Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Üye 15 Kasım 2019
1

Hiçbir din yokken ahlak kuralları var mı idi?

1,818 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
öğrenci 17 Kasım 2019

Aslında ''ilk din'' yahudilik değildi. Doğuda 2500 yıl önce Buddha, Lao Tzu, Konfüçyus gibi önderlerin kurduğu dinler; Şamanizm ve birçok eski bildiğimiz ya da bilmediğimiz din vardır. İnsanlığın çok eski zamanlarından beri dinleri var, örneğin mağaralarda yaşarken de insanlar belli şeylere inanıyordu çünkü insanlık anlayamadığı, bilmediği şeyleri açıklamak için dinleri kullanıyordu ve bu şu anda da böyle. Bence ahlak ve din ilişkisini anlamak ya da sorgulamak istiyorsak toplumlarımıza bakmalıyız. Kendini çok inançlı olarak tanımlayan insanların içinde de iyiler olduğu gibi ahlaksızlar var. Kendini dinsiz olarak tanımlayanlar için de bu durum böyle. Yani bence din ahlakı beraberinde getirmemekte. Ki her şeyden önce ahlakın, iyinin ne olduğunu sorgulamalıyız. Kimilerine göre ahlakı erdem doğurur, kimilerine göre ahlak inancın yolunda gitmektir. Bir siyasi görüştekiler diğerlerin ahlaksız diyebilir, başka bir siyasi görüştekiler de diğerlerine. Yani ahlakın tanımı ve sınırları tam belirlenmemiştir ama bence ahlak, bir arada yaşan toplumları düzende tutun bir olgudur. Yani bana göre ahlak insanlık topluluk halinde yaşamaya başladığından beri var.

Sonuç olarak: Bence din ile ahlak kuraları ya da iyi insan olmak arasında bir bağ yok. Hatta bazen dinler insanlara yanlış ahlak doktrinleri verebiliyor. Ahlak insanların bir arada yaşaması ile ilgili bir şey bence ve ahlak kuralları çok eski insan topluluklarınan beri var bence.

Tüm Reklamları Kapat

735 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 16 Kasım 2019

Vardı. Beynimiz böyle evrimleşmiş nasıl bir ateistin ve ya bir deistin ahlak kuralları varsa onların da vardı. Evrim Ağacı'nın şu videosundan biraz daha bilgi elde edebilirsin: https://www.youtube.com/watch?v=wy8WWxUmMRk

524 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Can Hacıfazlıoğlu
Kimya Mühendisi 20 Kasım 2019

Konuya gerekli cevabı Ömer Şerif Ünlü vermiş. Ben sorudaki bir hatayı düzeltmek istiyorum. İlk din Yahudilik değildi. İlk İbrahimi monoteist din Yahudilik denebilir ki o zaman ortaya çıkan Yahudilikle şu anki arasında da ciddi bir fark var.

Fakat daha genele dokunmak gerekirse de İbrahimi monoteist dinlerden birkaç bin sene önce bile erken dönem Hinduizmi ve Şintoizmi (bugün hala uzantıları yaşayan dinler) vardı; dönemin Antik Mısır ve Anadolu ile Mezopotamya dinleri (bugün artık yoklar) de vardı.

Tüm Reklamları Kapat

281 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close