ne yazık ki en çok sömürülen konulardan biri yapay zeka konusu.
özellikle medya organları, film dünyası abartmayı sevdiğinden ve bilgisayar dahileri yaptıkları işlere kıymet vermeyi sevdiğinden yapay zekayı aşırı abartmışlardır.
en başta söyliyim. 25 yıldır bilgisayar kullanırım en ufak bir zeka pırıltısı görmedim. belki bütün yazılımcılar bilgisayarın aptal olduğunu söyler ki bende amatör yazılımcıyım.
bu problem isimden kaynaklanıyor. bilgisayara yapay hafıza denmesi gerekirken yapay zeka demişler.
bilgisayar dediğimiz şey sadece suni hafızadan ibarettir. zeka ile hiç ilgisi yoktur. yazılımcı neyi programlamışsa onu yapar.
yapay zekanın bu kadar itibar görmesinin sebebi insanların bilgisayar konusunda çok cahil kalmasıdır.. lisedeki fizik öğretmenim bir robotun dünyayı yok edeceğini söylediğini izlemiş ve inanmıştı garibim. sanıyor ki o cümleyi kuran robotun kendisi. gerçek şu ki yazılımcı o robota hangi etkiler karşısında hangi tepkileri vereceğini programlamassa o robot robot gibi durur. o cümleyi robota söyleten yazılımcıdır. zeka ürünü değil hafıza ürünüdür.
halen üreticiler satış ve reklam için aynı hileleri yapıyorlar. haber başşlıkları aynen şöyle: "yapay zeka oyun tasarladı." külliyen yalan. haberi duyunca sanıyoruz ki yapay zekanın canı sıkılmış bir oyun tasarliyim da oyniyim demiş. yahu böyle bir yapay zeka olsaydı insan bile yaratılırdı. bırakın oyun tasarlamayı yapay zeka bilmediği bir komutu üretsin beynimi denek olarak bağişlicam.
yapay zeka oyun yaptı kısmına gelirsek şöyleki: yazılımcı programa der, şu satranç taşlarının hareket kuralları şunlardır, satranç böyle böyle oynanır . taşların ve tahtanın resimleri şunlardır sen salaksın üretmezsin mecbbur ben veriyorum der. sonra derki taşların kurallarını rastgele değiştir, örneğin kaleyi çapraz ilerletebilirsin. tabi tüm bunları yapay zekanın anlayacağı kodlarla öğretmek lazım. yapay zeka insan dilini anlamaz.
bu örnekte dikkat etmeniz gereken kısım bilgisayarın yaptığı tek şey " rastgele" dir. size şunu söyliyim aslında rastgele bile bilgisayar yapamaz. rastgele nedir onu da yazılımcı öğretmiştir.
kısacası yapay zekanın zekayla alakası olmadığını görmek isteyen herhangi bir yazılım dili öğrensin. ondan sonra aptal zeka dersiniz. sayfalar dolusu kodların tek satırını bozun program çalışmaz, eğer zeki olsaydı bozuk satırı silerdi. ancak programcı bozuk satırları silsmesini öğretmesi gerekiyor.
sonuç olarak bilgisayarlar zeki değil, hiç bir şey üretmezler, kendi kendilerine öğrenemezler, hiç bir şey yapamazlar, sadece bozulurlar. kendilerini geliştiremezler, hareket edemezler, defterdeki yazı neyse yapay zeka dediğimz şey odur.
302 görüntülenme