İnsan beyninde, evrim ve gelişim basamaklı üç beyin özelliği, bütünleşmiş olarak bir arada bulunur. (Michio Kaku-Zihnin Geleceği) Limbik sistem denilen memeli veya Hayvan beyni bölümü duyu organlarından gelen ham bilgilerin işlendiği hüküm merkezidir. Hayvanlar için duyumlara uygun hüküm vermek hayati önemdedir. En ufak kararsızlık avını kaçırmaya ya da bir başka hayvana av olmaya neden olabilir. Duyumlar ve sonrası oluşan hüküm, hayvan hafızasına işlenir. Sonraki yaşamında bu hafıza kullanılır. Hayvanda duyum ile hüküm (karar) arasında ikincil düşünsel çıkarımlar yoktur. O yüzden Paulo Freire "Ezilenlerin Pedagojisi"nde hayvanların doğaya gömülü olmalarından söz eder.
İnsanı insan yapan beynin üçüncü bölümü korteks, kabuk kısmıdır. Kortekste duyumlarla elde edilen ham bilgilerden ikincil sonuçlar çıkarılır. Bu sonuçlar yaşam pratiğinde sınanır. Benzer şartlarda benzer olayların benzer şekilde sonuçlanması denenmiş öğrenilmiş bilgidir artık. Bu sınanmış bilgi bile inanmanın nihai huzurunu veremez, yeni şartlar ve yeni sınamalar bilgiyi değiştirebilir. Bu nedenle bilim sürekli devinim ve değişim halidir.
Duyumsal bilgilerden hüküm (karar) vermek hayvanlar için yaşamsaldır demiştik. İnsanlar, kendileri için yaşamsal olmadığı halde, hem kafa emeği çabası olmadığından, hem de karar alma huzuru içerdiğinden, duyumsal bilgilerden hüküm vermeye yatkındır. Bunun adı inanç, yani önüne gelen bilgiye, doğrulama çabası göstermeden, "doğru mu" endişesi yaşamadan inanmaktır.
Bilmek ve inanmak insan beyninin ayrılmaz iki fonksiyonudur. Zıtların birliğini oluşturur, biri olmazsa diğeri de olmaz. İnanmada ön planda olan limbik sistem yani memeli beynidir. Bilmede ön planda korteks yani insan beynidir.
İnanmanın kolaylık ve rahatlığını kapılarak bunu tüm yaşamına uygulayana cahil denir. Düşüncesinde aynı yöntemi esas alarak yaşamayanları, bir şekilde kendisi gibi yaşamaya yönlendirme çabasına gericilik denir.
1,220 görüntülenme
Kaynaklar
-
Michio Kaku. (2021). Zihnin Geleceği.
-
Paulo Freire. (2021). Ezilenlerin Pedagojisi.