Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Halime Aba
Üye 5 Temmuz 2022 3 Cevap
2

Her yanıp sönen parlak gök cismine gezegen diyebilir miyiz?

İnternette yanıp sönen çok parlak yıldızlara gezegen denildiği gibi bir bilgi hakim hatta bunlardan biri de bu yıldızlardan birinin Venüs ya da Jüpiter olduğu yönünde peki bizler her parlak ve yanıp sönen gök cisimlerine gezegen diyebilir miyiz?
887 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yusuf Akyıldız
Lise Öğrencisi 5 Temmuz 2022

Zaten gezegenler yanıp sönmezler eğer bir gezegene bakacak olursanız onun yanıp sönmediğini ışığının hiç kesilmediğini görebilirsiniz yıldızlar ise gezegenlere göre bizden çok daha uzakta olduğu için ışıkları kesik kesik gelir ve yanıp sönüyormuş gibi gelir. Yıldızları ve gezegenleri ayırt etmenin en kolay yolu budur. Yıldız ve gezegenleri ayırt etmenin başka bir yolu ise konumlarının yıl içerisinde değişmesidir. Dünya'nın Güneş etrafında ki dönüşünden dolayı yıldızların da gözüktükleri konumlar değişir fakat bu çok küçüktür. Fakat gezegenler Güneş etrafında dönerken konumları daha belirgin şekilde değişir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 5 Temmuz 2022

Yıldız ve gezegen, gayet net tanımlamalara sahip astronomik oluşumlar. Pek kısa bir site araması ile bu tanımlara ulaşabilirsiniz.

Sorunuza kısaca cevap verecek olursak, hayır. Her parlak ve yanıp sönen gök cismine gezegen diyemeyiz. Diyenlerin var olduğunu biliyoruz ama en azından temel düzeyde astronomi bilgisine sahip olan bizler demiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 22 Nisan 2023

Şehir ışıklarından uzak ve bulutsuz gecelerde, konumlarının durumuna göre sadece 5 gezegeni gözlemleyebiliriz (Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn). Antik çağlardaki gözlemcilerin, gök semadan bağımsız hareket edebilen bu gök cisimlerine gezgin, gezegen anlamında isim vermeleri bu nedenledir. Güneş Sistemindeki diğer gezegenleri ise ancak teleskop yardımı ile gözlemleriz. Güneş Sistemi dışındaki öte gezegenleri ise çıplak gözle veya teleskop yardımı ile gözlemlemek imkansızdır. Ama varlıklarını farklı yöntemler ile tespit edebiliriz. İlk tespit edilen öte gezegenler, yıldızının önünden geçerken düzenli aralıklarla yıldız ışığını azalttıkları için tespit edilebilmişlerdir.

Semaya baktığımızda bize uzak olan yıldızların ışığının yanıp sönmesi konusu ise; fotonların dalga özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bu gözlemlediğiniz nesneler gezegen değil, yıldızdır.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close