Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kubilay Bayraktar
Üye
5

Hayvanların dilini çözebilecek miyiz?

Bir gün hayvanlarla aynı insanlarla kurduğumuz iletişim gibi bir iletişim kurabilecek miyiz? Onların her çıkardığı ses bizim dilimize, bizim çıkardığımız her ses/dalga onların diline çevrilebilecek mi? Yani hayvanların bir dili var mıdır?
1,346 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bilim Ve Toplum
araştırmacı

Hayvanlarda dil

Hayvan çağrıları dil olarak kabul edilmez, çünkü çağrılar yiyecek arama faaliyetleri, çiftleşme ve yırtıcıya karşı uyarı gibi sinyallerle sınırlı. Tüm insan dillerinin ortak özelliği olan üretkenlikten (psikodilbilimsel terimle) yoksunlar. İnsanlar bir anlamı iletmek için farklı kelimeleri birleştirerek yeni ifadeler oluşturuyor. Hayvan çağrılarının anlamı ise sabittir. İnsan dilindeki soyut ve karmaşık fikirlerin ifadelerinin sınırı bulunmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte hayvanlar da beden dili iletişimine sahip. Hayvanlar kelimeyle konuşma yeteneğine sahip değilse de konu beden dili olduğunda insanlarla hemen hemen aynı şekilde iletişim kurabiliyor. Sesli çağrılar, jestler, hareketler ve koku gibi iletişim yöntemleri itibariyle hayvanlarda iletişim çoğunlukla sözsüzdür.

İLGİLİ: Robert H. Goddard | Roketin mucidi bilim adamının hayatı

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar neden konuşamıyor?

Hayvanlar neden insanlar gibi konuşamıyor? Hayvanlardaki konuşma eksikliğini anlamak için insanın neden konuşabildiğine bakabiliriz.

Hem insan hem de hayvanlar akciğer, boğaz, gırtlak, dudak ve dil gibi ses üreten organlara sahip. Fark, bu organların konuşmamızı mümkün kılan hareketlerinde ve göreceli konumunda gizli.

Konuşurken ciğerlerimizden kontrollü bir hava akışı vardır. Bu hava daima larenks yani gırtlaktan geçerek ağızdan çıkar. "Ses kutusu" denilen gırtlak kıkırdak ve kastan oluşur ve üzerinde 'ses telleri' denilen gerilmiş bir zar vardır. Hava ses tellerine ulaştığında titreşir ve ses oluşur. Yüksek veya düşük perdeli ses üretmek için ses telini gevşetebilir veya gerebiliriz. Şimdi şaşırtıcı gelecek ancak hayvanların hırlamak, miyavlamak, cıvıldamak ve cırlamak için kullandığı mekanizmanın/donanımın aynısıdır…

İLGİLİ: Sonik patlama neden ve nasıl oluyor?

Boğazdan gelen ses, dilimizin ve dudaklarımızın hareketiyle şekillendiği ağzımıza ulaşıyor. Şimdi dudakların veya dilin hareketini içermeyen herhangi bir harf düşünün… Yoktur.

Bilimsel cevabı

Ape (kuyruksuz maymun) ve insan ses yolu.

Tüm Reklamları Kapat

Ape (kuyruksuz maymun) ve insan ses yolu.

Milyonlarca yıl içinde evrimleştikçe seslere daha iyi biçim vermemizi sağlayan birçok özelliğimiz değişti ve gelişti. Ağız küçülmeye ve boyun uzamaya başladı. Alt çene daha az çıkıntılı ve daha esnek hale gelerek hareket kabiliyeti arttı. Çenenin konuşmadaki katkısını daha iyi anlamak için biraz egzersiz yapın. Ağzınız açıkken ve çenenizi sabit bir pozisyonda tutarken sadece dilinizi ve dudaklarınızı hareket ettirerek yüksek sesle harfler söyleyin. Hile yok. Bu yolla b, f, m, p, o gibi harfleri söyleyemezsiniz. Bu harfleri söylemek için çenenizi iyice açmak ve dudaklarınıza şekil vermek zorundasınız.

İLGİLİ: Oksijen hakkında temel bilgiler

Çenemiz küçüldükçe, dil boğazın içine itildi ve gırtlağın aşağı doğru hareket etmesine neden oldu. Artık dil ve gırtlak için daha fazla yer olduğundan boyun uzadı. En yakın hayvan akrabalarımız olan şempanzeler dahil diğer tüm hayvanlar ses yolunun (dil, ses teli, dudak ve çene) esnekliğinden yoksun olduğundan insan dili gibi ifadelere benzer karmaşık sesler üretemiyorlar.

Konuşmanın bu motor yönü bir yana, insanlar gelişmiş neokorteks (beyin kabuğu) sayesinde bir anlamı iletmek için kelimeleri sıralayabiliyor. Beynin dille ilgili gelişmiş bölümleri olan Broca ve Wernicke bölgeleri konuşmamızı mümkün kılmaktadır. Ayrıca son kanıtlar FoxP2 adlı bir genin insana hayvandan farklı olarak konuşma yeteneği verdiğini göstermiştir.

541 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ceren Akgün. Hayvanlarda Dil. (25 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2022. Alındığı Yer: ungo | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Defne Soylu
Defne Soylu
3,442 UP
Araştırdığım konular arasında bu da var.

Selamlar, ben de bu soruyu merak etmiştim. Hatta, hayvanların kendilerine özgü bir dili olabilir mi diye düşünmüştüm. Evet, biz onları anlayamasak da, hayvanların kendilerine özgü dilleri vardır.

Bir mesajı iletmek için her zaman kelimelere ihtiyaç yoktur. Hiç masanın karşısındaki arkadaşınızla özel bir şaka paylaştınız mı? Tek yaptığın onlara kendini beğenmiş bir gülümseme vermekti. Hayvanlar kelimelerle konuşma yeteneğine sahip olmasalar da, insanlarla hemen hemen aynı şekilde iletişim kurabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlarda sözcükler olmasa da, jestler, hareketler, sesli çağrılar ve koku alma duyuları gibi başka yöntemlerle iletişim kurarlar. Kısacası, iletişimlerinin çoğu sözsüzdür.

Eğer ses çıkarabiliyorlarsa neden konuşamıyorlar?

Basitçe, donanımlarında bunu yapacak esnekliğe sahip olmadıkları için! Hayvanlarda eksik olan şeyleri anlamak için insanların neden konuşabildiğine bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Hem insan hem de hayvanlar, akciğer, boğaz, gırtlak, dudak ve dil gibi ses üreten organlara sahiptir. Fark, konuşmamızı mümkün kılan bu organların hareketlerinde ve göreceli konumlarında yatmaktadır.

Kelime söyleme büyüsü

Boğazdan gelen ses ağzımıza ulaşır ve burada dil ve dudaklarımızın hareketiyle şekillenebilir. Sesi dudaklarınızın veya dilinizin hareketini içermeyen herhangi bir alfabe düşünün… Bahse girerim yapamazsınız!

Tüm hayvanlar, insan dili gibi ifadelere benzeyen karmaşık sesler üretmek için ses yollarının (dil, akorlar, dudaklar ve çene) esnekliğinden yoksundur.

Kaynaklar kısmına çok güzel bir site bırakacağım. Oraya bakarsanız daha iyi anlarsınız. Gerçekten bilgiyi çok güzel veriyor.(Yabancı bir site ama İngilizceniz çok kötü değilse, anlarsınız diye düşünüyorum.)


Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Do Animals Speak?. (26 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2022. Alındığı Yer: Science ABC | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close