Merhaba Zeynep,
Yıllardır yapılan gözlemler sonucunda (özellikle sıcakkanlı hayvanların) birbirleri ile devamlı etkileşim içinde olduğu görülmüştür. Bu etkileşimler kimi zaman rekabet kimi zaman da yardımlaşma gibi farklı sebeplerle yaşanmıştır.
Bir hayvanın doğumu itibariyle ilk etkileşimi ise annesi ile olur. Yavru bakımı görülen hayvanlarda anne canlı yavruyu yalnızca beslemekle değil, onu yaşamının ileriki dönemlerine de hazırlamakla görevlidir. Yavrular yeterli olgunluğa ulaştığında anneleri/sürüleri aracılığıyla deneyim kazanmaya başlarlar ve bu deneyimler onların yaşama şansını arttıracaktır.
Örnek verecek olursak orkalar(katil balina), sürüdeki yavruları toplayarak ava götürür ve hepsine uygulamalı olarak avlanmayı öğretir. Benzer durumlar kaplan, çakal gibi çokça türde de görülür. Yalnızca avlanma değil, oyun oynama gibi içgüdüsel olmayan ancak hayvanlar arasında görülen davranışlar da onların etkileşimi ile birbirlerine öğretilir.
Çevre şartlarının değişimi ile davranışlarını şekillendiren hayvanlar, öğrendikleri yeni davranış biçimlerini, hayat tarzlarını ve benzeri şeyleri de gelecek nesillere öğretir ki tür devamlılığı sağlanabilsin.
Kaynaklar
- omu.edu.tr. (2021). Hayvanlarda Davranış. OMU. | Arşiv Bağlantısı