1899 yılında, bilim tarihinde yapılmış en büyüf gaflardan birini, Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisi Müdürü Charles H. Duell yapmıştı: "Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi.[1]"
Bu cümleyi tarih boyunca belki de milyarlarca insan kurmuştur ancak bunu Charles Duell'in de söylemiş olması çok daha vahimdir çünkü kendisi insanlığın yaptığı gelişmelerin orijinalliğini araştırıp onları resmileştiren bir kurumun başındaydı.
Hayatımızın eskisinden daha kolay olduğunun bakış açımıza göre değerlendirebiliriz. Örneğin; uzak mesafeleri çok daha kısa sürede kat edebiliyoruz, havanın durumunu çok daha önceden öngörüp önlem alabiliyoruz, bilgiye daha kısa sürede ulaşabiliyoruz. Ancak bunların getirdiği diğer dezavantajlar da var. Örneğin; uzak mesafeleri daha kısa sürede kat ettiğimizde, zamanı kullanma alışkanlığımız değişerek daha uzun vadede göğüslememiz gereken stres seviyesini çok daha kısa zaman dilimde üstlenmeye başladık. Bu da sağlık sorunlarını ortaya çıkardı. Hava durumunu daha önceden öngörebildiğimizde doğayı denetim altına almamız daha kolaylaştı ve doğal dengeyi bozduk. Bilgiye hızlı ulaşmamız sadece doğru bilginin değil yanlış bilginin de hızlı yayılmasına, ya da toplumsal bilincin kötü şekillerde kullanılmasına da neden oldu.
Bunlar tabii ki direkt sebep sonuç ilişkisine sahip değiller. Belki bu olayların sebeplerinin %1'i bile değiller ama demek istediğim insanoğlu var oldukça asla hayatımız kolaylaşmayacak. "Daha" kolaylaşabilir ancak bizim gelişimimizi kötü etkileyebilecek kadar çok kolaylaşacağını düşünmüyorum. Entropinin sürekli arttığı bir evrende, hiçbir icat durağanlık yaratacak kadar etkili olamaz benim fikrime göre.
Kaynaklar
- W. P. K. Bulunanlar. Charles Duell - Vikisöz. (5 Eylül 2006). Alındığı Tarih: 20 Şubat 2023. Alındığı Yer: Wikimedia Foundation, Inc. | Arşiv Bağlantısı