Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
4

İlk evrimleştiğimiz dönemde deri rengimizin siyah olduğu kuzeye göçle rengimizin beyaza doğru açıldığını okudum. Kuzeye göç eden siyahilerin de renkleri uzun vadede açılacak mıdır?

Deri rengimiz Afrika'dan çıkıp kuzeye göç ile D vitamini üretebilmek için beyaza doğru açıldığı araştırmalarda belirtilmektedir. Kuzeye göç eden siyahiler şu an da beyazlar kadar D Vitamini üretemiyorlar bu bir dezavantaj değil mi? Zaman içinde deri renkleri değişecek midir? Coğrafi koşullar ne kadar uzun vadede fiziki yapımızı etkiler?
1,548 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Levent Melik
Evrim Ağacı sitesini çokça takip eden bilim aşığı bir avukat

Günümüz modern dünyasında, çok sayıda afrika kökenli siyah derili insanın, amerika ve avrupa kıtalarının kuzey kesimlerinde yaşadığı bilinen bir gerçektir. Üstelik bu insanların bir kısmı uzun nesiller boyunca yaklaşık olarak 500 yıllık bir süreyi beyaz tenli insanlarla birlikte bu bölgede geçirmiştir. O halde siyah derili insanların da deri renginin açılması gerekmez miydi . Bu oldukça mantıklı ve yerinde bir sorudur.

Her şeyden önce yaklaşık 500 yıllık bir süreç bu şekildeki bir adaptasyon için yeterli uzunlukta olmayabilir. Ancak çok daha önemlisi günümüz modern dünyasında , siyah derili insanların hayatta kalabilmesi ve üremesi üzerinde etkili olan bir seçilim baskısı bulunmamaktadır. Diğer deyişle , deri rengi daha açık olan bireylerin, gen havuzundaki daha açık renk alelinin frekansını artıran bir seçilim baskısı yoktur . Çünkü insan türü on binlerce yıl önce yaşayan atalarından farklı olarak , geliştirdiği bilim ve teknolojı sayesinde, ne kadar kuzeyde olurlarsa olsunlar hayatta kalmasını ve üremesini güvenli şekilde sağlayan sayısız olanaklara sahiptir. Bu olanaklar, insan türü üzerinde, deri rengini avantajlı veya dezavantajlı kılacak doğal seçilim baskısını neredeyse sıfırlar. Dolayısıyla mevcut şartlar devam ettiği sürece, koyu renk deriye sahip nesiller ne kadar kuzeyde yaşarlarsa yaşasınlar, herhangi bir adaptasyon süreci geçirmeyeceklerdir.

Tüm Reklamları Kapat

187 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 2: Doğal Seçilim. (6 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 27 Aralık 2020. Alındığı Yer: www.evrimağacı.org | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Levent Melik
Bilimsever

Sayın Mustafa Ozan

Öncelikle cevabınızın giriş bölümünde yaptığınız açıklamaları beğendiğimi ifade etmek isterim, doyurucu ve yerinde açıklamanız için teşekkür ederim.

Ne var ki cevabınız sonuç bölümü bende tereddüt uyandırdı. Uygun görürseniz ve mümkünse aşağıda belirtiğim hususları açıklamanızı, bilimsel bir platformda olmamızdan kaynaklı gereklilik nedeniyle rica ediyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Kuzeye göç eden siyahilerin D vitamini ni Avrupalılar kadar üretememesini bir dezavantaj olarak belirttikten sonra , bu sorunun nesiller içinde silineceğini ve kuzeye göç eden siyah derili insanların, bir kaç nesil sonra çoğunun renginin beyaza döneceğini ve D vitamini üretebileceklerini belirtmişsiniz .

D vitamininin tek kaynağının güneş ışını olmadığını, on binlerce yıl önceki ataların çok zor ulaştığı veya hiç ulaşamadığı süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istridye, yumurta sarısı gibi gıdalarda da bulunduğunu biliyoruz. Bu durumda, günümüz koşullarında kuzeyde yaşayan siyah derili insanların , çok kolay ulaşabildiği , D vitamininin eksikliğinden bahsedilememesi nedeniyle bu yönde bir doğal seçilim bakısı da olmayacaktır.

Roma imparatorluğu döneminden , avrupada coğrafi keşiflerin yapılmış olduğu 15 YY a kadar ki dönemlerden beri siyah derili insanların kuzey enlemlerinde yaşadığını biliyoruz. Roma dönemini saymasak dahi ,en az 500 yıldır, beyaz derili insanlarla olan melezleşme dışında, deri rengi nesiller boyu açılan siyah derili bir soy ağacı gösterebilir misiniz

D vitamini eksikliğini, siyah derili insanların deri rengini , bir kaç nesil içinde beyaza çevirebilecek denli şiddetli olan bir doğal seçilim baskısı olarak mı görüyorsunuz

Tüm Reklamları Kapat

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum

Saygılarımla

146 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Tuğrul Çam. Afrikalı Kölelerin Dönüşü Olmayan Yolculuğu. (6 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 9 Şubat 2021. Alındığı Yer: Anadolu Ajanı Dünya Yükselen Afrika | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Lise Öğrencisi

Afrika ekvatora çok yakın bir bölgedir. Bu nedenle güneş ışınları Afrikaya dik gelir. Güneşte kaldığımız zaman nasıl bronzlaşıyorsak. Afrikadaki insanlar da bu nedenle siyahileşiyor. Sadece tek bir farkları var. Hüneş altında kaldığımız zaman bronzlaştığımızda modifikasyon geçiririz. Ancak Afrika da yaşıyan insanların bir süre sonra genine siyah renkli deri özelliği katılır. Yani Afrikalılar için siyah renk kalıtsaldır. Bu nedenle coğrafya deri rengimizde nesiller içerisinde etki gösterebilir.

Kuzeye göç eden siyahilerin deri renkleri genlerine yansıdıysa sürekli siyahi kalırlar. Ancak birkaç nesil içerisinde deri renkleride farklılaşmaya başlıyabilirler.

Kuzeye göç eden siyahilerin D vitamini ni Avrupalılar kadar üretememesi elbette bir dezavantajdır. Ancak bu sorunda nesiller içerisinde silinebilir. Çünkü kuzeye göç eden siyahilerin birkaç nesil sonra çoğunun deri renkleri beyaza dönecek ve D vitaminini üretebilecektir.

Tüm Reklamları Kapat

302 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (30 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 30 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close