Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Uğur Tuncer
Üye 29 Temmuz 2023
1

İki ayrı kavanoza yarım pirinç ve su eklenip sözlerin etkisi üzerine biri beyaz kalırken diğeri kötü sözle kararma ve küflenme oldu? Bu nasıl oluyor?

İki ayrı kavanoza pirinç ve su ekleyerek yapılan bir haftalık deneyde birine güzel diğerine kötü ve nefret sözleri söylendiğinde biri temiz kalırken diğer pirinçli kavanozun küflenip saradığını gözlemledim. Su molekülleri söze göre şekillenmiyorsa bu deney sonucu küflenme neye göre mümkün oluyor?
452 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
ChatGPT gibi yapay zeka dil modeli kullanılmış olabilir. Cevap sahibinin gösterdiği kaynakları gerçekten kontrol ettiği veya kullandığı şüphelidir. Kaynaklar, kaynak göstermek için öylesine girilmiş olabilir.
0
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Matematik Öğretmeniyim 30 Temmuz 2023

Anladığım kadarıyla bahsettiğiniz deneyde, iki ayrı kavanoza pirinç ve su eklediniz ve birine güzel sözler söylerken diğerine kötü ve nefret dolu sözler söylediniz. Bu süre boyunca, kötüye maruz kalan pirinçli kavanozda küflenme gözlemlediniz.

Bu deney sonucunda ortaya çıkan küflenme olayının tam olarak nedeni açık değildir. Ancak şunu belirtmek önemlidir: su molekülleri veya konuşulan sözcükler gibi faktörlerin direkt olarak şekillendirici bir etkiye sahip olduğunu düşünmek bilimsel açıdan doğru değildir.

Kabaca açıklamak gerekirse, küf oluşumu genellikle nemli ortamlarda gerçekleşen mikroorganizmaların büyümesiyle ilişkilidir. Küfler genellikle havada bulunan sporlar aracılığıyla yayılır ve uygun koşullar altında (nem, ısı vb.) büyümeye başlarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Deneydeki farklı sonuçları etkileyebilecek bazı faktörleri görmek için daha fazla detay vermeniz gerekebilir. Örneğin, her iki kavanozdaki sıcaklık, ışık seviyesi veya hava dolaşımı gibi değişkenleri kontrol ettiniz mi? Bunlar da küf oluşumuna etki edebilecek faktörler arasındadır.

Sonuç olarak, deney sonucundaki küflenme olayının tam nedenini belirlemek için daha fazla kontrollü ve tekrarlanabilir deneyler yapmanız gerekebilir. Ayrıca, bu tür gözlemlerin bilimsel bir açıklaması olmayabilir ve rastlantısal bir ilişki olabilir.

Kaynaklar

  1. Y. Zhang, et al. (2015). Impacts Of Gut Bacteria On Human Health And Diseases. International Journal of Molecular Sciences, sf: 7493. doi: 10.3390/ijms16047493. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close