Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hurhu Ruku
Üye
1

Herşey hiçliğe çıkıyorsa ne için yaşıyoruz?

2,763 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Damla Şahin
Damla Şahin
842K UP
Felsefe Öğrencisi

Merhabalar,

Aslında soru çok boyutlu. Çünkü "neden" ile başlayan soruları çeşitlendirmemiz mümkün. Bir gün yok olacaksak neden sanat yapıyoruz, neden bilimin farklı dallarına katkıda bulunuyoruz, neden evreni anlamaya çalışıyoruz?

Temel olarak yaşamı bir alışkanlık haline dönüştürdüğümüzde bu tür soruları pek önemsemiyoruz. Sormaya başladığımızda ise bir cevap almak istiyoruz. Kişisel fikrim, aslında yaşama amacı olan canlılar olduğumuz. Yani istesek de istemesek de bir amacımız var. Bu amaç, genel olarak bizi en kötü durumda bile en iyiye yönlendirmeye çalışıyor. Hastalandığımızda sağlıklı olmayı amaçlıyor ve bunun için çeşitli adımlar atıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanı sıra mutsuz olduğumuzda hüzünlerimizi dağıtmak istiyoruz. Bu durumun bir gün öleceğimizi bilmemize rağmen hâlâ bir şeylere sarılıyor olmamızda da kendisini hissettirdiğini düşünüyorum. Belki de amacımız, Platon'un da belirttiği gibi iyi ideasına ulaşmak. Mutluluğu da bu şekilde bulacağımızı düşünüyoruz.

205 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Ölüm sonrasıyla ilgili somut bir bilgimizin olmadığını kabul etmek zor geliyor. O nedenle kutuplaşmış bakış açılarından bazıları mutlak bir sonsuz yaşama, bir diğer ucu da, ölüm sonrası yaşamın asla olmadığı yargılarına saplanıp kalmış görünüyorlar.

Bilmiyoruz.

İnsan olarak bir konuda bilgiye sahip olmamanın verdiği şüphe tereddüt yerine, bunu sümenaltı edecek bir KANAAT üretmek daha konforlu gelmekte bireylere. Bu korkudan öyle uzaklaşmak için öyle güçlü bir kanaat üretmeliyim ki, beni ondan uzak tutsun.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçeği kabul etmek, kendi şartlarında anlamaya çalışmak, psikolojik olarak bizi zorlayabilir. Bilinç, yaşamda kalmayı temel aldığı için, bizi yaşamda tutacak kaçış savunma mekanizmalarını daima çalıştırmakta. İnsan olarak bir konuda yargıya sahip olma (delilsiz bir konuya ikna olmak) konusunda ciddi bir yatkınlık söz konusu.

Herkes, hayatı kendi ürettiği anlam üzerinden tanımlıyor ve değer yüklüyor. Bu nedenle her bireyin yaşam amacı farklı olabilir. Yaşamda kalma motivasyonu farklı olabilir, hatta olmalıdır. Kendini keşfetme, anlamaya çalışma, bilimsel ve felsefi konularda belli bir seviyede uzmanlaşma çabasında olmuş bir kişi, yaşamla ilgili derin arayışlarda bulunabilir. Böyle kişiler, ARAYIŞLARInı sürdürerek, bazı anlamlara ulaşabilirler. Bu inanılmaz önemli bir yolculuktur. Neden var olduğu üzerine yeterli mesai harcamamış bir insan, neden öldüğünü de bilemeyecek ve yaşam adlı bilmediği konuyu hiçe saymış olacaktır. Kişi, kendi potansiyelini zorlayıp, sonuna kadar araştırmadığı sürece, yaşamın anlamı üzerine analiz yapma hakkını kendinde bulmamalıdır içsel tutarlılığı açısından.

300 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close