Yapay zeka kendi kendine gelişmesi hakkında bilgisayar dersleri bile var makine öğrenmesi, derin öğrenme vs. gibi. Yapay zekayı bir bebek gibi düşünün ilk önce anne babası ona ufak tefek bir kaç şey öğretir sonra bebek gelişir artık kendi kendine öğrenmeye başlar. Robot sophia da kendi kendine öğrenip cevap verebiliyor. Biz bunu tecrübelerle yapıyoruz onlar fonkisyon ve algoritmalarla. Özgür düşünce konusuna gelirsek robotların duyguları yoktur. Bu yüzden irade bir karar veremezler ama yola çıkabilirler. Biz özgürce düşünürken araya duygularımızı mutlaka katarız. Duygular olsa bile insanlardan daha kararlı olurlar. Aynı şekilde özgür düşünce konusunda belki bazı şeyleri robot kendi kendini geliştirerek öğrenirse belki birazda olsa özgür düşünceye sahip olabilir.
Saygılar
Muhammed Tunahan Öz - Ceo, Letter INC.
Yapay zekâlar üretilirken yapay sinir ağı denen ve çalışması insan beynindeki nöronlara benzeyen bir sistem kuruluyor. Bu sinir ağı somut bir ağ değil. Yapay zekâyı kodlarken yapılan disk bölümlemesinden ibaret soyut bir ağ. Ancak çalışması insan beynine benziyor. Benzer olmalarından dolayı da insan beyninin yapabileceği her şeyi yapabilir.
Özgür irade konusuyla ilgili Evrim Ağacı' nın yazılarındaki ve videolarındaki "insan", "insan beyni", "beyin" gibi sözcüklerin yerine "yapay zekâ" sözcüğünü koyarak incelerseniz, oldukça iyi cevaplar alırsınız.
Bu konuyla ilgili size bir kitap önermek istiyorum: Cem Say, 50 Soruda Yapay Zekâ, Bilim ve Gelecek Kitaplığı, 2018
Öncelikle robotikle yapay-zeka'nın hiç bir bağımlılığı yok. Tarımla ne kadar ilgiliyse robotikle de o kadar ilgili yapay zeka dediğimiz şey. Yapay-zeka'ya çok ilginç anlamlar atfediliyor, günümüzde yapay zeka yaklaşımlar genel anlamda veri setlerinden matematiksel, istatiksel ve davranışsal modellerden tahminleme yapıyor. Bunun ötesi yok henüz. Captcha testlerini geçemeyen algoritmaların şuan görünürde karar-destek sisteminin ötesine geçmesi için bir ışık görülmüyor. Dolayısıyla bilinç kavramı yapay-zeka'ya atfedilecek bir şey değil. İşlevi göz önünde alındığında, yapay zeka kavramı yerine, veri farkındalığı kavramı daha doğru gibi geliyor bana.
Yapay zeka günümüzdeki versiyonlarıyla bile kendini geliştirebiliyor. Deneyim yoluyla öğrenme artık bilinen bir yapay zeka öğrenme biçimi. Sadece kendine yüklenenlerle sınırlı olmayıp, bir konuda uygulamayla öğrenme ve uzmanlaşma çabası söz konusu. Bu anlamda gelişim katlanarak ilerlediği için, yakın zamanlı bir gelişim öngörüsünde bulunmak bile pek mümkün olmamakta.
Özgür düşünceye gelirsek, insan ne kadar özgür düşünüyor ki, bunu makine açısından ele alalım. Özgür düşünmek nedir. Biraz sorgulayınca anlıyoruz ki, yine sadece bize yüklenen bilgi değer kıstas vs ile değil, öznel bakış açımızla ortaya koyduğumuz yeni fikir öneri öngörü vs lerden bahsediyoruz. Ve insan bu konuda oldukça fakir ve ihtiyaç sahibi.
İnsana ait duygular, çoğu zaman rasyonel düşünceye zarar vermekte. Zaten objektif olması imkansız olan insanın bir de taraflaşma eğilimi gözönüne alındığında, Einstein in kuantum fiziğine karşı olmasından, atom bombasını atarak kitleleri yok etmeyi bir gereklilik olarak düşünebilen bir DOĞAL ZEKA dan bahsediyoruz. Ve bu doğal zekanın yaptığı yapay zekadan da bu yüzden korkuyoruz. ACABA BİZE BENZER Mİ? Bizim gibi kendi gibi olmayanları yok edecek kadar kötü olur mu...
Açıkçası yapay zekanın gelişim evriminde karşılaşacağı ilk büyük soru, insan dünya habitatı için en zararlı tür ise, yok edilmesi bütün için daha doğru önermesine göre yok edilmesi gerekir mi?