Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Higgs Bozonu Nasıl Üretilir?

Einstein’ın en ünlü kuramı genellikle E=mc2 şeklinde yazılır ve enerji ile maddenin, aynı madalyonun iki yüzü olduklarını bize söyler.
686 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esme `
Esme `
6K UP
kozmoloji meraklısı

Maddenin ortaya çıkışı bilim insanları için bir sırdı, ta ki 1905 yılına kadar sonra Albert Einstein şu meşhur denklemi buldu ‘’e = mc2’’, Einstein’in denklemi bize enerjinin yani e’nin ve kütlenin yani m’nin aynı şeyin farklı formları olduğunu gösterdi, kütle ve enerji birbirileriyle değiştirilebilirler.

Kütle hayatın bel kemiğidir, kütle olmasaydı kainat tamamen radyasyondan oluşurdu ve insanlar ya da hayatı yaşanır kılan hiçbir madde oluşamazdı, sadece radyasyondan oluşan bir kainat gerçekten çok sıkıcı olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

İlk anda maddenin nasıl oluştuğunu keşfedersek hayatın kökenini de anlamış oluruz, bilim insanları parçacıklara kütle veren şeyin ne olduğunu bulamazlarsa ilk anın gizemini de çözemezlerdi, 1964 yılında İngiltere’deki Edinburgh Üniversitesi’nde fizikçi Peter Higgs sarsıcı bir teori ortaya attı, görünmeyen bir kuvvet alanının ilk anda kainatı kaplayarak parçacıklara kütle kazandırdığını iddia etti, buna Higgs alanı adı verildi.

Parçacıklar onunla etkileşime girince kütle kazanıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bir arabayı ele alalım, benzini bitmiş olsun ve ben onu yolda itiyor olayım, en sonunda onu iterek hareket ettirebilirim ama araba çamura girerse onu iterken daha da ağırlaştığını hissederim, parçacıkların kütlesi olmasının bir nedeni olduğunu düşünüyoruz, bazı parçacıklar bu higgs alanıyla daha güçlü bir etkileşime girerlerse, daha zayıf etkileşime giren parçacıkları itmek daha kolay olur bu yüzden onlar daha hafifmiş gibi gelirler, daha güçlü bir etkileşime giren parçacıkları itmek daha zordur bu yüzden de daha ağır olduğunu düşünürüz.

Higgs alanı da çamur gibi her şeye bulaşıyor, parçacıklar bu alana girdikleri zaman kütle kazanıyor, o alanla ne kadar kontak kurarlarsa o kadar çok kütle kazanıyorlar.

Higgs bozonunu sadece Higgs alanı ile etkileşen parçacıklar tarafından üretilebilir.

168 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Christophe Grojean ve Laurent Vacavant, et al. (2021). Higgs Bozonu.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berkay Yıldız
Lise Öğrencisi

Higgs bozonundan önce Higgs alanını tanımlayalım. Higgs alanı evrenin her yerini saran bir alandır. Parçacık bu alanla etkileşmesi sayesinde kütle kazanır. Bazı parçacıklar bu alandan etkilenmez (Örn: Foton, Gluon). Kütleli parçacıkların Higgs alanına takılıp kendi enerjisini alana aktarması sonucu Higgs bozonu oluşur. Kütlesiz parçacıklar bu alanla etkileşemediği için Higgs bozonu oluşturmaz. 

Higgs bozonu hakkında daha fazla bilgi için kaynak bırakıyorum. 

Tüm Reklamları Kapat

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Higgs Boson. (16 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 16 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close