Deri rengimiz afrika'dan çıkıp kuzeye göç ile d vitamini üretebilmek için beyaza doğru açıldığı araştırmalarda belirtilmektedir. Kuzeye göç eden siyahiler şu an da beyazlar kadar d vitamini üretemiyorlar bu bir dezavantaj değil mi? Zaman içinde deri renkleri değişecek midir? Coğrafi koşullar ne kadar uzun vadede fiziki yapımızı etkiler?
Sayın Mustafa Ozan
Öncelikle cevabınızın giriş bölümünde yaptığınız açıklamaları beğendiğimi ifade etmek isterim, doyurucu ve yerinde açıklamanız için teşekkür ederim.
Ne var ki cevabınız sonuç bölümü bende tereddüt uyandırdı. Uygun görürseniz ve mümkünse aşağıda belirtiğim hususları açıklamanızı, bilimsel bir platformda olmamızdan kaynaklı gereklilik nedeniyle rica ediyorum.
Kuzeye göç eden siyahilerin D vitamini ni Avrupalılar kadar üretememesini bir dezavantaj olarak belirttikten sonra , bu sorunun nesiller içinde silineceğini ve kuzeye göç eden siyah derili insanların, bir kaç nesil sonra çoğunun renginin beyaza döneceğini ve D vitamini üretebileceklerini belirtmişsiniz .
D vitamininin tek kaynağının güneş ışını olmadığını, on binlerce yıl önceki ataların çok zor ulaştığı veya hiç ulaşamadığı süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istridye, yumurta sarısı gibi gıdalarda da bulunduğunu biliyoruz. Bu durumda, günümüz koşullarında kuzeyde yaşayan siyah derili insanların , çok kolay ulaşabildiği , D vitamininin eksikliğinden bahsedilememesi nedeniyle bu yönde bir doğal seçilim bakısı da olmayacaktır.
Roma imparatorluğu döneminden , avrupada coğrafi keşiflerin yapılmış olduğu 15 YY a kadar ki dönemlerden beri siyah derili insanların kuzey enlemlerinde yaşadığını biliyoruz. Roma dönemini saymasak dahi ,en az 500 yıldır, beyaz derili insanlarla olan melezleşme dışında, deri rengi nesiller boyu açılan siyah derili bir soy ağacı gösterebilir misiniz
D vitamini eksikliğini, siyah derili insanların deri rengini , bir kaç nesil içinde beyaza çevirebilecek denli şiddetli olan bir doğal seçilim baskısı olarak mı görüyorsunuz
Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum
Saygılarımla
Günümüz modern dünyasında, çok sayıda afrika kökenli siyah derili insanın, amerika ve avrupa kıtalarının kuzey kesimlerinde yaşadığı bilinen bir gerçektir. Üstelik bu insanların bir kısmı uzun nesiller boyunca yaklaşık olarak 500 yıllık bir süreyi beyaz tenli insanlarla birlikte bu bölgede geçirmiştir. O halde siyah derili insanların da deri renginin açılması gerekmez miydi . Bu oldukça mantıklı ve yerinde bir sorudur.
Her şeyden önce yaklaşık 500 yıllık bir süreç bu şekildeki bir adaptasyon için yeterli uzunlukta olmayabilir. Ancak çok daha önemlisi günümüz modern dünyasında , siyah derili insanların hayatta kalabilmesi ve üremesi üzerinde etkili olan bir seçilim baskısı bulunmamaktadır. Diğer deyişle , deri rengi daha açık olan bireylerin, gen havuzundaki daha açık renk alelinin frekansını artıran bir seçilim baskısı yoktur . Çünkü insan türü on binlerce yıl önce yaşayan atalarından farklı olarak , geliştirdiği bilim ve teknolojı sayesinde, ne kadar kuzeyde olurlarsa olsunlar hayatta kalmasını ve üremesini güvenli şekilde sağlayan sayısız olanaklara sahiptir. Bu olanaklar, insan türü üzerinde, deri rengini avantajlı veya dezavantajlı kılacak doğal seçilim baskısını neredeyse sıfırlar. Dolayısıyla mevcut şartlar devam ettiği sürece, koyu renk deriye sahip nesiller ne kadar kuzeyde yaşarlarsa yaşasınlar, herhangi bir adaptasyon süreci geçirmeyeceklerdir.
Afrika ekvatora çok yakın bir bölgedir. Bu nedenle güneş ışınları Afrikaya dik gelir. Güneşte kaldığımız zaman nasıl bronzlaşıyorsak. Afrikadaki insanlar da bu nedenle siyahileşiyor. Sadece tek bir farkları var. Hüneş altında kaldığımız zaman bronzlaştığımızda modifikasyon geçiririz. Ancak Afrika da yaşıyan insanların bir süre sonra genine siyah renkli deri özelliği katılır. Yani Afrikalılar için siyah renk kalıtsaldır. Bu nedenle coğrafya deri rengimizde nesiller içerisinde etki gösterebilir.
Kuzeye göç eden siyahilerin deri renkleri genlerine yansıdıysa sürekli siyahi kalırlar. Ancak birkaç nesil içerisinde deri renkleride farklılaşmaya başlıyabilirler.
Kuzeye göç eden siyahilerin D vitamini ni Avrupalılar kadar üretememesi elbette bir dezavantajdır. Ancak bu sorunda nesiller içerisinde silinebilir. Çünkü kuzeye göç eden siyahilerin birkaç nesil sonra çoğunun deri renkleri beyaza dönecek ve D vitaminini üretebilecektir.