Zaman ilerledikçe gözlenebilir evrenimizin çapı artmıyor. Bunun temel nedeni bize en uzaktaki cisimlerin bizden ışık hızından daha hızlı uzaklaşması. Bir örnek ile açıklarsak: 30 milyar ışık yılı ötede olan bir cismin fotonu yola çıktığında Dünya'ya ulaşmaya çalışacaktır ancak, ışığın kat etmesi gereken yol sürekli ışık hızından daha hızlı genişlediği için foton Dünya'ya asla ulaşamaz. Aşağıdaki resmi inceleyin ve resimdeki ifadelerin açıklamasını yapalım.

İlk sınırımız Hubble Küresi: Önce Hubble sabitini bilmemiz gerekir; az önce bahsettik evren genişliyor, ve uzaklığa bağlı belli bir hızı var, işte bu genişleme hızına Hubble sabiti diyoruz fakat, zaman ilerledikçe hızlanma artıyor dolayısı ile bu sabitte zaman içinde değişecektir. Bu güncel sabite göre 14 milyar ışık yılı ötede bulunan bir cismin uzaklaşma hızı 300.000 Km/sn olduğu hesaplandığına göre bu sınırın ötesindeki cisimlerin ışığına ulaşamayız.
Olay Ufku: Az önce Hubble sabitinin sabit olmadığından bahsettik. Geçmişte bu sabit daha küçük olduğun göre ve fotonların da bize geçmişten geldiğini düşünürsek gelecekte bir miktar daha alandan ışığın bize ulaşabileceğini düşünebiliriz. Bu yarı çap yaklaşık 16 milyar ışık yılı.
Parçacık Ufku: Fotonların kaynağının evrenin oluştuğu ilk dönemlerde meydana geldiğini düşünürsek ve teleskoplarımızla ne kadar uzağa bakarsak o denli geçmişi gördüğümüze göre bu ışığı gözlemleme şansımız oluyor. Elbette bunun da bir sınırı var 46,5 milyar ışık yılı.[1]
Kaynaklar
- S. Duygulu. Kozmik Işık Ufku Ve Gözlemlenebilir Evren • Kozmik Anafor | Türkiye'nin Astronomi Kaynağı. (10 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 17 Şubat 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı