Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Önem Siz
Üye
0

İdeolojilerin ve metafiziksel makamların taraftarı olmak psikolojik bir rahatsızlık değil midir?

her ikisi de insanların Nüfuz ve Hiyerarşi açlığı için büyük cevherlerdir ve de büyük yanılsamalardır,örneğin insanın hiç bir değeri yokken insanlara kendilerini değerli hissettirir ve bu his sayesinde insanları çeşitli kalıplara adapte ederler,insanı esir alırlar ve özgür düşünmelerine izin vermezler,insanı kendi çizgilerine hapsederler.
281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bir düşünce, ideoloji, inanç inançsızlık biçimini benimsemek ile taraftarı olmak farklı şeyler.

Zihinsel kutuplaşma, belli bir anlayışı üstün, bu anlayış dışındakileri yanlış-hatalı hatta aşağı görme üzerinden kendine göre doğru ve üstün olan bu anlayışı fanatik biçimde savunma güdüsü üretmektir. Burada, savunduğu anlayışa ve onun dışındaki düşünce yapılarına karşı objektifliğini yitirmiştir kişi. Artık bu konuda mantıklı olmaktan çıkmıştır, gerekirse hakaret edebilir, şiddet uygulayabilir hale gelmiştir kendi doğrusunu savunabilmek için. Taraftarlık, düşünsel olarak belli bir yetkinliğe ulaşmadan, daha çok duygusal nedenlerle bir görüşün tarafında olup, kendini bu görüşe hizmet ederek - savunarak kendi başına olamadığı özne olma halini kovalarken, özne olma ihtimalinden tamamen çıkıp, kendi kendini araçsallaştırması aynı zamanda.

Birey olamamış bir kişinin, felsefi - düşünsel anlamda yeterli derinliğe ulaşamamış olmasından dolayı, bir zihniyetin müntesibi olarak varlık gösterme arzusu olarak da görebiliriz. Bir düşünceye sahip insan güruhuna dahil olarak önemli hissetme-bir amaç uğruna yaşama, anlam ihtiyacını karşılama. Bu insani, temel ortak bir falso insanlık için. Ateistlerin ölmesini isteyen bir taraftar ile, tanrı yok din yalan diyen taraftar TAMAMEN AYNI ZİHNİYETE SAHİPTİR. Sadece renkleri değişiktir. Güdü - motivasyon tamamen aynıdır. Sadece geçmişte ilk karşılaştıkları etkenler - kişiler - kaynaklar farklı olduğu için, savundukları odaklar -görüşler farklıdır. Birbirinin yerine geçseler aynı faaliyeti yapacaklardır. ZİHNİYET İKİZLERİDİR.

Tüm Reklamları Kapat

Bu anlamda düşünce yapısı kendine özel olması gereken insanın siyasi, dini, felsefi, vs vs bir görüşün kendi bakış açısını tamamen karşıladığını düşünmesi ve o görüşün taraftarı olduğunu ifade etmesi, yeterli korteks gelişimi çabası gösterme zahmetine girmeden, bir görüşün askeri olmayı tercih etmesi açısından kişinin gelişmemişliğinin dışa vurumu olarak görülebilir. (Kişisel kanaatim gelişmemişlik belgesidir diploma gibi)

(Kendi düşünce yapısını çok iyi analiz edebilen bu çabayı veren kişiler, kendi gibi olmayanı yanlışlama ihtiyacı hissetmezler. Kendi gibi olmayanı da anlama çabasındadırlar. Bu nedenle kutuplaşma görülmez. Kendi bireysel gelişimlerini sağlıklı olarak sürdürebildikleri için, başka görüşleri yanlışlama ihtiyacı duymazlar)

Psikolojik rahatsızlık potansiyelini içinde taşıyor olma ihtimali yüksek de olsa, böyle kişilerin kişilik bozukluğu yaşadığını söylemek medikal anlamda doğru olmaz. Kişilik bozukluğunun nevroz kısmı (iyileşme oranı en yüksek) dahi, kişilik örüntüsünün geçici bir süre için bozulması anlamına gelmektedir. Kişi kendi gibi olmayan bir bireye hakaret ederken bile kişilik örüntüsü bozulmamıştır, sadece gelişmemişliğinin ürettiği negatif enerjiyi atmak için muhatabını kullanmaktadır.

Eğer bireyin gelişiminde belli bir eşiği geçerek, ortak bilinç ile etkileşimimizde farklılığa neden olabilecek seviyeye gelirsek, bu taraftarlık tam da bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanacak.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (26 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close