Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ülvi Bağıyev
Üye 17 Şubat 2024 1 Cevap
4

Her geçen saniye gözlemlenebilir evrenimiz genişliyor mu?

Mantıken her geçen bir saniye dünyamıza yeni ışık fotonları ulaşıyor ve zaman geçtikkce bu fotonların geldiği mesafe de artıyor . Bu da gözemlenebilir evrenimizin durmaksızın genişlediği anlamına gelmezmi? (Evrenin genişlemesi değil de bzizm gözlemleye bildiğimiz evren)
254 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 17 Şubat 2024

Zaman ilerledikçe gözlenebilir evrenimizin çapı artmıyor. Bunun temel nedeni bize en uzaktaki cisimlerin bizden ışık hızından daha hızlı uzaklaşması. Bir örnek ile açıklarsak: 30 milyar ışık yılı ötede olan bir cismin fotonu yola çıktığında Dünya'ya ulaşmaya çalışacaktır ancak, ışığın kat etmesi gereken yol sürekli ışık hızından daha hızlı genişlediği için foton Dünya'ya asla ulaşamaz. Aşağıdaki resmi inceleyin ve resimdeki ifadelerin açıklamasını yapalım.

Gözlenebilir Evren
Gözlenebilir Evren

İlk sınırımız Hubble Küresi: Önce Hubble sabitini bilmemiz gerekir; az önce bahsettik evren genişliyor, ve uzaklığa bağlı belli bir hızı var, işte bu genişleme hızına Hubble sabiti diyoruz fakat, zaman ilerledikçe hızlanma artıyor dolayısı ile bu sabitte zaman içinde değişecektir. Bu güncel sabite göre 14 milyar ışık yılı ötede bulunan bir cismin uzaklaşma hızı 300.000 Km/sn olduğu hesaplandığına göre bu sınırın ötesindeki cisimlerin ışığına ulaşamayız.

Olay Ufku: Az önce Hubble sabitinin sabit olmadığından bahsettik. Geçmişte bu sabit daha küçük olduğun göre ve fotonların da bize geçmişten geldiğini düşünürsek gelecekte bir miktar daha alandan ışığın bize ulaşabileceğini düşünebiliriz. Bu yarı çap yaklaşık 16 milyar ışık yılı.

Tüm Reklamları Kapat

Parçacık Ufku: Fotonların kaynağının evrenin oluştuğu ilk dönemlerde meydana geldiğini düşünürsek ve teleskoplarımızla ne kadar uzağa bakarsak o denli geçmişi gördüğümüze göre bu ışığı gözlemleme şansımız oluyor. Elbette bunun da bir sınırı var 46,5 milyar ışık yılı.[1]

Kaynaklar

  1. S. Duygulu. Kozmik Işık Ufku Ve Gözlemlenebilir Evren • Kozmik Anafor | Türkiye'nin Astronomi Kaynağı. (10 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 17 Şubat 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close