Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilgi İglib
Üye 12 Ağustos 1 Cevap
1

Hayvanların kobay olarak kullanılması ne kadar doğru?

Dr.Alexis Carrel hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarını, yapıları onlarınkinden çok farklı olan insanlar üzerinde tatbik etmenin çok tehlikeli olabileceğinden bahsediyor. Bu konuda neler söylersiniz? Sorumda bunun etik olup olmadığını değil tıbbi doğruluğunu araştırıyorum, etikliği başka bir tartışma konusu
181 görüntülenme
Hayvanların kobay olarak kullanılması ne kadar doğru?
Hayvanların kobay olarak kullanılması ne kadar doğru?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 12 Ağustos

Hayvan araştırmalarından elde edilen sonuçların insanlara uygulanabilirliği bilim dünyasında tartışmalı bir konudur. Hayvan modelleri hastalık mekanizmalarını anlamak ve tedaviler geliştirmek için geleneksel olarak önemli olmuştur ancak bu modellerin insan sonuçlarını öngörme değeri sınırlı ve genellikle tutarsızdır. Örneğin hayvan testleri insanlarda ilaç güvenliğini yaklaşık %86 doğrulukla tahmin eder ancak bu oran kullanılan spesifik organ sistemi ve hayvan türüne bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Fizyolojik farklılıklar nedeniyle hayvan modellerinden insanlara bulguların aktarımı zorluklarla doludur ve klinik deneylerde sıklıkla başarısızlıklara yol açar. Hayvan testlerinin yeri olsa da giderek artan kanıtlar tıbbi araştırmalarda doğruluğu artırmak için bu testlerin gelişmiş in vitro testler ve hesaplamalı modeller gibi daha öngörücü hayvan dışı yöntemlerle desteklenmesi veya hatta değiştirilmesi gerektiğini göstermektedir.[1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. S. B. Green. (2015). Can Animal Data Translate To Innovations Necessary For A New Era Of Patient-Centred And Individualised Healthcare? Bias In Preclinical Animal Research. BMC Medical Ethics, sf: 1-14. doi: 10.1186/s12910-015-0043-7. | Arşiv Bağlantısı
  2. rich. Animal Tests Yield Misleading Results: Education And Debate In Bmj Usa - Safer Medicines. (15 Ekim 2005). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Safer Medicines | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Domínguez-Oliva, et al. (2023). The Importance Of Animal Models In Biomedical Research: Current Insights And Applications. Animals, sf: 1223. doi: 10.3390/ani13071223. | Arşiv Bağlantısı
  4. Understanding Animal Research. Safety Testing And Animal Research. Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Understanding Animal Research | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close