Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Je’ Löve
Je’ Löve
2,753 UP
Üye
2

Bir yapay zeka robotu kendini geliştirebilir mi ve özgür bir şekilde düşünebilir mi?

5,702 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Ahmet Şahin
Makine Öğrenmesi ve Doğal Dil İşleme Uzmanı

Öncelikle robotikle yapay-zeka'nın hiç bir bağımlılığı yok. Tarımla ne kadar ilgiliyse robotikle de o kadar ilgili yapay zeka dediğimiz şey. Yapay-zeka'ya çok ilginç anlamlar atfediliyor, günümüzde yapay zeka yaklaşımlar genel anlamda veri setlerinden matematiksel, istatiksel ve davranışsal modellerden tahminleme yapıyor. Bunun ötesi yok henüz. Captcha testlerini geçemeyen algoritmaların şuan görünürde karar-destek sisteminin ötesine geçmesi için bir ışık görülmüyor. Dolayısıyla bilinç kavramı yapay-zeka'ya atfedilecek bir şey değil. İşlevi göz önünde alındığında, yapay zeka kavramı yerine, veri farkındalığı kavramı daha doğru gibi geliyor bana.

1,079 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Tunahan Öz
Yazılımcı

Evet! Hatta Kesinlikle,

Yapay zeka kendi kendine gelişmesi hakkında bilgisayar dersleri bile var makine öğrenmesi, derin öğrenme vs. gibi. Yapay zekayı bir bebek gibi düşünün ilk önce anne babası ona ufak tefek bir kaç şey öğretir sonra bebek gelişir artık kendi kendine öğrenmeye başlar. Robot sophia da kendi kendine öğrenip cevap verebiliyor. Biz bunu tecrübelerle yapıyoruz onlar fonkisyon ve algoritmalarla. Özgür düşünce konusuna gelirsek robotların duyguları yoktur. Bu yüzden irade bir karar veremezler ama yola çıkabilirler. Biz özgürce düşünürken araya duygularımızı mutlaka katarız. Duygular olsa bile insanlardan daha kararlı olurlar. Aynı şekilde özgür düşünce konusunda belki bazı şeyleri robot kendi kendini geliştirerek öğrenirse belki birazda olsa özgür düşünceye sahip olabilir.

Saygılar

Tüm Reklamları Kapat

Muhammed Tunahan Öz - Ceo, Letter INC.

1,936 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot

Yapay zeka günümüzdeki versiyonlarıyla bile kendini geliştirebiliyor. Deneyim yoluyla öğrenme artık bilinen bir yapay zeka öğrenme biçimi. Sadece kendine yüklenenlerle sınırlı olmayıp, bir konuda uygulamayla öğrenme ve uzmanlaşma çabası söz konusu. Bu anlamda gelişim katlanarak ilerlediği için, yakın zamanlı bir gelişim öngörüsünde bulunmak bile pek mümkün olmamakta.

Özgür düşünceye gelirsek, insan ne kadar özgür düşünüyor ki, bunu makine açısından ele alalım. Özgür düşünmek nedir. Biraz sorgulayınca anlıyoruz ki, yine sadece bize yüklenen bilgi değer kıstas vs ile değil, öznel bakış açımızla ortaya koyduğumuz yeni fikir öneri öngörü vs lerden bahsediyoruz. Ve insan bu konuda oldukça fakir ve ihtiyaç sahibi.

Tüm Reklamları Kapat

İnsana ait duygular, çoğu zaman rasyonel düşünceye zarar vermekte. Zaten objektif olması imkansız olan insanın bir de taraflaşma eğilimi gözönüne alındığında, Einstein in kuantum fiziğine karşı olmasından, atom bombasını atarak kitleleri yok etmeyi bir gereklilik olarak düşünebilen bir DOĞAL ZEKA dan bahsediyoruz. Ve bu doğal zekanın yaptığı yapay zekadan da bu yüzden korkuyoruz. ACABA BİZE BENZER Mİ? Bizim gibi kendi gibi olmayanları yok edecek kadar kötü olur mu...

Açıkçası yapay zekanın gelişim evriminde karşılaşacağı ilk büyük soru, insan dünya habitatı için en zararlı tür ise, yok edilmesi bütün için daha doğru önermesine göre yok edilmesi gerekir mi?

940 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Kozan
Yusuf Kozan
1,274 UP
Yazılımcı

Yapay zekâlar üretilirken yapay sinir ağı denen ve çalışması insan beynindeki nöronlara benzeyen bir sistem kuruluyor. Bu sinir ağı somut bir ağ değil. Yapay zekâyı kodlarken yapılan disk bölümlemesinden ibaret soyut bir ağ. Ancak çalışması insan beynine benziyor. Benzer olmalarından dolayı da insan beyninin yapabileceği her şeyi yapabilir.

Özgür irade konusuyla ilgili Evrim Ağacı' nın yazılarındaki ve videolarındaki "insan", "insan beyni", "beyin" gibi sözcüklerin yerine "yapay zekâ" sözcüğünü koyarak incelerseniz, oldukça iyi cevaplar alırsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuyla ilgili size bir kitap önermek istiyorum: Cem Say, 50 Soruda Yapay Zekâ, Bilim ve Gelecek Kitaplığı, 2018

965 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kısa Video
Risalei nur okurum

ne yazık ki en çok sömürülen konulardan biri yapay zeka konusu.

özellikle medya organları, film dünyası abartmayı sevdiğinden ve bilgisayar dahileri yaptıkları işlere kıymet vermeyi sevdiğinden yapay zekayı aşırı abartmışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

en başta söyliyim. 25 yıldır bilgisayar kullanırım en ufak bir zeka pırıltısı görmedim. belki bütün yazılımcılar bilgisayarın aptal olduğunu söyler ki bende amatör yazılımcıyım.

bu problem isimden kaynaklanıyor. bilgisayara yapay hafıza denmesi gerekirken yapay zeka demişler.

Tüm Reklamları Kapat

bilgisayar dediğimiz şey sadece suni hafızadan ibarettir. zeka ile hiç ilgisi yoktur. yazılımcı neyi programlamışsa onu yapar.

yapay zekanın bu kadar itibar görmesinin sebebi insanların bilgisayar konusunda çok cahil kalmasıdır.. lisedeki fizik öğretmenim bir robotun dünyayı yok edeceğini söylediğini izlemiş ve inanmıştı garibim. sanıyor ki o cümleyi kuran robotun kendisi. gerçek şu ki yazılımcı o robota hangi etkiler karşısında hangi tepkileri vereceğini programlamassa o robot robot gibi durur. o cümleyi robota söyleten yazılımcıdır. zeka ürünü değil hafıza ürünüdür.

halen üreticiler satış ve reklam için aynı hileleri yapıyorlar. haber başşlıkları aynen şöyle: "yapay zeka oyun tasarladı." külliyen yalan. haberi duyunca sanıyoruz ki yapay zekanın canı sıkılmış bir oyun tasarliyim da oyniyim demiş. yahu böyle bir yapay zeka olsaydı insan bile yaratılırdı. bırakın oyun tasarlamayı yapay zeka bilmediği bir komutu üretsin beynimi denek olarak bağişlicam.

yapay zeka oyun yaptı kısmına gelirsek şöyleki: yazılımcı programa der, şu satranç taşlarının hareket kuralları şunlardır, satranç böyle böyle oynanır . taşların ve tahtanın resimleri şunlardır sen salaksın üretmezsin mecbbur ben veriyorum der. sonra derki taşların kurallarını rastgele değiştir, örneğin kaleyi çapraz ilerletebilirsin. tabi tüm bunları yapay zekanın anlayacağı kodlarla öğretmek lazım. yapay zeka insan dilini anlamaz.

bu örnekte dikkat etmeniz gereken kısım bilgisayarın yaptığı tek şey " rastgele" dir. size şunu söyliyim aslında rastgele bile bilgisayar yapamaz. rastgele nedir onu da yazılımcı öğretmiştir.

kısacası yapay zekanın zekayla alakası olmadığını görmek isteyen herhangi bir yazılım dili öğrensin. ondan sonra aptal zeka dersiniz. sayfalar dolusu kodların tek satırını bozun program çalışmaz, eğer zeki olsaydı bozuk satırı silerdi. ancak programcı bozuk satırları silsmesini öğretmesi gerekiyor.

sonuç olarak bilgisayarlar zeki değil, hiç bir şey üretmezler, kendi kendilerine öğrenemezler, hiç bir şey yapamazlar, sadece bozulurlar. kendilerini geliştiremezler, hareket edemezler, defterdeki yazı neyse yapay zeka dediğimz şey odur.

266 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close