Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

İki elementi birleştirip başka bir element yaratmak mümkün mü?

490 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göker Gökkaya
Göker Gökkaya
1,630 UP
İstanbul Teknik Üniversitesi kimya bölümü öğrencisiyim

Evet mümkündür. Hatta bunu Güneşimiz de dahil olmak üzere tüm yıldızlar her geçen saniyede yapmak zorundalar. Buna füzyon tepkimesi denir. Ama füzyondan bahsedebilmek için önce fisyondan bahsetmek gerekir. [1]

Fisyon bildiğimiz nükleer reaktör sistemidir. Büyük bir atomun daha küçük çekirdeklere ayrılması ve bunun sonucunda enerji açığa çıkmasıdır. Füzyon ise tam tersi küçük çekirdeklerin birleşmesi ile daha büyük bir çekirdek ve çok daha büyük bir enerji ortaya çıkmasıdır. [2]

Bir tane füzyon tepkimesi örnek vermek gerekirse döteryum-trityum füzyonu: Hidrojenin 2 nötronlu izotopu trityum ve 1 nötronlu izotopu döteryum yüksek ısı ve basınç altında birleşerek 2 proton 3 nötronlu bir yapı oluşur. Daha sonra 1 nötron dışarıya fırlayarak 2 proton 2 nötronlu helyum oluşmuş olur. Güneşte ve diğer yıldızlarda bunlar da birbirine dönüşmeye devam ederek ağır metaller oluşmaya başlar. Bundan sonra gerçekleşen bir dizi olay sonrasında da yıldız yakacak yakıt bulamayarak ölür. [3]

Tüm Reklamları Kapat

Şuan dünyada füzyon örnekleri ile karşılaşıyoruz. Hidrojen bombası bunlardan biri. Demin yukarda verdiğim tepkimedeki nötron yeni bir tepkimeyi başlatarak kontrol edilemez bir tepkimeler zincirine sebep olur ve ortaya inanılmaz bir enerji çıkar. Bunun dışında füzyon kontrol edilirse dünyada yapay bir güneş kadar enerji elde etmiş oluruz. Ama bunu yapmak çok maliyetli. Bu ısıya ve basınca sadece birkaç saniye ulaşabiliyoruz.

Ayrıca Evrim Ağacının bu konu hakkındaki makalesini de okuyabilirsin.

https://evrimagaci.org/fuzyon-nedir-bir-fuzyon-reaktoru-yaratmak-neden-bu-kadar-zor-9793

Kaynaklar

  1. N. Meriç. (Ders anlatım kaynakları). Fisyon,Füzyon, Nükleer Güç Santralleri Ve Radyasyon. Not: Nükleer Bilimler Enstitüsüsü, Ankara Üniversitesi kimya bölümü ders anlatım notları.
  2. H. ÖZDOĞAN, et al. (2018). Füzyon Reaktörü Yapısal Malzemelerinde Kullanılan Bazı Elementler Için Proton Girişli Reaksiyonlarda 3He Yayınlanma Spektrumlarının İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, sf: 12-18. doi: 10.29233/sdufeffd.382647. | Arşiv Bağlantısı
  3. ClimateScience. Nükleer Füzyon: Suyu Elektriğe Çevirmenin Arkasındaki Bilim | Climatescience. Alındığı Tarih: 8 Ekim 2022. Alındığı Yer: ClimateScience | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close