Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

Hızlanan cismin ağırlığı ve kütlesi azalır mi artar mı?

Arabayla çevreyolunda ışıklarda beklerken kamyon şeridinde asvalta derin teker izleri bıraktığını, biraz ilerledikten sonra bu izlerin azalarak bittiğini farkettim. Hızlandıkça yere olan baskıları azalıyor mu?
10,020 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru
Orijinal Soru: Işık hızına yaklaşan cismin kütlesi artar mı?

Kütle enerjidir. Yani kütlenin enerjiden oluştuğu Einstein formülünün anlamı ve özüdür. Bu nedenle hızlanan cismin enerjisi artar. Bu da kütlenin artması demektir. Bu yüzden hız arttıkça kütle artar ve kütleli bir cisim asla ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça sürekli kütle artar ve ışık hızına erişmesi için gereken enerjiyi de her seferinde artırmak gerekir. Bu nedenle ışık hızına kütleli bir cismin erişmesi bu şekilde imkansızlaşır. Kütle nedir özü nedir sorusu aslında tam belli değildir. Kütleli cisme karşı uzay zaman bir direnç göstermektedir. Higgs alanı bu duruma neden oluyor diye biliyorum ancak kütlede Einstein'ın formülünden yola çıkarsak muazzam ve çok büyük bir enerji olduğu anlaşılmaktadır. Bir atomda bile inanılmaz büyüklükte bir enerji hapsolmuş veya depolanmış durumdadır. Kütlenin en belirleyici özelliğinin bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü enerjinin çok çok fazla olması kütlenin uzay zamanla etkileşimini de belirliyor muhtemelen. Kısacası sorunuzda bahsettiğiniz son durumda aslında kütlenin özde ne olduğuna dair tanımlama farklılıkları nedeniyle farklı şekilde iddialar da ortaya çıkabiliyor. Mesela tanımlama farklılığına örnek olarak zebra desenlerini verebiliriz. Zebra desenleri siyah fon üzerine beyaz mi yoksa beyaz fon üzerine siyah mi. İlk planda her ikisi de savunulabilir gözükse de zamanla konu hakkında yapılan araştırmalar siyah üzerine beyaz olduğunu ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla bilgi eksikliği aslında tanımlama ve bakış açısı farklılıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Kütlenin de kendinden kaynaklanan özellikleri mi belirleyici yoksa uzay zamanla nasıl etkileşimde olduğu mu özellikleri açısından belirleyici aslında bu tam belli değildir. Mesela bizim ağırlık dediğimiz şey aslında cismin kendi özelliği değil yer çekiminin oluşturduğu bir durumdur. Ancak biz cisimlerin ağırlığının kendilerinden kaynaklanan bir özellik olduğunu sanırız. Oysa yer çekimi nedeniyle cisimleri kaldırmakta zorluk çekeriz. Örneğin boş uzayda ağırlık diye bir şey söz konusu değildir. Cisme uygulanan kütle çekimi kuvveti o cismin ağırlığını belirlemektedir. Bu gibi örnekler bize kütlenin de uzay zamanla kütlenin etkileşimi sonucu özelliklerini kazanabileceğini düşündürmektedir. Bu tanımlama ise kütle ile ilgili bir çok konuda değerlendirmeleri etkileyebilir veya değiştirebilir.

757 görüntülenme
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cengiz Altun
Cengiz Altun
28K UP
Öğrenci
Orijinal Soru: Işık hızına yaklaşan cismin kütlesi artar mı?

Kütle nedir ?

Kütle değişmeyen madde miktarına denir belki de Albert Einstein görecelik kuramında hataya düştüğü tek noktada burada boy gösteriyor. E=mc2 formülünde skaler olan tek bir büyüklük var o da kütledir bunun için değişmeyeceği söylenir meb kitabında da değişmez diye söylenir ama gel gelelim foton için bu böyle değil.

Tüm Reklamları Kapat

aslında fotonun durağan kütlesi olmadığından da bahsedilir bu yüzden kütleyi hız yüzünden varmış gibide algılayabiliriz....amma velakin ki hız mevcut kütleyi onunla aynı hızdaki ölçüm aletine göre normalden çokmuş gibi göstermez yalnızca aradaki hız farkından dolayı kütle varmış gibi ölçülür....

667 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mahmut .
Mahmut .
11K UP
Okur

Einstein'in meşhur formülü E=mc2 denklemi bize kütlesi olan bir maddenin enerjisi olduğunu bu eşitlikle gösterir.Bu bilgiyi kenara koyalım.

Işık hızını evrende hiçbirşeyin geçemeyeceği belirtilmiştir(300.000.000m/sn).Eğer bir maddeyi ışık hızına ulaştırırsak o maddenin saf enerjiye dönüşeceğini söylemiştir Einstein.

Tüm Reklamları Kapat

Bu 2 bilgiyi sentezlersek ve formülden yola çıkarsak madde hızlandıkça kütlesini ''GEOMETRİK'' doğrultuda kaybeder.Bu durum ilk 200.000.000m/sn gibi hızlarda etki etmez ancak 299.999.900m/sn gibi ışık hızına yakın bir hıza çıkarırsak çok ciddi kütle kayıpları gözlemleriz ve ışık hızına çıktığında tüm kütle saf enerjiye dönüşür.Buna da ''kütle-enerji eşliği'' denir.

2,512 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. E=Mc^2. (12 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dr Saim Yigit Bayrak
Dr. Makine ve Elektrik Müh. Bina, Sürdürülebilir Enerji, Çevre Tekno

Sorunuzun cevabının kütle ve hız ilişkisi ile alakası yok. İlgili olan konu yükün yüzeye uygulama süresi; Ağır araçlar, asfalt gibi plastisitesi olan bir yüzeye baskı uygularsa, süre uzadıkça yüzeyin deformasyonu artacaktır. Bu, özellike yaz aylarında güneş ısıması ile bizim hatalı olarak asfalt olarak adlandırdığımız, zift, mıcır karışımı yüzeylerde önem kazanır, çünkü güneş ışıması altında siyaz zift ısıyı çekerek akışkanlaşmaya başlar, bunun sonucunda da ağır araçlar bir yerde durduklarında, altlarındaki yüzeyi deforme etme fırsatı bulmakta, bu da tekrarlandıkça ışıklar gibi durma süresinin uzun ve tekrarlı olduğu yerlerde deformasyonu artırmaktadır. Örnek, şeridin belirli olduğu yerlerdede aynı denizdeki dalga etkisine benzer şekillerin oluması gösterilebilir.[1]

Kaynaklar

  1. J. Guan, et al. (2023). Multi-Scale Asphalt Pavement Deformation Detection And Measurement Based On Machine Learning Of Full Field-Of-View Digital Surface Data. Transportation Research Part C: Emerging Technologies, sf: 104177. doi: 10.1016/j.trc.2023.104177. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close