Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Beyza Yalçın
Beyza Yalçın
121K UP
19 Haziran 2023 Üye
11

Her şeye saygı duyulur mu?

Herkesi sevmek zorunda değilsin ama herkese saygı duymak zorundasın deniliyor ya, buna katılıyor musunuz? Kendi şahsi kanaatim, katılmıyorum. Bence her şeye, her fikre saygı duyulmamalı.
2,183 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Şafak Aki
Şafak Aki
84K UP
20 Haziran 2023 Deneyim

Bana öyle geliyor ki "her şeye saygı duymak" aslında hiçbir fikrim yok demek ile eşdeğer. Kapsayıcı olma iddiası bu noktada temelsiz duruyor. Bence böyle bir "saygı" samimiyet içermiyor. Çünkü her şey doğaya, topluma, insana uygun değildir. Her düşünceye, her eyleme saygı duyulamaz. Mesela Adolf Hitler'e saygı duyamazsınız. (Tabi kötülüğe özel bir ilginiz yoksa.) Dolayısıyla taraf olmak önem kazanıyor. Ancak taraf olmak yaşadığımız post-modern çağda çoğu zaman hoş karşılanmasa ve şuursuz bir militanlığı çağrıştırsa da aslında etrafımızdaki meseleler ile ilgili bir bakış açısı geliştirmek demek: Kendi yaşamımıza müdahale etmek, "bu hayatı nasıl yaşamalıyım" sorusunu sormak; bu hayatı yaşarken bizi ilgilendiren bireysel, toplumsal, ahlaki, siyasal, sosyal sorunlar karşısında bir tavır geliştirmek ve kendi sözümüzün olması demek.

Santiago Ramon y Cajal'a yer verelim:

Düşmanın yok mu? Nasıl olmaz? Yoksa sen hiçbir zaman doğruyu söylemedin mi? Sen hiçbir zaman adaleti tercih etmedin mi?

Tüm Reklamları Kapat

(Ve Günler Yürümeye Başladı - Eduardo Galeano)

155 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatih Barış Gök
27 Haziran 2023 OKUR

Bence herkese saygı duyulmaz çünkü saygı bir değerdir ve bu değer de hak edene verilir. Bize daima büyüklere saygılı olmamız söylenir ama daima saygı demek bir yerde kendinden de vermeye kadar ileri gider ve bu da bize zarar verir, tüketir. Saygı karşılıklı yapılırsa ancak bir anlamı olur. Küçük-büyük fark etmez, bize saygı duyuluyorsa onlara da saygıyı esirgememek lazımdır. Fikirlere gelince, bence her fikre saygı duyulmayabilir ama katılmasak da saygı duyulacak fikirler vardır. İkisini birbirinden ayıran şey ise yine saygıdır. Bu şu demek: Sana saygı duyan kişinin fikrine katılmasan da hatta yanlışlarını, eksiklerini kendince kanıtlayabilsen de kabul etmiyorsa onun sana duyduğu saygı nedeniyle onun fikrine saygı duy çünkü bu kibarlıktır. Ama senin fikrini aşağılıyorsa yani saygısızlık ediyorsa sen neden saygıduyasın ki? Aslında tek bir kural var: Yalnızca kendine saygı duy, o zaman doğal olarak başka kime saygı duyman gerektiğini bileceksin.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdurrahman Aygün
19 Haziran 2023 Astronomi hakkında önemli bilgilere sahibim

Kesinlikle hayır.

Her fikre saygı duyarsan büyük karışıklık çıkar. Mesela biri çıkıp Güneş Dünya'nın etrafında dolanıyor derse buna saygı duyulmaz. Çünkü Güneş'in Dünya etrafında dolanmadığı kesin olarak kanıtlanmış bir şey bunu inkar eden kişiye saygı duyman tüm bilim insanlarına hakarettir. Bunun gibi fikirlere saygı duymak doğru değildir.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
𝓩𝓮𝓱𝓻𝓪 𝓔𝓶𝓲𝓷𝓵𝓲
19 Haziran 2023 Öğrenci

Bence de herşeye saygı duymak zorunda değiliz. Yani bu zorunluluk olmamalı. Eğer saygı duyulacak bir şey değilse ben bunu zorunlu olarak görmem. Mesela birisi 'ben ateistim' derse ben buna saygıyla yanaşmam çünkü ben dine inanıyorum teistim. Yani herkesin şahsi fikri. Kiminin saygı duymayacağı bir şey,başka biri için saygıdeğerdir.

Güzel bir örnek daha vereyim. Bir çocuk mühendislik okuyordur ama babasına 'baba ben ressam olmak istiyorum'der. Baba buna saygı duymaz,çocuğu zorlar mühendis olmaya. Ama belki anne karşı çıkmaz da saygı duyar.

Benim şahsi görüşüme göre bu biraz da çıkarlarımıza bağlı -yani işime gelirse hesabı- yani çocuğun ressam olması belki de babasına,onun çıkarlarına uygun değildir. Belki oğlu bu meslekte çalışırsa namının batacağından korkar.

Tüm Reklamları Kapat

Hem eğer o kişi benimle aynı düşünceye sahip değilse,farklı düşünüyorsak 'Ayy,her şeye saygı duymak zorundayım' diyerekten ona saygı duymak gibi bir zorunluluğumuz yok. Gerçekten saygı duyulmaya değer şeylere saygı duymalıyız bence. ama bu o demek değildir ki kimse kimsenin fikrini dinlemeyecektir.

Umarım bir faydam dokunmuştur.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
21 Haziran 2023 Bilim ve felsefe okuru

Saygı duymakla ne kastedilir. Açılımı şudur 'sana katılmıyorum ama fikrine yine de saygı duyuyor senin fikir özgürlüğünü savunuyor ve koruyorum. Senin fikirlerini değiştirmen için kendi fikirlerimi sana karşı ileri sürmek dışında sana karşı zor ve zorbalık yapmayacağım' demektir. Bu yüzden ne kadar saçma absürd de olsa saygı duymak zorundasınız. Fikre karşı fikirle mücadele edilir. Bu da fikir özgürlüğüdür zaten. Elbette birileri sizin fikir özgürlüğünüzü yok etmek için kendi fikirlerini eyleme ve zorbalığa dökmeye kalkarsa sizin de aynı biçimde buna karşılık verme hakkınız saklıdır. (Kısas) Fikirler fikir dünyasında kaldığı ve eylemsel olarak kimsenin kimseye zarar vermek için veya özgürlüğünü ihlal etmek için kullanamadığı durumlarda zararsızdır. Ama pratikte zararlı bir fikir örgütlenmeye başlayıp çoğunlukça savunulmaya başlarsa bu durumda azınlık fikirlerin riskleri orada artmaya başlar. Buna karşı güvence oluşturmak da elbette en önemli konudur. Bunu sağlayabilmek bugün ki gibi anayasal sistemlerin varlığı ile mümkündür. İşte bu yüzden anayasaya aykırı davranmak şiddetle kınanmak ve yapan kişiye hiç bir biçimde saygı duymamak için yeterli ve kesin bir sebeptir. Çünkü bu gibi kişiler bir yerdeki düzenin temeliyle oynamış olarak din literatüründe fitne veya bozgunculuk (düzen /denge bozuculuk ve adaletsizlik ) denen şeyin ta kendisini yapmış olurlar. Bu gibi kişilerle mücadele (kendi fikirlerinize benzer bir fikirde olsa bile) bu yüzden bir insan için en ahlaki konudur. Bu kişilere asla saygı duymamak gerek kendi fikrinizde olsalar bile. Çünkü bu gibi kişiler erdemsiz davranarak sistemin kendilerine tanıdığı hakları kötüye kullanarak kendi gibi düşünmeyenlere saygı duymamış olurlar ki bu şekilde asla saygıyı hak etmezler. Bu durum modern demokrasiler için en önemli sorunu yaratır. Çünkü fikir özgürlüğü tanımak bir yandan erdemsiz (kötü niyetli) kişiler için suistimal yolunu da açmış olur. Yani sistemin kendisine (demokrasiye )düşman bir fikre fikir özgürlüğü tanımak ilerisi için sistemin suistimal edilme ve sonlandırılması riskini taşır. Bu da tam bir maalesef handicaptır.

Sonuç olarak fikirlere saygı bu nedenle duyulmalı ama bu saygı ancak suistimal edilmediğinde hak edilen şeydir. Suistimal başladığı anda ise saygı duymamakta sonuna kadar haklısınız.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close