Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Okla Üeüietm
Üye 16 Temmuz 1 Cevap
2

İlk mitokondri hangi canlının hücresinde oluştu, bu canlı her ökaryotun ortak atası mıydı?

161 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Asmin Rana Avşar
Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji öğrencisiyim 22 Temmuz

Öncelikle ilk mitokondrinin oluşması endosimbiyotik kökene dayanır.[1]

Mitokondrilerin endosimbiyotik kökeni genellikle ökaryotik hücrelerin evrimiyle ilişkili. Endosimbiyoz ve organel oluşumu prokaryotlar arasında nadir ve bu konuda bilinen tek örnek mitokondrilerin endosimbiyotik kökeni. Bu olay son ortak ökaryotik atanın (LECA) ötesinde gerçekleşmiştir.

Ökaryotların tek bir ortak atadan türediği (monofiletik) genelde düşünüllse de bu çok olası değil çünkü milyarlarca yıl boyunca başka prokaryot-prokaryot endosimbiyozlarının gerçekleşmemesi mümkün değil. Bu yüzden prokaryotik endosimbiyozların varlığı veya yokluğu hakkında tek bir örneğe dayanarak kesin sonuçlar çıkarmak çok mantıklı değil.

Tüm Reklamları Kapat

Mitokondrilerin atası olan bakterinin bir prokaryot mu yoksa proto-ökaryot tarafından mı yakalandığı ve bu içselleştirme sürecinin parazitik enfeksiyon, yavaş yutma veya fagositoz yoluyla mı gerçekleştiği hala bilinmemekte. Endosimbiyozlar genellikle sömürücü etkileşimlerden evrilir ve iş birliği her zaman kararlı mutualizme yol açmaz. Modern mitokondri-ev sahibi iş birliğine dayanarak, başlangıçtaki etkileşimin karşılıklı faydalı olduğunu varsaymak doğru sonuca ulaştırmayabilir. Teorilere göre bir bakteri türü muhtemelen bir arkea olan başka bir konak mikropla birleşerek ökaryotları oluşturmuştur.[3]

Kısa LECA (last eukaryotic common ancestor) yani son ökaryotik ortak atanın mitokondri içeriğine sahipti. Fakat mitokondrilerin ne zaman edinildiği halen daha tartışılmaktadır. Aslında mitokondrilerin kökeninin tekil bir olay olup olduğu yoksa alternatif oluşumların, soyların olup olmadığı da halen daha tartışılmaktadır.[2]

Kaynaklar

  1. I. Zachar, et al. (2020). Endosymbiosis Before Eukaryotes: Mitochondrial Establishment In Protoeukaryotes. Cellular and Molecular Life Sciences, sf: 3503-3523. doi: 10.1007/s00018-020-03462-6. | Arşiv Bağlantısı
  2. F. D. K. Tria, et al. (2021). Gene Duplications Trace Mitochondria To The Onset Of Eukaryote Complexity. Genome Biology and Evolution. doi: 10.1093/gbe/evab055. | Arşiv Bağlantısı
  3. Eugene V Koonin. Origin Of Eukaryotes From Within Archaea, Archaeal Eukaryome And Bursts Of Gene Gain: Eukaryogenesis Just Made Easier?. Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2024. Alındığı Yer: royalsocietypublishing doi: 10.1098/rstb.2014.0333. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close