Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mrvltavin Cordierite
Üye 10 Ocak 2022
3

İmkansız diye bir şey var mıdır, varsa nedir?

İmkansız ya da olanaksız olan bir şey bilimsel olarak var mıdır?
6,824 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Celil Ferahzade
İnsan 15 Ocak 2022

İmkansız olan nedir ki? Bence gerçek olan ve ya olmayandır.

Peki gerçek nedir?

Eğer bir olgu, ne olursa olsun, aklınada canlanıyorsa bu gerçektir. Bunu nesnel olarak hayata uygulamanın bir önemi yoktur, çünkü zaten nesnel olan şey bunu düşünebilmektir. Ne hayal edersen et, ne düşünürsen düşün, ne arzularsan arzula. Hepsi gerçektir

Tüm Reklamları Kapat

530 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 7 Mayıs 2022

Evet, vardır.

Çok çılgın şeyler gerçek olabilir: Kanatları olan, poposundan gökkuşağı fışkırtan, tek boynuzu olan, kafası aslan arkası ayı ayakları at şeklinde olan bir varlık, ne kadar absürt ve imkansız gözükse de mümkündür. 2+2=5 mümkündür; çünkü bu tür bir sistem tanımlayabiliriz (veya lise matematiğindeki mod kavramından bileceğiniz üzere, mesela mod 7'de 9+9=4'tür). Bunlar imkansız değildir.

Ama matematik ve mantık, bazı imkansızlıkları tanımlamamızı sağlar: "3 kenarlı kare" mümkün değildir mesela. "Bekar evliler" de yoktur - ve olamaz da. Bunlar semantik şeyler gibi geliyorsa şunu deneyin: Her bir yüzü eşit büyüklükte ve şekilde (eşleşik) olan, her bir köşesine eşit sayıda kenarın dokunduğu, 21 veya üzeri sayıda yüzü olan düzgün bir poligon imkansızdır. Burada tanımladığım şey Platonik Katı dediğimiz bir geometri ve bu katılardan sadece ve sadece 5 tane var ve (bildiğimiz kadarıyla, başka matematiklere sahip başka evrenler olsaydı bile) daha fazla sayıda olamaz:

Tüm Reklamları Kapat

Tabii imkansızlık sınırını nereye çektiğinize bağlı olarak bu imkansızlıkların sayısını çok daha fazla artırmak mümkün. Mesela şu anda içinde bulunduğumuz Evren, var olan ve var olabilecek tek evren ise, o zaman devridaim makinaları (termodinamiğin 2. yasasını ihlâl ettiği için) imkansızdır. Işık hızını aşmak (nedensellik gibi mantık yasalarını ve özel görelilik teorisini ihlâl ettiği için) imkansızdır. Şu anda "doğa yasası" olarak tanımladığımız herhangi bir şeyi ihlâl edebilen her şey imkansızdır.

390 görüntülenme
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Beşir Özgür Nayır
Felsefeci 24 Ocak 2022

İmkansızlık üzerine düşünmek için öncelikle ne tür imkanlılıklar tanımlayabildiğimize bakalım derim.

Örneğin, bazı şeyler fiziksel olarak imkansızdır. Işık hızını aşamayız. Mutlak sıfırın altına inemeyiz.

Metafiziksel olarak mümkün bir olası evrende ise ışık hızını aşabilir, mutlak sıfırın altına inebiliriz. Demek ki bunlar, fiziksel olarak imkansız ancak metafiziksel olarak imkanlı.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı bir seviyeye çıkıp bir önermenin (veya bu önermenin işaret ettiği durumun) mantıksal olarak imkanlı olup olmadığını ölçebilirsiniz. Bu noktada imkansızlık, mantıksal çelişkiye yol açmaktan geçiyor (paraconsistent logic çalışanlar kızmasın).

Kısacası, evet. İmkansız diye bir şey vardır, ancak bu ne çeşit bir imkansızlıktan bahsedildiğine göre muhtemelen değişecektir.

351 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close