Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Zubar
Yunus Zubar
114K UP
Üye
5

Herhangi bir gök cisminin etrafındaki diğer gök cisimleri artarsa, her birine uyguladığı kütle çekim kuvveti düşer mi?

Mesela güneş. Etrafında 8 değil de 5 gezegen olsaydı, her birine uyguladığı çekim kuvveti artar mıydı? Veya güneşin yörüngesinde, her birinin kütlesi şu an var olan 8 gezegenin ortalaması kadar olan 13 gezegen olsaydı, o zaman gezegen başına düşen çekim kuvveti azalır mıydı?
393 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
128K UP
Öğrenciyim

Soruya diğer gök cisimlerinin birbirlerine uyguladığı kütleçekim kuvvetinin ihlal edildiği ve ihlal edilmediği iki durum üzerinden bir yorum getirebiliriz. Öncelikle diğer kütleçekimsel etkileri ihlal edecek olursak atom çekirdeğinin orbitallerinde ki elektronların artması ile elektronlara uygulanan çekim gücünün azalması durumunun aksine kütleçekimsel bir kayıp olmaz. Bu durumun sebepleri arasında kütleçekimin esas olarak sadece ama sadece kütleye bağlı olması bulunur (Yük veya parite gibi değerlerin aksine). Kütleçekim olayını açıklamak için kullanılan modellerin matematiksel formüllerinde söz edilene benzer bir değer veya diferansiyel bulunmamaktadır. Örnek vermek gerekirse Newtonun yer çekimi formülü:

Fg=Gm1m2/d2

şeklinde ifade edilir ve formülden de anlayabileceğimiz üzere kütleçekim sabiti olan G götürüldüğünde kütleçekim etkisi kütlelerin büyüklükleri ve aralarında ki uzaklığa bağlıdır[1]. Uzay zamanın bükülmesi ile kütleçekimini açıklayan Einstein'ın veya sanal parçacıklar olan ve 2 spin değerine sahip olan tensör bozon gravitonların gravitasyonel dalgaları taşıması ile kütleçekimi açıklayan Kuantum Kütleçekimi de etkileşim hakkında söz edilene benzer bir yorumda bulunmaz. İkinci durumda yani diğer gök cisimlerinin kendi aralarında bulunan kütleçekim etkisi ihmal edilmediğinde ise daha karmaşık bir tablo oluşmaktadır. Diğer cisimlerin birbirlerine göre konumu veya kütlesine bağlı olarak değişebilen kuvvetler cisimlerin kütleçekim etkisini ölçtüğümüz ana cisim ile aralarında bulunan mesafeyi değiştirebileceği için kütleçekim etkisi de değişebilir. Veya cisimlerin diğer kütleçekim etkilerine bağlı olarak anlık hızlanması ve yavaşlaması göreceli kütleleri üzerinde farka sebep olacağından az da olsa bir farka sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

m=m0/√(1-v2/c2)

Fakat bu durumda da kütleçekimin bağlı olduğu esas durum cisim sayısı değil ana cisim ile yörüngede bulunan cisimler arasında bulunan mesafe veya cisimlerin kütleleri olacaktır.

Kaynaklar

  1. Union University. What Is Gravity And Where Is It The Strongest In The United States? | Science Guys | Union University, A Christian College In Tennessee. (1 Ocak 2003). Alındığı Tarih: 6 Şubat 2024. Alındığı Yer: Union University | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eymen Karademir
Bilimsever

Hayır düşmez, çünkü kütleçekim uzay-zaman dokusunun bükülmesinden kaynaklı deneyimlenen bir "kuvvet" ve bu "kuvvet" madde sayısına göre dağılmıyor. Eğer bir cismin yanına o cisimden hafif bir cisim gelseydi (dünyanın yanına marsın gelmesi gibi) dünya marsa mars da dünyaya kütleçekim kuvveti uyguladığı için birbirlerine hızlı şekilde çarpardı, dünyanın kütleçekimi aya ve marsa dağılmazdı yani.

Umarım yardımcı olabilmişimdir 🙂

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close