Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bugra Cit
Üye
1

İlk görüşte aşk nasıl oluyor?

Yani bir insanı ilk defa görüyorsun ve günlerce,aylarca aşık oluryorsun.
225 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Çünkü zihninize daha önce 'yüklenmiş' ve aralarında anlam/his eşleşmesi kurulmuş (muhtemelen hem genetiğe hem de çevreye duyarlı genetiğe dayalı) ögeler sayesinde o insanı ilk kez gördüğünüz anda direk tetikleme/nöron ateşlemesi yapar. Bunu ben profilimde bazı yüzlerin bize 'tanıdık' geleceği olarak ifade etmiştim. Diğer canlılarda da bu tetikleme unsurları tespit edilmiştir. Örneğin bir dişi tavuz kuşunu erkek kuşun o ihtişamlı kuyruğu görür görmez tetikler, cezbeder ve çeker. [1]

Burada geçen 'yüklenme' ise sanılandan çok daha kompleks bir durumdur. Hem genetik miras hem de çevresel şartlar ve daha da önemlisi her ikisinin yani hem genetik mirasın hem de çevresel etki ve şartların birlikte erken dönemde etkileşerek bir nevi zihni önceden programlamasına dayanır. Örneğin kaz yavrularında genetik olarak 'kurulmaya hazır' halde gelen nöronlar sayesinde ilk gördükleri canlı şeyi anne olarak zihinlerine damgalar veya mühürlerler. İşte burada tam da bahsettiğimiz 'yüklenme' etkisi hem çevre hem de genetiği bir arada etkileşmesi ile oluşur.

Konuyu daha da geliştirelim. Örneğin insandaki dil konusu. Asırlardır bu durum dil biliminde tartışılır. Yani dil olgusu genetik (biyoloji) sayesinde mi yoksa yetişme (çevre) sayesinde sonradan mi oluşur. Gelinen nokta şudur: zihinlerimizde dil öğrenmeye hazır halde gelen genetik miras (biyoloji) ile çevrenin kritik evrelerde (erken yaşlarda) etkileşimi sayesinde kazanılır. Yani asırlardır süren tartışmanın taraftarlarının her ikisinin tezi de tek başına doğru da değildir yanlış da değildir. Her ikisi de doğrudur ama eksiktir. Çözüm her ikisinin de rol aldığı bir süreç ile dil bilgisini zihinlerimizin kazandığıdır daha önemlisi zihinlerimize çok güçlü bir biçimde kazındığıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu zihinlerimiz olunca kritik erken evre ve dönemler bu açıkladığımız mekanizma nedeniyle her konuda ve her zaman çok çok önemli hale gelir. Bu nedenle örneğin belki de ilk görüp aşık oldugunuz kadında bazı unsurlar çocukken erken kritik evrede size iyi davrandığı için zihninizin kaydettiği veya zihninize kazıdığı bir görsele veya görsel ögelere dayalı aralarında his/anlam eşleşmesi kurulmuş unsurlara dayanıyor ve bunlar nedeniyle oluyor olabilir.

Kaynaklar

  1. M. Ridley. The Red Queen: Sex And The Evolution Of Human Nature. ISBN: 9780060556570. Yayınevi: Harper Perennial (HarperCollins).
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close