Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Hayvalar insan yavrularını sevimli bulur mu?

Daha önce evrim ağacından edindiğim bilgiye göre bize hayvan yavrularının neden sevimli geldiğini öğrenmiştim, aynı durum hayvanlar için de geçerli mi? Evcil köpekler ve kediler, sahipleri doğurduğunda onun bebeği olduğunu biliyorlar mı veya sevimli buluyorlar mı? Evcil hayvanlar zarar vermiyor bebeklere ama vahşi hayvanlar zarar verir mi
366 görüntülenme
Hayvalar insan yavrularını sevimli bulur mu?
Hayvalar insan yavrularını sevimli bulur mu?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
177K UP
Bilim ve felsefe okuru

Emin olarak bir cevap vermeyeceğim ancak bu konuda belirleyici olanın hayvanın kendi iletişim yöntemi olabileceğini düşünüyorum. Mesela köpekler koku duyusunu iletişimde ağırlıklı olarak kullanırlar ve genelde koku ile tanırlar. Bir köpeğin yavrusunu bu açından koku duyusu ile ağırlıklı olarak tanıyacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Bu konuda zaten yani 'kokuların dili' diyebilecegimiz şekilde doğa da hayvanların bölgesel işaretleme veya üreme dönemlerini tanıma ve iletişim kurmada 'feromon' adında ceşitli biyokimyasallara dayalı 'koku mesajları' ile iletişim kurdukları biliniyor. Bu açından bir köpekte görsel veriden çok koku verisinin köpek için daha tanımlayıcı olabileceğini düşünüyorum.

Mesela kuşlardan bir çoğunda görsel yanılmanın daha kolay olabileceği düşünülebilir. . Yani bir kuşu görsel olarak kandırmak kolay olabilir. Çünkü kuşlarda koku ile tanıma yeterince gelişmemiş olabilir. Örneğin bir guguk kuşu yavrusunu başka bir yuvada besletmek için yumurtasını başka bir yuvaya bırakır ve yuva sahibi anne kuş bu durumu hiç fark etmeyebilir. Yuva sahibi anne kuşun yavrularını koku yoluyla tanıması mümkün olsa böyle bir durumda kandırılmasının daha zor olacağını düşünebiliriz. Koku duyusuyla iletişim kuran hayvanlarda tam aksine kandirilma daha zordur belki de mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunları gözetirsek köpeklerin sahiplerini daha çok koku yoluyla tanıdığını veya en azından köpek için iletişimde kokunun daha ağırlıklı önemi olabileceği de düşünülebilir. Bu açıdan köpeğin insan yavrularına karşı durumunda da bunu belirleyici etkilerinin olabileceği düşünülebilir.

Mesela ekteki kaynak haberden alıntı yaparsak bu düşüncelerin doğruluk payı olduğu anlaşılabilir: "Macaristan'daki Eotvos Lorand Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre, köpeklerin beyinleri insan yüzlerini tanımak üzere yapılandırılmamış. Ancak köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar ise yüzleri görsel bir iletişim olarak kullanıyor. Ancak köpeklerin beyin mekanizmaları farklı olduğu için görsel olarak tanımaya yatkın değiller. "[1]

Konuya bu bilgiler çerçevesinde bir bakış açısı geliştirmek ve bunlara göre ele almak düşünülebilir.

Kaynaklar

  1. www.google.com. Bilim Insanları Beyinlerini Inceledi: Köpekler Sahiplerinin Yüzünü Tanır Mı?. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2022. Alındığı Yer: www.google.com | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
177K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bir ek bilgi daha cevap yazdıktan sonra aklıma geldi sorunuza bir başka açıdan da katkı sağlayabilir.

Bilindiği üzere insan beyninde özel yüz tanıma nöronları vardır. Bunlar yüz tanıma konusunda uzman hücreler diyebiliriz. Bu hücreler sayesinde herhangi bir yüz tanındığı gibi belli unsurlari içeren ve yüze benzeyen şekiller de insan yüzü gibi algı oluşmasına neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Yüz konusunda pareidolia örneği
Yüz konusunda pareidolia örneği
Evrim ağacı

Bu resimdeki gibi insan yüzüne benzeyen şekillere beynimiz bu konudaki uzmanlaşmış hücrelerden dolayı görsele bir insan yüzüymüşcesine bir imaj yüklüyor. Dolayısıyla insan zihni görsel veri tanıma konusunda ve yüz şekillerini ayırt etme konusunda oldukça özel diyebiliriz. Tabi bu durum diğer canlılarda için de geçerli. İnsan olarak onların da yüz şekillerindeki unsurlardan (göz, burun, ağız vb.) Dolayı onların da yüzlerini özel bir şekilde ayırt ediyoruz. Dolayısıyla Hayvan yavrularına bakışımızdaki özellikler de bunların da payı olabilir.

Tabi pareidolia (görsel sanrı) sadece yüz şekilleri için geçerli değil. Örneğin bulutlarin şekillerini bazı nesnelere benzetme gibi durumlarımız da buna dahildir. Ancak yüz konusunda özel yüz tanıma hücreleri bu işi daha başka bir noktaya taşıyor diyebiliriz. Bulutlar gibi konularda ise gördüğümüz bir görseli zihin yine tanımaya çalışırken ona zihnimizde yer alan daha önceki imgelerin imajını yükleyebiliyor. Yani önceki görsel imgeleme ile zihnimiz bulutların şeklini arasinda ilişkilendirme yapıyor.

Bütün bu bilgileri de gözetirsek insan için görsel veri tanıma oldukça ön planda diyebiliriz. Kaldı ki bir çok bilgi zihnimize görsel kodlanır. Hafızamızdaki bir çok bilgi görsel veriye dayanır. Dolayısıyla bizler için bebeklere veya çocuklara karşı zihnimizde bulunan 'sevimlilik' imgelemesini diğer canlıların yavrularına da yüklememiz mümkündür. [1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Pareidolia Nedir? Bize Bir Şeyler Fısıldadığını Sandığımız Şekiller!. (16 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Lisede Öğretilen
Lisede Öğretilen "Mendel Genetiği" TAMAMEN Hatalı mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Tek Eşli vs. Çok Eşli: İnsanlar Hangisi?
Tek Eşli vs. Çok Eşli: İnsanlar Hangisi?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close