Yaşadığımız coğrafyanın iklimi tarım,hayvancılık,ekonomi,kültür faaliyetleri,endüstri dağılımı,yönetim ve ulaşım gibi alanlarda büyük ölçüde pay sahibidir. İklim, yaşadığımız coğrafyanın toplumunun yaşam kalitesini etkiler. İnsanlar doğayı belli bi' oranda olumlu ve olumsuz anlamda şekillendirebilirler. Dolayısıyla onun getirilerini en olağan biçimde kendilerinin ve ülkelerinin yararına(!) kullanarak üretim/tüketim sağlarlar. Bu doğrultuda hareket ederler. Birey bu gibi, modern dünyanın zorunlu kıldığı faaliyetlerin içerisinde yer almama lüksüne sahip değildir. Primitif yaşamda kuralları büyük ölçüde doğa belirlerdi. Modern dünyada ise insan belli bir oranda doğayı kendi lehine kullanmayı öğrendi. Yaşantımız üzerinde bunca belirleyici etken olan iklim elbette karakterimizi etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Öyle ki insanların inanışlarını dahil şekillendirebilecek kuvvette iklim. Sözgelimi bazı inanışlar, cennet ve cehennemi yaşadıkları coğrafyanın iklimini baz alarak tasvir ediyorlardı.
Fransız düşünür Montesquieu'nun ''İklimlere göre insanlar'' teorisinde bu konuya daha kapsamlı bir şekilde değinilmiş. Aynı zamanda İbn Haldun'da iklimin insan karakteri üstünde rol oynadığı kanısında.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Montesquieu'Nun ''İklimlere Göre Insanlar'' Teorisi. (3 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı