal

Diğer ciddi reaksiyonlar şunları içerir:

Anafilaksi

Tüm Reklamları Kapat

Hırıltı

Nefes almada zorluk

Kanlı dışkı

Kemik kırıkları

Günde üç veya daha fazla bardak süt içmek kadınlarda kemik kırılma riskini artırabilir.

Bir araştırma bu durumun sütteki D-galaktoz adı verilen bir şekerden kaynaklanabileceğini buldu. Bununla birlikte, çalışma daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu açıkladı. Başka bir çalışma ise osteoporoz nedeniyle yaşlı erişkinlerde kemik kırıklarının daha fazla süt, hayvansal protein ve kalsiyum tüketen bölgelerde en yüksek olduğunu gösterdi.

Kanser:

Süt ve diğer yiyeceklerden gelen aşırı kalsiyumun prostat ve yumurtalık kanseri riski ile bağlantılı olabileceği de iddia ediliyor.

Laktoz intoleransı:

İnek sütü, diğer hayvanların sütünden daha yüksek miktarda laktoz içerir. Dünya nüfusunun yüzde 65 ila 70'inin bir tür laktoz intoleransı olduğunu tahmin ediyor. Bu durumdaki çoğu insan, diyetlerine az miktarda süt ürünlerini güvenle ekleyebilir. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Normal bireylere faydaları

Süt ve ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1(tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi için önemli kaynaktır. A, D, E ve K vitaminleri süt yağında bulunur.

Süt ve ürünleri grubunda yer alan yiyecekler, kalsiyumundan zengin olmaları nedeniyle özellikle çocuk ve adolesanlarda kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesi, yetişkinlerde ise kalp-damar hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, Tip II diyabet, osteoporoz, kolon kanserinden korunmada ve vücut ağırlığının yönetiminde önemlidir.

Süt ve süt ürünleri doymuş yağ asitleri ve kolesterol içerir. Yağ ve kolesterol alımının diyette sınırlandırılması gereken kişilerin; yağ miktarı azaltılmış veya yağsız süt, yoğurt ve peynirleri tercih etmeleri gerekmektedir.

285 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. N. Iftikhar. Is Milk Bad For You? Here’s What The Research Says. (11 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2022. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close