Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eren Ovalı
Eren Ovalı
3,116 UP
Üye
4

Hayvanlarda zaman algısı nasıl işliyor?

Mesela bir kürdanın devrilme süresi ve hızı bir karıncanın veya insanın algısında farklılık gösterir mi?
885 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sefa Ateş
Sefa Ateş
7K UP
Öğrenci

Kuşkusuz her canlının ne zaman uyuyup ne zaman uyanacağını söyleyen, yani bedensel faaliyetlerini yürütmesini sağlayan bir "iç saatleri" vardır, buna sirkadyen ritim denir. Bazı araştırmalar bu iç saatin metabolizma ile alakalı olduğunu söyler. Bütün türler için geçerli olmasa da metabolizma hızı yüksek olan canlılar zamanı daha yavaş algılarken, metabolizma hızı düşük olanlar ise zamanı daha hızlı algılar. Başka araştırmalar ise canlılardaki zaman algısının beynin bilgiyi işleme hızı ile ters orantılı olduğunu gösterir, bu "Flicker Füzyon Frekansı" denilen bir metot ile bulunmuştur. Mesela sıradan bir oda lambası saniyede 50 kez yanıp sönmesine rağmen biz insanlar onu sürekli yanıyor olarak algılarız. Eğer ki beynimiz bilgileri daha hızlı işleyip lambanın yanıp söndüğünü fark edebilseydi zaman bizler için daha yavaş akmış olurdu. Bir yanıp sönmenin fark edilemeyeceği seviyeye "kritik eşik değer" denilmektedir. Bu değer insanlarda 60 hz iken köpeklerde 80 hz'dir, yani köpekler zamanı bizden daha yavaş algılamaktadır. Örnek olarak bir sineğin kritik eşik değeri 250 hz'dir, bu da bizim bir sineği yakalamak için elimizi uzattığımızda sineğin nasıl bu kadar rahat kaçtığını açıklıyor. Biz her ne kadar elimizi çok hızlı uzattığımızı düşünsek de sinek elimizi ağır çekimde görüp kendisine kaçacak zamanı çok rahat yaratabiliyor. Yani kısaca kritik eşik değeri ne kadar yüksekse canlılar zamanı o kadar yavaş algılıyor. Sonuç olarak; evet, bir kürdanın devrilme süresi ve hızı bir karıncanın veya insanın algısında farklılık gösterir.

[1][2][3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Beynin Zamanla İmtihanı. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Kumbara Dergisi - Türkiye İş Bankası A.Ş.. Hayvanlarda Zaman Algısı | Kumbara Dergisi. (8 Şubat 2021). Alındığı Yer: Kumbara Dergisi - Türkiye İş Bankası A.Ş. | Arşiv Bağlantısı
  3. My Animals. Hayvanlar Zamanın Akışını Algılayabilir Mi?. (26 Eylül 2020). Alındığı Yer: My Animals | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Araştırmalar metabolizması hızlı olan canlılarda zaman (akış) algısının yavaşladığını gösteriyor.[1] Özellikle sinek yada sivrisinek gibi küçük canlılar haraketleri insandan 4 kat daha yüksel algılama kapasitesine sahip. Bizim sineği tutmak için hızlıca salladığımız elimiz onlar için ağır çekimde haraket ediyor. O yüzden çok kolay kaçabiliyorlar. Televizyon sürekli olarak ekranı tazeleyerek video görüntüsü oluştuyor. Biz bu tazelemeyi (bize göre hızlı olduğu için) hiç farketmezken, boyut olarak insandan küçük canlılar ekranı yanıp sönen, değişen resimler olarak algılıyorlar.

Metabolizma insan ömrü boyuncada değişken çocukken hızlı, yaşlandıkça yavaşlıyor. Yapılan araştırmalar yaşlı insanların zaman algısının daha hızlı olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

109 görüntülenme

Kaynaklar

  1. https://www.facebook.com/PAMediaGroupUK/. Time Passes More Slowly For Flies, Study Finds. (16 Eylül 2013). Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close