Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Atakan Çelik
Atakan Çelik
1,121 UP
Üye 1 Temmuz 2022
19

Hücre neden bölünür?

Buna hücrenin sitoplazma ve çekirdegi büyüdüğü için hücre yüzey alanıni artırmak için bölünür gibi açıklamalar yaparsanız burda hücreye bilinç atfedersiniz, hücrenin yüzey alanını artırmak gibi bir amacı yok, hücre büyüdü diyelim sonra hücre neden bölünüyor o süreç neden bölünmeye doğru işliyor? Yani o mekanizmalar neden bölünmeye doğru çalışıyor?
3,007 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 13 Ekim 2022

Hücreler bölünüyor, çünkü fizik yasaları bunu dikte ediyor. Ve hayır, hiçbir doğa yasasının işlemesi, doğaya "bilinç atamak/atfetmek" olmuyor; bu en iyi ihtimalle ispatsız bir iddia, en kötü ihtimalleyse tamamen hatalı bir varsayım. Doğada bir şeyler olup bitiyor, biz onları inceleyip "Doğanın yasası buymuş." diyoruz. Sonra siz gidip o yasaya ve sebeplerine bir bilinç atamayı seçebilirsiniz; bu, o yasanın bilinci olduğu veya bilinçli bir sebeple o şekilde olduğu anlamına gelmez. İspat yükü, iddia sahibinin omuzlarındadır.

Basit yapılı bir hücrenin, hele ki koaservatların bölünmesiyle bir su baloncuğunun bölünmesi arasında fiziksel anlamda bir fark yok. Su baloncuklarının da "bilinci" var mı? Yok. Bu bölünmenin sebebi, bir küre büyüdükçe o küreyi stabil tutmak için daha fazla madde ve enerji gerekmesi. Bu, malzeme uygunsa yapılabilir (mesela bir balon, bir hücreden çok daha iri bir küreye dönüşebilir); ancak her maddenin belli bir sınırı var. O sınırı aştıktan sonra ya yırtılıyor (eğer esnek olmayan malzemeden yapıldıysa genelde olan bu) ya daha küçük parçalara bölünüyor (eğer daha esnek bir moleküler yapıya sahipse olan bu) ya da ince uzun bir forma dönüşüyor (ikisi arasında kalan malzemelerde genelde olan bu).

Hücrelerde yüzey alanının hacmi destekleyemeyecek kadar büyümesi sonucunda bölünmenin yaşanmasının nedeni, hücrenin bilip de "Evet, artık hacmim çok büyüdü, bölünsem iyi olur." demesiyle olmuyor. Hacim/yüzey alanı oranı malzemeye bağlı olarak belli bir değeri aştığında, tıpkı serbest bırakılan bir topun düşmek zorunda olması gibi küre de bölünmek veya yırtılmak zorunda kalıyor. Aksi takdirde hücre içine alınan parçalar, hacmi desteklemeye yetmemeye başlıyor. Dolayısıyla bu bir tercih değil, fizik yasalarının dikte ettiği bir zorunluluk.

Tüm Reklamları Kapat

Kürenin hacmi ve yüzey alanı arasındaki ilişki bunu net bir şekilde gösteriyor:

Yani hücrenin yarıçapı arttıkça, alan hacmin yarıçapın 3'te 1'iyle orantılı bir miktarda gerisinde kalmaya başlıyor. Bu, şu nedenle önemli: Hücre içine madde giriş-çıkışı yüzey alanı boyunca yapılıyor, hacim boyunca değil. Ama hücrenin hacmi boyunca beslenmesi ve tamir edilmesi gerekiyor. Bu yapılamadığında, hücre de ya patlıyor ya uzuyor ya bölünüyor. Bunda bilinçli olması gereken hiçbir şey yok.

Buraya kadar olan amitoz bölünme. Bu basit bölünme tipinin doğal seçilim yoluyla karmaşıklaşmasıyla önce mitoz, sonra mitozun çiftlenmesiyle mayoz evrimleşiyor.

264 görüntülenme
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bengüsu Diler
Lise Öğrencisiyim 7 Kasım 2023

Cevap 1. Hücrenin yüzey alan / hacim oranı bozulur.

2. Çekirdek yönetimi zorlaşır.

3. Madde alışverişi zorlanır.

Tüm Reklamları Kapat

İnşallah yararım dokunmuştur arkadaşlar. Hepinize başarılar diliyorum inşallah hayatınızda ilerlemenizi bir yardımım dokunmuştur...👍

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close