Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Hidrojen ve Oksijeni birbirinden ayırmak çok mu zor, Bu kadar çevreci bir enerji (hidrojen yakıtı) için neden çaba gösterilmiyor?

152 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
J Fluffy
J Fluffy
1,727 UP
Nükleer Mühendisim. Modelleme&Simülasyon konularında çalışıyorum.

Hidrojenin aktif yakıt olarak çok fazla kullanılmaması, sadece hidrojen için de değil çoğu uygulama için geçerli bu tamamen maliyet ile alakalı. Tabi ki yeşil enerji olarak büyük faydaları var ve yapılan gelişmeler ve yatırımlar ile birlikte muhtemel gelecek hidrojenin yakıt olarak daha aktif kullanılacağı yönünde. Bu perspektifte bir kaç başlığı incelersek daha netleşecektir konu diye düşünüyorum.

Öncelikle elektroliz maliyeti, bazen yakıt olarak kullanacağımız hidrojenden daha pahalıya gelebilir bu durumlarda tabi ki tercih edilmeyecektir. İşlem ucuza gelse bile hidrojen yakıt hücrelerinden elde edilen bir birim gücün maliyeti oldukça fazladır. Özel durumlarda devlet destekleriyle kullanılabilir hale gelebilir elbet, ancak ticari bir ürün olarak günlük kullanımda rekabet edebilmesi şimdiki teknoloji ile pek muhtemel değil. Diğer bir yandan zaten gaz türbinlerinde çok sayıda gelişim mevcut özellikle General Electric ve Siemens gibi bu alandaki dünya devleri şuan gaz türbinlerini bu perspektifte geliştiriyor ve yatırımları günden güne artıyor. [2][3]

Diğer bir engel de ; hidrojen oldukça parlayıcı bir yakıt yani taşınması için ekstra önlemler almak gerekli bu da yine maliyet kapısını çaldırıyor bize.

Tüm Reklamları Kapat

Günün sonunda teorik alanda ne kadar ileri gittiğimiz bilim adamlarının işi iken, bunu uygulanabilir ve ucuz hale getirmek mühendislerin çalışma alanı. Genelleme yapmayayım ama birşey bulunduysa ve uygulaması yapılmıyorsa çoğunlukla sebebi maliyettir.

[1]

Kaynaklar

  1. O. Tang, et al. (2022). Levelized Cost Of Hydrogen For Refueling Stations With Solar Pv And Wind In Sweden: On-Grid Or Off-Grid?. Energy, sf: 122906. doi: 10.1016/j.energy.2021.122906. | Arşiv Bağlantısı
  2. gepower-v2. Hydrogen Fueled Gas Turbines | Ge Gas Power. Alındığı Yer: gepower-v2 | Arşiv Bağlantısı
  3. siemens-energy.com Global Website. Zero Emission Hydrogen Turbine Center: On The Path To Decarbonization. Alındığı Yer: siemens-energy.com Global Website | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ozan Özdemir
Ozan Özdemir
1,082 UP
Ankara'da 3 yıl yaşadım

Hidrojen Enerjisinin Dezavantajları

Doğada son derece bol olmasına karşın enerji üretiminde kullanılan hidrojen gazının son derece saf olması gerekir. Saflaştırma işlemi maliyeti artıran en önemli süreçtir. Bu nedenle saf hidrojen üretiminin maliyeti petrol ve doğalgaza göre yaklaşık 4 kat daha yüksektir. İlave olarak, hidrojen ile çalışan yakıt hücreleri içten yanmalı motorlardan 10 kez daha pahalıdır.

Hidrojen enerjisinden yararlanılırken uygulamada birtakım zorluklarla karşılaşılmaktadır. Örneğin enerjinin üretildiği yakıt hücreleri ve hidrojenin depolandığı tankların hacmi geniş yer kaplamaktadır. Hidrojen petrole göre 4 kat fazla hacim kaplar. Hidrojenin kapladığı hacmi küçültmek için hidrojeni sıvı halde depolamak gereklidir. Bunun içinde yüksek basınç ve soğutma işlemine gerek vardır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. AleynaAyyıldız. Hidrojen Enerjisinin Avantajları Ve Dezavantajları. Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Enerjisistemlerimühendisliği | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close